Zelenskis komentē Zalužnija atlaišanas iemeslus

© Scanpix

Valsts prezidents uzsvēra, ka jaunais kara posms prasa jaunu pieeju, raksta UNIAN

Ukrainai pagājušajā gadā neizdevās gūt panākumus karā pret Krieviju. Ukrainas armijai vajadzīgas pārmaiņas. To norādīja prezidents Vladimirs Zelenskis, skaidrojot Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zaļužnija atlaišanas iemeslus.

"Pirmajā gadā mēs izdzīvojām. Sākām atgūt to, kas mums bija. Mēs pierādījām pasaulei, ka Krievija var zaudēt. Otrajā šī kara gadā mēs atguvām Melno jūru. Mēs uzvarējām ziemu. Mēs pierādījām, ka varam atgūt kontroli pār Ukrainas debesīm. Bet diemžēl mēs nevarējām sasniegt savus mērķus uz zemes," teica Zelenskis.

Zelenskis atzīmēja, ka tagad frontes dienvidu virzienos ir “stagnācijas sajūta” un grūtības kaujās Doņeckas apgabalā. Tas ietekmēja ukraiņu vispārējo noskaņojumu.

"Ukraiņi arvien retāk runā par uzvaru. Taču ukraiņu gars nav zaudējis ticību uzvarai. Ukraina saglabā savu vēsturisko iespēju. Mūsu pienākums ir to realizēt. Šim gadam jākļūst par Ukrainas laiku - laiku, kad katrs ukrainis, tāpat kā iepriekš zinās, ka Ukrainas valsts un Ukrainas armija ir spējīgas uzvarēt," viņš sacīja.

Pēc prezidenta teiktā, viņš atklāti runājis ar Zalužniju par nepieciešamību pēc "steidzamām izmaiņām" armijā.

"Te nav runa par uzvārdiem. Un īpaši ne par politiku. Te ir runa par mūsu armijas sistēmu, par vadību Ukrainas bruņotajos spēkos un par šī kara kaujas komandieru pieredzes piesaisti. Katrs karavīrs, katrs seržants un katrs virsnieks, kurš redz fronti, saprot, kādi lēmumi ir nepieciešami.I evērojami lielāka armijas tehnoloģiskā attīstība.Ģenerāļu pārstartēšana. Visu līmeņu štābiem frontē ir jāzina un jājūtas tāpat, kā karavīriem uz “nulles līnijas,” sacīja prezidents.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas un Ukrainas kara kaujas komandieriem ir jābūt iespējai savu īpašo pieredzi realizēt visas armijas līmenī - tās vadībā. Prezidents atzīmēja, ka šobrīd armijā ir aptuveni miljons cilvēku, taču lielākā daļa no viņiem "nejuta fronti", bet mazākums faktiski karo frontes līnijā.

"Tas nozīmē, ka ir nepieciešama cita pieeja, jo īpaši rotācijām. Atšķirīga pieeja frontes vadībai. Atšķirīga pieeja mobilizācijai un personāla atlasei," sacīja Zelenskis.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais