Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievijai nekavējoties pieprasa pārtraukt cilvēktiesību pārkāpumus

© Ģirts Ozoliņš / F64

Baltkrievijai nekavējoties jāatbrīvo politieslodzītie un jāpārtrauc cilvēktiesību pārkāpumi, vienojušies Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, ziņo aģentūra LETA. Ceturtdien EP pieņēma rezolūciju, kurā nosoda opozīcijas aktīvistu un viņu ģimenes locekļu jauno masveida apcietināšanas vilni Baltkrievijā.

EP deputāti stingri nosoda neseno masveida arestu vilni Baltkrievijā, mudina Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko nelikumīgo režīmu pārtraukt represijas un atgādina režīmam par tā starptautiskajām saistībām.

EP prasa nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot visus vairāk nekā 1400 politieslodzītos, kā arī nodrošināt kompensāciju viņiem, viņu ģimenēm un patvaļīgi apcietinātajām personām.

EP deputāti mudina Eiropas Savienību (ES) un starptautisko sabiedrību neatzīt Baltkrievijā paredzēto parlamenta un pašvaldību "vēlēšanu" rezultātus to pārredzamības, brīvības un godīguma trūkuma dēļ.

EP deputāti vēlas, lai ES Augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels un dalībvalstu valdības noteiktu stingrākas sankcijas Lukašenko režīmam un pret personām, kas atbildīgas par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Rezolūcijā prasīts turpināt atbalstu režīma upuriem, izmantojot īpašus instrumentus, kas ļautu viņiem saņemt ES vīzas un uzturēšanās atļaujas, un risināt bezvalstniecības gadījumus.

Deputāti arī vēlas, lai ANO veiktā cilvēktiesību stāvokļa Baltkrievijā izpēte kļūtu par pilnīgi neatkarīgu izmeklēšanas mehānismu, atbalstīt ANO īpašā referenta jautājumos par cilvēktiesībām Baltkrievijā pilnvaras un sekmēt atbildību, izmantojot ekstrateritoriālu un universālu jurisdikciju.

EP rezolūciju pieņēma ar 459 balsīm par, 14 pret un 33 atturoties.