Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki ir pierādījuši, ka pica ir laba veselībai - īpaši vecumdienās

© Pixabay.com

Mēs jau zinām, ka daži pārtikas produkti ir labvēlīgi veselībai, bet citi var būt kaitīgi, tomēr tajā pašā laikā ir daudz mītu un maldīgu priekšstatu par to, kurā kategorijā ietilpst konkrētais produkts. Piemēram, picu nereti nievājoši sauc par ātro uzkodu un uzskata par ne pārāk veselīgu pārtiku. Bet vai tas tiešām tā ir? Raksta unian.net.

Jaunākie medicīnas pētījumi liecina, ka šis populārais ēdiens patiesībā ir diezgan veselīgs. Zinātniskajā rakstā, kas publicēts American Journal of Clinical Nutrition, ir aprakstīts, kā olbaltumvielu uzņemšana ietekmē novecošanos. Universitātes pētnieki apkopojuši datus 32 gadu laikā, pētot gandrīz 50 000 cilvēku dzīvi un viņu paradumus.

Pētnieki definēja dalībniekus kā "veselīgi gados vecāki pieaugušie", ja viņiem nebija 11 izplatītu hronisku slimību un viņi saglabāja pieņemamu kognitīvo funkciju, fizisko funkciju un garīgās veselības līmeni.

Pētnieki atzīmēja, ka cilvēkiem, kuras patērē vairāk augu olbaltumvielu, kas pētījumā definētas kā olbaltumvielas no maizes, picas, augļiem, dārzeņiem, kartupeļu biezeņa, pupiņām, graudaugiem un konditorejas izstrādājumiem, bija par 46 procentiem lielāka iespēja saglabāt veselību. Šiem cilvēkiem vēlāk dzīvē bija mazāka iespēja attīstīt tādas slimības kā diabēts, vēzis, sirds slimības un apziņas pasliktināšanās.

Tomēr dalībniekiem, kuri ēda vairāk dzīvnieku olbaltumvielu, piemēram, gaļu, sieru, pienu un jūras veltes, vecumdienās bija sliktāka veselība.

"Olbaltumvielu uzņemšana pusmūžā bija saistīta ar labāku veselību vēlāk, vecumdienās. Mēs arī atklājām, ka tieši olbaltumvielu avotam ir nozīme.

Šķiet, ka pusmūžā iegūt lielāko daļu olbaltumvielu no augu avotiem, kā arī nelielu daudzumu dzīvnieku olbaltumvielu veicina labu veselību vecumdienās," sacīja pētījuma vadošais autors, uztura speciālists Andress Ardisons Korats no ASV.

"Tiem, kuri patērēja lielāku daudzumu dzīvnieku olbaltumvielu, bija vairāk hronisku slimību," piebilda Korats.

Zinātnieki apgalvo, ka tieši augu olbaltumvielas ir saistītas ar mazāku sirds slimību un citu hronisku slimību risku. Tas veicina labu fizisko darbību, uzlabojot muskuļu sintēzi. Šādas olbaltumvielas parasti nāk no pārtikas avotiem, kas satur augstas kvalitātes ogļhidrātus, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas, kā arī antioksidantus.

Izrādās, ka arī ierastie “kaitīgie” ēdieni mums var būt veselīgi - protams, ievērojot mēru!