Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

ANO ekspertei atsaka Izraēlas vīzu viņas izteikumu dēļ

© Pixabay

ANO īpašajai okupēto palestīniešu teritoriju ziņotājai Frančeskai Albanēzei, kas nule izteikusies, ka grupējuma "Hamās" 7.oktobra uzbrukums Izraēlai nebija antisemītisks, netiks izsniegta Izraēlas vīza, pirmdien pavēstīja Izraēlas ārlietu un iekšlietu ministri.

Albanēze pagājušajā nedēļā pauda, ka nepiekrīt Francijas prezidenta Emanuela Makrona spriedumam, ka "Hamās" 7.oktobra uzbrukums bijis "mūsu gadsimta lielākais antisemītiskais slaktiņš".

"Nē," Albanēze pauda platformā "X". "7.oktobra upuri netika nogalināti sava ebrejiskuma dēļ, bet atbildē uz Izraēlas īstenoto okupāciju."

Izraēlas ārlietu ministrs Isreals Kacs un iekšlietu ministrs Moše Arbels Albanēzes izteikumus raksturoja kā briesmīgus un apliecināja, ka viņai tiks "liegta ieceļošana Izraēlas Valstī".

Imigrācijas dienestiem dots rīkojums neizsniegt Albanēzei vīzu, teikts ministru paziņojumā, kur arī pausts aicinājums atcelt viņu no amata.

"Ja ANO vēlas atkal būt vērā ņemama struktūra, tās līderiem ir publiski jānorobežojas no "īpašās sūtnes" antisemītiskajiem vārdiem un nekavējoties jāatbrīvo viņa no amata," teikts paziņojumā.

Tas, ka Albanēzei netiks izsniegta Izraēlas vīza, faktiski nozīmēs, ka viņa nevarēs ieceļot Izraēlas okupētajā Rietumkrastā.

"Mani neiebiedēs tie, kas ir vainojami Nakbas turpināšanā", izsakoties par palestīniešu masveida pārvietošanu 1948.gadā Izraēlas dibināšanas laikā, Albanēze vēlāk norādīja platformā "X".

Albanēze arī paudusi nožēlu, ka viņas atbilde uz Makrona izteikumiem tikusi interpretēta kā "Hamās" uzbrukuma attaisnošana.

Viņa arī atgādināja, ka uzbrukumu nosodījusi vairākkārt.

"Šo noziegumu izskaidrošana ar antisemītismu aizmiglo to patiesos iemeslus," skaidroja Albanēze, antisemītismu raksturojot kā globālu draudu.