Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas jūrā izlijusi nafta; augsto viļņu dēļ apgrūtināta tās savākšana

© Pixabay.com

Uzņēmums "Orlen Lietuva" trešdien informēja militārpersonas par aptuveni 300 litru lielu naftas noplūdi Baltijas jūrā, raksta lrytas.lt.

Kā informē Lietuvas armija, paziņojums no kompānijas "Orlen Lietuva" saņemts trešdien, kad, iekraujot tankkuģi, pie Būtiņģes naftas termināļa bojas, pārtrūka pietauvošanās trose, atvienojās peldošās kravas jūras šļūtenes savienojums un Baltijas jūrā izlija aptuveni 300 litri naftas.

Piesārņojuma apmēru novērtēšanai Jūras spēki izmantoja Gaisa spēku dienesta helikopteru, kas lidojuma laikā konstatēja piesārņojuma plankumu dienvidos no Būtiņģes termināļa. Pēc provizoriskiem datiem, piesārņojuma laukums ir aptuveni 2 kilometrus garš un 0,5 kilometrus plats. Piesārņojumu vērtēja arī Vides aizsardzības departamenta speciālisti.

Uz katastrofas vietu tika nosūtīts Jūras spēku meklēšanas un glābšanas kuģis "Shakiai" piesārņojuma likvidēšanas darbu veikšanai, taču apstākļus piesārņojošo vielu savākšanai pasliktināja spēcīgie viļņi, un naftas plankums dreifēja dienvidu virzienā.

Pēc armijas domām, piesārņojošo vielu izplatības situācijas izvērtēšanai vēlreiz var nākties izmantot helikopteru un nepieciešamības gadījumā papildus aktivizēt Lietuvas jūras spēku kuģi "Jotvingis".