Bijušajam KGB darbiniekam Jurijam Kudimovam varētu atņemt Lietuvas pilsonību

© GRAZVYDAS J/Scanpix/Leta

Lietuvas Pilsonības komisija ierosinās prezidentam Gitanam Nausēdam anulēt uzņēmējam un bijušajam padomju laika Valsts drošības komitejas (KGB) darbiniekam Jurijam Kudimovam izņēmuma kārtībā piešķirto Lietuvas pilsonību, pēc komisijas sēdes piektdien paziņoja tās priekšsēdētājs Prans Žukausks.

Viņš teica, ka komisija ir izvērtējusi Iekšlietu ministrijas ierosinājumu un citu tai pieejamo informāciju, vienbalsīgi nolemjot, ka Kudimovs "apdraud Lietuvas Republikas drošību, un tas ir pamats viņa pilsonības atņemšanai".

Lēmums nozīmē, ka komisija ierosinās prezidentam anulēt Kudimovam piešķirto Lietuvas pilsonību.

Kā paskaidroja Žukausks, lēmuma galvenais iemesls ir Kudimova agrākās un pašreizējās saites ar Krievijas institūcijām, juridiskām un fiziskām personām.

Pilsonības komisijas sēdē Kudimovu pārstāvēja advokāts, kurš sniedza paskaidrojumu. Žukausks gan teica, ka advokāta skaidrojumi bijuši par procesuāliem jautājumiem, nevis lietas būtību.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite augusta beigās vērsās pie Nausēdas saistībā ar izņēmuma kārtā piešķirtās Lietuvas pilsonības anulēšanu Kudimovam.

Lietuvas Valsts drošības departaments iepriekš paziņoja, ka Kudimovs Lietuvas pilsonību ieguva 1998.gadā, slēpjot atsevišķus personas datus, arī faktu, ka Padomju Savienības laikā bija Valsts drošības komitejas izlūks.

Departamenta vērtējumā Kudimova ilgstošie kontakti ar personām, kas saistītas ar Krievijas izlūkdienestiem un augstām amatpersonām, kā arī viņa darbība Krievijas režīmam stratēģiski svarīgās ekonomikas nozarēs un viņa saikne ar Krievijas ietekmes operācijām ārvalstīs, apdraud Lietuvas drošības intereses.

Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT iepriekš vēstīja, ka Kudimovs Lietuvā ieradies ap 1997.gadu, meklējot iespējas iesaistīties atkritumu apsaimniekošanas biznesā, tomēr no tādiem plāniem viņš atteicies.

1997.gada 16.decembrī viņš lūdza toreizējo Lietuvas prezidentu Alģirdu Brazausku piešķirt viņam valsts pilsonību uzņēmuma kārtā. Pēc nepilna mēneša viņam tā tika piešķirta.

Pērn Lietuvas parlaments grozīja Pilsonības likumu, paredzot, ka persona zaudē Lietuvas pilsonību, kas iegūta izņēmuma kārtā, ja tā ar savu rīcību apdraud Lietuvas drošības intereses, publiski pauž atbalstu valstij, kas apdraud Lietuvas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, to sabiedroto drošības intereses.

Līdz šim likuma norma izmantota vienu reizi, kad Nausēda par īpašiem nopelniem piešķirto valsts pilsonību atņēma Krievijas daiļslidotājai Margaritai Drobjazko, jo viņa piedalījās Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sievas daiļslidotājas Tatjanas Navkas rīkotā šovā Sočos.

14.februārī Lietuvas Pilsonības komisija plāno izskatīt jautājumu par izņēmuma kārtībā piešķirtās Lietuvas pilsonības anulēšanu Krievijā dzīvojošajai balerīnai Ilzei Liepai, kura atklāti atbalsta Krievijas karu Ukrainā.

Svarīgākais