Kas ir zināms par jauno Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku Aleksandru Sirski

© Scanpix

Valsts prezidents Vladimirs Zelenskis šodien nomainīja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieku. Valērija Zalužnija vietā šo amatu ieņēma ģenerālis Aleksandrs Sirskis, kurš pēdējo divu gadu laikā ir kļuvis ne mazāk slavens kā viņa priekštecis amatā, raksta UNIAN.

Aleksandrs Sirskis dzimis 1965. gada 26. jūlijā toreizējā RSFSR Vladimiras apgabala Kiržatskas rajona Novinku ciemā. Jau 15 gadu vecumā viņš pārcēlās uz Ukrainu, kur dzīvo līdz šai dienai.

Padomju laikos Sirskis absolvēja Maskavas Augstāko kombinēto ieroču pavēlniecības skolu. 1986. gadā viņš sāka savu militāro karjeru kā padomju armijas motorizēto strēlnieku grupas komandieris.

Sabrūkot PSRS, Sirskis palika Ukrainā un militāro dienestu turpināja tagadējā Ukrainas armijā. Kopš 1993. gada komandējis Ukrainas Zemessardzes 6. divīzijas motorizēto strēlnieku bataljonu Čugujevā Harkovas apgabalā, pēc tam bijis šīs divīzijas pulka komandieris. Kopš 2000. gadiem viņš komandēja 72. mehanizēto brigādi, kas bija izvietota Bila Cerkvā, kur viņš uzdienējās līdz ģenerālmajora pakāpei.

1996.gadā ar izcilību absolvējis Ukrainas Bruņoto spēku akadēmiju, bet 2005.gadā ar zelta medaļu Ukrainas Nacionālo aizsardzības akadēmiju. Pēc tam viņš sāka iesaistīties Ukrainas Bruņoto spēku galvenā komandcentra darbā, kur saņēma vadītāja vietnieka amatu. Tur Sirskis bija iesaistīts Ukrainas bruņoto spēku pārejas procesā uz NATO valstu standartiem.

Sākoties Krievijas hibrīdiebrukumam Ukrainā, Sirskis tika iecelts par ATO štāba priekšnieku Donbasā. Jo īpaši viņš bija viens no galvenajiem Ukrainas spēku komandieriem Debaļceves kaujā 2015. gada ziemā. Viņš bija iesaistīts arī Ukrainas karaspēka kontrolē kaujās par Uglegorsku, Redkodubas ciemu un Logvinovo.

Par kaujām Debaļceves placdarmā Aleksandrs Sirskis saņēma Bohdana Hmeļņicka III pakāpes ordeni un pēc tam ģenerālleitnanta pakāpi.

2016. gadā viņš vadīja Ukrainas bruņoto spēku Apvienoto operāciju štābu, kas koordinēja Ukrainas spēku darbības Donbasā. 2017. gadā Sirskis tika iecelts par visas pretterorisma operācijas (ATO) komandieri Ukrainas austrumos, kas vēlāk tika pārveidota par Apvienoto spēku operāciju (JFO).

2019. gada maijā-augustā Sirskis komandēja Ukrainas Bruņoto spēku Apvienoto operatīvo štābu, bet no 2019. gada 5. augusta viņš tika iecelts par Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieri. Šo amatu viņš saglabāja līdz 2024. gada 8. februārim.

2020. gada augustā viņš saņēma jaunu pakāpi - ģenerālpulkvedis.

Kopš pirmajām pilna mēroga kara dienām Syrsky komandēja Kijevas aizsardzību. Viņa vadībā ap Kijevu tika izveidoti divi aizsardzības gredzeni, un viņš iecēla aizsardzības sektoru komandierus. Tieši ar viņa lēmumu tika uzspridzināti vairāki tilti un dambji ap galvaspilsētu, kas šajos apstākļos padarīja neiespējamu Krievijas ofensīvu un iebrucēju iekļūšanu tieši Kijevā.

Par veiksmīgu galvaspilsētas aizstāvēšanu un tai sekojošo Ukrainas ziemeļu reģionu atbrīvošanu Sirskis 2022.gada 18.martā saņēma Bohdana Hmeļņicka II pakāpes ordeni, bet 2022.gada 5.aprīlī - valsts augstāko apbalvojumu - Varonis. Ukrainas.

Pēc tam viņš bija viens no Ukrainas spēku komandieriem, kas vasarā vispirms atgrūda krievus no Harkovas, bet septembrī veica zibenīgu pretuzbrukumu Harkovas apgabalā, kā rezultātā notika okupācija. spēki tika atgriezti aptuveni tajās pašās līnijās, kur kaujas notiek šodien.

Laika posmā no 2022. gada rudens līdz 2023. gada pavasara beigām Sirskis vadīja Soledāras un Bahmutas pilsētu aizsardzību. Smagās kaujās Ukrainas armija spēja nodarīt lielus zaudējumus iebrucēju augstākajiem spēkiem, un tā sauktais “PMC Wagner” tika praktiski iznīcināts kā ievērojams kaujas spēks.

Kopš 2023. gada vasaras Aleksandrs Sirskis ir komandējis Ukrainas karaspēku, kas turēja aizsardzību frontes ziemeļaustrumu sektorā, galvenokārt pie Kupjanskas.