Lietuvas lauksaimnieki plāno jaunu nacionāla mēroga protesta akciju

© pexels.com

Lietuvas lauksaimnieki plāno jaunu nacionāla mēroga protesta akciju, jo valdība nespējot izpildīt nozares prasības par akcīzes nodokli sašķidrinātajai naftas gāzei (LPG) un atrisināt citus jautājumus, kurus lauksaimnieki aktualizēja protesta akcijā janvārī, paziņoja Lietuvas Lauksaimniecības padome (LŽŪT).

Lauksaimniecības padomes priekšsēdētājs Igns Hofmans uzsvēra, ka lauksaimnieki ar protestiem reaģē uz varasiestāžu gauso rīcību problēmu risināšanā.

"Redzot lauksaimnieku pieaugošo neapmierinātību ar ministriju gauso un izvairīgo rīcību, mēs nešaubāmies, ka šis protestu posms būs masveida un skars visu Lietuvu," teikts LŽŪT paziņojumā.

"Lai gan lauksaimnieki līdz šim ir bijuši miermīlīgi, kļūst arvien grūtāk prognozēt viņu turpmāko rīcību," brīdināja organizācija.

LŽŪT vērtējumā, joprojām nav skaidrības par ilggadīgo zālāju atjaunošanu un par to, kas tiks darīts saistībā ar jaunajiem ierobežojumiem lauksaimnieciskajai darbībai lauksaimniecības zemēs.

Lauksaimnieku organizācija pārmet iestādēm, ka tās necenšas risināt problēmas piena nozarē, klusē par to, kādi lēmumi tiks pieņemti par Krievijas graudu tranzītu, un neņem vērā lauksaimnieku prasības attiecībā uz LPG akcīzes nodokli.

"Protestējošie lauksaimnieki pieprasīja, lai sašķidrinātās naftas gāzes akcīzes nodoklis nebūtu lielāks kā kaimiņvalstīs, taču publiskajā telpā dzirdams, ka valdība ierosinās 41 eiro, kas joprojām ir daudz lielāks nekā kaimiņvalstīs Polijā un Latvijā," norādīja padome.

Hofmans pēc nesen notikušās tikšanās ar valsts prezidentu Gitanu Nausēdu sacīja, ka lauksaimniekus neapmierina valdības piedāvātais LPG akcīzes nodoklis, jo viņi vēlas, lai likme būtu tāda pati vai zemāka nekā kaimiņvalstīs. Polijā nodokļa likme ir 13%, bet Latvijā akcīzes nodokļa sašķidrinātajai naftas gāzei nav.

Pirmdien Lietuvas parlamentā iesniegtie grozījumu projekti paredz samazināt akcīzes nodokli LPG, ko izmanto mājsaimniecības un uzņēmumi, no 304,1 eiro līdz 41 eiro par tonnu.

8.janvārī lauksaimnieki visā Lietuvā iededza ugunskurus, lai protestētu pret valdības lauksaimniecības politiku, akcīzes nodokļa palielināšanu sašķidrinātajai naftas gāzei, daudzgadīgo pļavu atjaunošanu, kā arī aicināja risināt piena nozares krīzi un citas problēmas.

Savukārt janvāra beigās vairākas dienas lauksaimnieki ar vairākiem simtiem tehnikas vienību atradās Viļņas centrā pie valdības nama.