Ukrainas kara 716. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:21]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 9.februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:21. Ukrainas vēstniece ASV Oksana Markarova uzskata, ka gaidāmā ASV prezidenta Džo Baidena un Vācijas kanclera Olafa Šolca tikšanās var palīdzēt Ukrainai iegūt ieročus, kuri tai šobrīd ir nepieciešami, ziņo pravda.com.ua.

21:30. Aizvadītajā diennaktī frontē notika 91 kaujas sadursme, vēstīts pravda.com.ua.

20:17. Šodien Ukrainā ieradās jaunā Lietuvas Nacionālās aizsardzības ministrijas militārās palīdzības pakete, ziņo pravda.com.ua. Lietuvas bruņotie spēki Ukrainas kolēģiem nodeva ziemas sezonai nepieciešamo ekipējumu un desmitiem tūkstošu silto apģērbu komplektu.

19:09.Krievijas kara lidmašīnas piektdien Ukrainas Sumu apgabalā nometušas septiņas vadāmās aviācijas bumbas, nogalinot trīs cilvēkus, paziņojusi apgabala kara administrācija.

"Saskaņā ar provizorisko informāciju trīs cilvēki ir nogalināti, četri ievainoti. Turpinās gruvešu novākšana. Notikuma vietā strādā visi nepieciešamie dienesti," paziņoja administrācija.

18:16. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks Krievijas prezidenta Vladimira Putina apgalvojumu, ka viņa uzsāktais karš pret Ukrainu ir NATO paplašināšanās rezultāts, nodēvējis par "skaidri smieklīgu", vēstīts pravda.com.ua.

16:56. Somija sagatavojusi 22. militārās palīdzības paketi Ukrainai, vismaz 190 miljonu eiro apmērā.

Līdz ar šo paketi Somijas militārās palīdzības Ukrainai kopējā vērtība, kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma, ir sasniegusi 1,8 miljardus eiro.

Militārās palīdzības saturs un aptuvenais šo ieroču piegādes laiks netiek izpausts drošības apsvērumu dēļ .

15:59. Norvēģijas valdība ierosinājusi parlamentam veikt jaunu pasūtījumu NASAMS pretgaisa aizsardzības sistēmu raķetēm un uguns vadības centriem, kas jānosūta uz Ukrainu. Investīciju kopējais apjoms varētu pārsniegt 300 miljonus eiro. Precīzs ekipējuma vienību skaits netiek minēts.

15:06. Polijas zemnieku protesta akciju dēļ apgrūtināta satiksme caur trīs kontrolpunktiem uz robežas ar Ukrainu.

Protestētāji ir apņēmības pilni ļaut reizi stundā pabraukt garām vienam kravas auto, vienam autobusam un vienai vieglajai automašīnai. Tajā pašā laikā protestētāji ļauj automašīnu vadītājiem apbraukt protesta vietas pa apbraucamajiem ceļiem, riskējot pēc saviem ieskatiem.

13:53. Ukraina ar droniem veikusi triecienu divām Krasnodaras novada naftas pārstrādes rūpnīcām - Iļskā un Afipskā. Izsakoties par trieciena rezultātiem, avots sacīja: "Iļskā izraisījās liels ugunsgrēks, trāpīts pirmējās pārstrādes iekārtai, kuras jauda ir 3,6 miljoni tonnu gadā. Ienaidnieks bez tās nespēs ražot dīzeļdegvielu militārām vajadzībām. Afipskas rūpnīcā droni arī labi pastrādāja, sekas tiek precizētas," norādīja avots.

13:05. Zalužnijam un Ukrainas izlūkdienesta priekšniekam piešķirts Ukrainas varoņa tituls. Prezidenta Volodimira Zelenska paziņojumā teikts:

"Par izciliem personīgiem nopelniem Ukrainas valsts suverenitātes un teritoriālās integritātes aizsardzībā, nesavtīgu kalpošanu Ukrainas tautai ar šo pavēlu ģenerālim Valērijam Fedorovičam Zalužnijam piešķirt Ukrainas varoņa titulu ar Zelta Zvaigznes ordeni.

…Par personīgo drosmi un varonību, aizstāvot Ukrainas valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti, pašaizliedzīgu kalpošanu Ukrainas tautai, es ar šo pavēlu ģenerālleitnantam Kirilo Oleksiiovičam Budanovam piešķirt Ukrainas varoņa titulu ar Zelta Zvaigznes ordeni."

12:00. Eiropas Savienība (ES) cer piešķirt Ukrainai pirmo daļu no nule apstiprinātās 50 miljardu eiro palīdzības dažu nedēļu laikā, bet tālākie maksājumi būs atkarīgi no tā, kā Ukraina pilda prasības par reformu īstenošanu, pavēstīja ES kaimiņattiecību un paplašināšanās komisārs Olivērs Vārheji.

11:00. Naktī uz 9. februāri Krievijas karaspēks ar droniem uzbruka Harkovas apgabalam - dega mājas, viesnīca, restorāns un automašīna. Viens cilvēks cietis, ziņo pravda.com.ua.

10:17. Tuvojoties jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem ir jābūt labāk informētiem par draudiem no Krievijas puses, uzskata ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels. "Krievija iet uz visu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins negrasās padoties. Uz kārts likta viņa politiskā izdzīvošana," intervijā Spānijas ziņu aģentūrai EFE sacīja Borels.

09:13. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 393 290 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 910 iebrucēji.

08:10. Eiropas Komisija (EK) atzinīgi vērtē provizorisko vienošanos starp Eiropas Parlamentu un Padomi par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu finanšu shēmas 2021.-2027.gadam pārskatīšanu, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecība Latvijā. Kad pārskatītais budžets būs pieņemts, tas ļaus ES turpināt īstenot kopīgās prioritātes un risināt problēmas, ar kurām saskaras Eiropa, uzskata EK, kuras skatījumā, jo īpaši ilgtermiņa budžeta pārskatīšana pavērs iespēju piešķirt Ukrainai daudzgadu atbalsta paketi 50 miljardu eiro apmērā.

07:15. Krievijas diktators Vladimirs Putins intervijā bijušajam ASV telekanāla "Fox News" raidījuma vadītājam Takeram Karlsonam mudināja Vašingtonu atzīt Maskavas intereses un pārliecināt Ukrainu sēsties pie sarunu galda.

00:10 Kārtējās maiņas rezultātā mājās atgriezās 100 ukraiņu aizsargi.

Par to paziņoja Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis. "Vēl 100 ukraiņu ir mājās, Ukrainā. Zemessardze, robežsargi, Ukrainas bruņotie spēki. Lielākā daļa ir Mariupoles aizstāvji. Visi ir mūsējie, visi ir atgriezušies savā dzimtajā zemē. Mēs strādājam pie katra un katra. viens un neapstāsies, kamēr neatdosim visus!”, komentēja vadītājs.

Zelenskis pateicās apmaiņās iesaistītajai komandai. “Paldies par valstij nepieciešamo rezultātu!” viņš uzsvēra.