Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā atļauj būvēt pirmo vēja parku Baltijas jūrā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Lietuvas pirmā vēja parka Baltijas jūrā attīstītājs - Lietuvas valsts enerģētikas grupas "Ignitis grupe" uzņēmums "Ignitis Renewables" kopā ar stratēģisko partneri "Ocean Winds" - saņēmis regulatora atļauju sākt vēja parka izbūvi.

Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padome (VERT) piektdien paziņoja, ka attīstītājam "Offshore Wind Park 1" ir izsniegta atļauja iz 41 gadu 700 megavatu (MW) atkrastes vēja parka izbūvei.

Regulators paskaidroja, ka atļaujas izsniegšana nozīmē, ka kompānija var sākt atkrastes vēja parka būvniecību.

"Ignitis Renewables" un "Ocean Wind' izveidotais "Offshore Wind Park 1" ir apņēmies Baltijas jūrā 35 kilometrus no Palangas uzbūvēt vēja parku ar 735 MW uzstādīto jaudu un atļauto ražošanas jaudu 700 MW.

"Ignitis grupe" un "Oecan Wind" pērn uzvarēja iepirkuma konkursā par Lietuvas pirmā atkrastes vēja parka izveidi Baltijas jūrā. Kompānijas piedāvāja 20 miljonus eiro projekta attīstīšanas nodevā valstij. Projekta sākotnējās izmaksas tiek lēstas ap 1,8 miljardiem eiro, un tas jāattīsta bez valsts atbalsta.

"Ignitis grupe" valdes priekšsēdētājs Darjus Maikštēns pērn novembrī solīja, ka vēja parks ražošanu varētu uzsākt 2028.-2030.gadā.

2020.gada septembrī "Ignitis grupe" izvēlējās "Ocean Winds" kā stratēģisko partneri. Grupa teica, ka tai atkrastes vēja parka projektā būs 51% un "Ocean Winds" piederēs 49%.

Konkurss bija par vēja parka ar jaudu 700 MW attīstīšanu Baltijas jūrā. Projekta sākotnējās izmaksas tiek lēstas ap 1,8 miljardiem eiro, un tas jāattīsta bez valsts atbalsta.

Šā gada sākumā Lietuva plāno izsludināt iepirkuma konkursu otra vēja parka projektam, kuram paredzēta iespēja pieteikties valsts atbalstam. Abi vēja parki varētu nodrošināt pusi no Lietuvas pašreizējā elektrības patēriņa.