Ukrainas kara 719. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:50]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 12. februārī. Ukraina jau gandrīz divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:50. Krievijas kopējais eksporta apjoms 2023. gadā samazinājies par gandrīz trešdaļu (28,3%), un piegādes uz Eiropu samazinājās par 68%, ziņo aģentūra "Reuters".

Turpretim eksports uz Āziju palielinājās par 5,6% līdz 306,6 miljardiem ASV dolāru. Šī reģiona īpatsvars Krievijas eksportā būtiski pieauga no 49% 2022. gadā līdz 72% 2023. gadā.

20:52. Pēdējo 24 stundu laikā krievi ir veikuši 5 raķešu triecienus un 71 gaisa triecienu, kā arī 45 reizes izšāva no daudzstobru raķešu palaišanas sistēmām uz Ukrainas pozīcijām un apdzīvotām vietām, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Savukārt Ukrainas spēki apšaudījuši 13 vietas, kur bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki iznīcināja sešus izlūkošanas bezpilota lidaparātus.

19:59. Somijas prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Aleksandrs Stubs izteicies, ka nevar būt politisku attiecību ar Krieviju, kamēr nav beidzies karš Ukrainā.

Stubs atzīmēja, ka starp Krieviju un Somiju ir kontakti diplomātu un robežsargu līmenī, bet politisko attiecību nav.

"Politika attiecībā uz Krieviju ir vienkārša. Diplomātiskās un oficiālās attiecības saglabājas, bet politiskajā līmenī attiecību ar Krieviju nav un nebūs, kamēr Krievija neapturēs karu Ukrainā," sacīja Stubs.

18:49. Prezidents Volodimirs Zelenskis sarīkojis Augstākā virspavēlnieka štāba tikšanos ar jaunieceltajām militārajām amatpersonām. Tika pārrunāti prioritārie jautājumi, jo īpaši tika pieņemts lēmums palielināt mobilo ugunsdzēsēju grupu skaitu un iespējas.

Citējot Zelenski, medijs "Ukrainska Pravda" raksta, ka "Prioritārie jautājumi paliek nemainīgi: frontes līnija un frontes apgabalu, cilvēku un kritiskās infrastruktūras aizsardzība no Krievijas gaisa terora. Avdijivka, Kupjanska un Ukrainas dienvidi. Armijai tiks nodrošināts viss nepieciešamais: šāviņi, droni, elektroniskās kara darbības stacijas."

18:00. Norvēģijas izlūkdienesta vadītājs Nīls Andreass Stensens: Krievija gada laikā ir kļuvusi spēcīgāka un tai ir priekšrocības karā.

17:00. Ukraina 2024. gadā ražos tūkstošiem tālās darbības rādiusa bezpilota lidaparātus. Šobrīd jau ir vairākas kompānijas, kas ražo bezpilota lidaparātus, kas spēj sasniegt Maskavu un Sanktpēterburgu, apgalvo Ukrainas premjerministra vietnieks inovāciju, izglītības, zinātnes un tehnoloģiju attīstības jautājumos Mihails Fjodorovs intervijā aģentūrai Reuters.

16:01. Krievija ar trešo valstu starpniecību iepērk satelītinterntenta pakalpojuma "Starlink" termināļus, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) pārstāvis Andrijs Jusofs.

"Neviens neapgalvo, ka oficiāli notiek "Starlink" pārdošana krieviem," nacionālā ziņu telemaratona ēterā sacīja HUR pārstāvis.

15:00. Austrija gatavojas lauzt līgumu par gāzes piegādi no Krievijas, ziņo pravda.com.ua.

14:20. Ukrainas prezidents Zelenskis parakstīja likumus, kas pagarina karastāvokli un vispārējo mobilizāciju Ukrainā uz 90 dienām - līdz 2024. gada 13. maijam, ziņo pravda.com.ua.

12:40. Polijas premjerministrs Donalds Tusks publiski paziņojis, ka, lai gan Varšava vēlas palīdzēt Ukrainai tās cīņā pret Krieviju, nevar nepamanīt faktu, ka "vairāki tūkstoši cilvēku" gūst peļņu uz Polijas lauksaimnieku rēķina, vēsta pravda.com.ua.

"Mēs vēlamies palīdzēt Ukrainai kā valstij un Ukrainas tautai viņu bruņotajā konfrontācijā ar Krieviju. Mūsu nostāja šeit noteikti nemainīsies. Taču karš un mūsu empātija un atvērtība pret Ukrainu nav kaut kas tāds, ko cilvēkiem vajadzētu ļaut izmantot, iesaistoties negodīgā un nevienlīdzīgā konkurencē ar mūsu uzņēmumiem un lauksaimniekiem," sacīja Polijas premjerministrs.

11:22. Krievijas Aizsardzības ministrija savervējusi līdz 15 000 Nepālas pilsoņu, lai tie cīnītos karā pret Ukrainu, ziņo televīzijas kanāls CNN.

CNN atsaucas uz vairākiem avotiem, tai skaitā bijušo Nepālas ārlietu ministri Bimalu Rai Paudjalu, kura izteikusies, ka Krievijas pusē Ukrainā karo 14 000 līdz 15 000 Nepālas pilsoņu.

10:17. Ukraiņu karavīri notriekuši 14 no 17 lidrobotiem "Shahed" un vadāmo aviācijas raķeti H-59, ko Krievija naktī uz pirmdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Lidroboti tika palaisti no Krievijas Krasnodaras novada, bet raķete H-59 tika izšauta no okupētās Ukrainas Zaporižjas apgabala teritorijas. Savukārt no Krievijas Belgorodas apgabala pret Ukrainu tika izšautas raķetes S-300.

10:00. Francijas ārlietu ministrs Stefans Sežurns, Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka un Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis šodien sanāksmē Francijā apspriedīs atbalsta sniegšanu Ukrainai karā ar Krieviju.

09:26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 395 990 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 790 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6416 tankus, 11 977 bruņutransportierus, 9481 lielgabalu, 981 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 666 zenītartilērijas iekārtas, 332 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7302 bezpilota lidaparātus, 1882 spārnotās raķetes, 24 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 599 automobiļus un autocisternas, kā arī 1514 specializētās tehnikas vienības.

09:00. ASV ārējās palīdzības pakete 95 miljardu ASV dolāru apmērā, kas galvenokārt ietver jaunu militāro palīdzību Ukrainai, svētdien izturēja svarīgu balsojumu Senātā, bet republikāņi vēl var nobloķēt tās pieņemšanu.

Pakete ietver apmēram 60 miljardus dolāru Ukrainai, lai palīdzētu tai uzturēt spiedienu uz Krieviju ziemas mēnešos, kā arī palīdzību Izraēlai tās militārajā konfliktā ar teroristisko grupējumu "Hamās" un palīdzību Taivānai.

08:20. Naktī uz pirmdienu lielā daļā Dnipro apgabala, izteikti Pavlohradas pilsētā, pazuda elektrības padeve. Elektrības traucējumi saistāmi ar krievu uzbrukumiem. Apgabala virzienā okupanti palaida bezpilota lidaparātus. Vietām Dnipro tika traucēta arī ūdensapgāde, ziņo pravda.com.ua.

07:08. Svētdienas, 11. februāra, naktī Harkovas pilsētā atskanēja vairāki sprādzieni, ziņo pravda.com.ua. Harkovas apgabala Militārās pārvaldes priekšnieks Oļehs Sinehubovs savā telegrammas kanālā rakstīja: "Okupanti rīko streikus. Palieciet patversmēs!"

00.10. Lielbritānijas izlūkdienesti ir analizējuši Kremļa represiju pret Ukrainu ietekmi uz Krievijas medicīnas nozari. Viņi secina, ka Krievijā trūkst ārstu. Izlūkdienests atzīmēja, ka pēc mobilizācijas Krievijas Federācijā 2022. gada septembrī medicīnas darbinieki tika brīdināti nepamest valsti, bet līdz 2% Krievijas ārstu un medicīnas darbinieku to pameta, lai izvairītos no iesaukšanas. Turklāt kauju laikā medicīniskās palīdzības sniegšanai, visticamāk, tika mobilizēti līdz 3000 Krievijas medicīnas darbinieku.