Profesors par islāma taisnīguma izpratni: Atriebība ir morāles, juridiska un arī politiska norma

© F64

"Islāma vidē dominē juridiskais princips, kas bija pirms kristietības - taisnība ir tad, ja ir samērīga atbilde," TV24 raidījumā "Globuss" skaidro Leons Taivāns, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju profesors.

Komentējot Izraēlas - "HAMĀS" karu, profesors Taivāns uzsver atšķirīgo domāšanas veidu: "Rietumu sabiedrībā, kas balstīta kristīgajā kultūrā, atriebība nav dzinulis, piedošanas tēma ir daudz izteiktāka, kas ir Jaunajā derībā, bet islāma vidē dominē juridiskais princips, kas bija pirms kristietības - taisnība ir tad, ja ir samērīga atbilde, piemēram, par izdurtu aci tiek izdurta acs, par norautu ekstremitāti tiek norauta ekstremitāte."
Šāda domāšana un taisnīguma izpratne pastāvot arī šodien. "Taisnīga atbilde, atriebība ir morāles norma, tā ir juridiska norma un arī politiska norma. Bet, kas attiecas uz valstiskajām robežām, tad izpratne ir ļoti dažāda. Piemēram, mēs uzskatām, ka Izraēla ir likumīga valsts, bet arābi uzskata, ka šāda valsts nepastāv," stāsta Taivāns.

Projektu “Globuss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma "Globuss" saturu atbild AS “TV Latvija”
#SIF_MAF2024

Pasaulē

Donalds Tramps sola izbeigt karu Ukrainā 24 stundas pēc savas uzvaras vēlēšanās, bet vienīgā iespēja ievērot šo termiņu ir paziņot par padošanos, intervijā laikrakstam “Politico” sacīja bijušais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Svarīgākais