Ukrainas kara 715. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:56]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 8.februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:56 Ukrainas un NATO padomes sēde aizsardzības ministru līmenī notiks 15.februārī.

Sanāksme notiks divu dienu NATO aizsardzības ministru sanāksmes ietvaros, kas notiks no 14. līdz 15. februārim Briselē.

Ukrainas un NATO padome ir jauns Ziemeļatlantijas alianses un Kijevas attiecību formāts, kas aizsākās Viļņas samitā 2023.gada jūlijā. Pirmā padomes sēde notika 12. jūlijā.

Padomes sēdes priekšvakarā, 14. februārī, alianses galvenajā mītnē paredzēta Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas 19. sanāksme - Ramšteina formātā.

Iepriekšējā, 18. kontaktgrupas sanāksme notika tiešsaistē, un tajā galvenā uzmanība tika pievērsta Kijevas ilgtermiņa vajadzībām.

21:10 "2022.gada uzdevumi atšķiras no 2024.gada uzdevumiem. Tāpēc ikvienam arī jāmainās un jāpielāgojas jaunajai realitātei," pēc atcelšanas no amata, par ko baumas klīda jau labu laiku, izteicās Zalužnijs.

Zalužnija vadībā karadarbības pirmajos mēnešos, neskatoties uz krievu lielo pārsvaru, izdevās apturēt iebrucējus pie Kijivas un atsviest tos atpakaļ.

Taču pēc ilgi gaidītā pretuzbrukuma neveiksmes pagājušā vasarā, lai gan tās galvenais iemesls bija Rietumu bezgalīgā vilcināšanās ar nepieciešamā bruņojuma piegādēm, Zalužnijs sāka zaudēt Zelenska administrācijas labvēlību un atklātībā kļuva manāmas abu domstarpības.

"Šodien mums bija atklāta saruna par pārmaiņām, kādas nepieciešamas armijā. Par steidzamām pārmaiņām," teikts Zelenska paziņojumā, kas ceturtdien izplatīts sociālās saziņas vietnēs. "Es piedāvāju Zalužnijam joprojām palikt Ukrainas valsts komandā. Būšu pateicīgs, ja viņš piekritīs."

20:49 Ukrainas armiju vadīs viens no pieredzējušākajiem Ukrainas virsniekiem - Aleksands Sirskis

19:48 Cīņas vairs nenotiek tikai privātajā sektorā Avdejevkas ziemeļos, bet arī pilsētu teritorijās. To teletona laikā teica OSGV "Tavria" runātājs Dmitrijs Lihovojs.

19:07. Krievi apšaudījuši Romaškoves ciemu Hersonas apgabalā. Bumbai nokrītot mājas pagalmā, ievainojumus guvis kāds 58 gadus vīrietis.

Savukārt virs Dņepropetrovskas apgabala Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi Krievijas raķeti Kh-59. Tika ziņots, ka okupantu raķete dodas Krivij Rih pilsētas virzienā.

18:03. Ukrainas Aizsardzības ministrijas kiberspeciālisti veikuši kārtējo veiksmīgo operāciju pret Krievijas okupantiem - kopš 8. februāra ienaidnieks sūdzas par vērienīgu bezpilota lidaparātu kontroles programmas klūdu. Krievi instalē šo programmu, lai padarītu "DJI" dronus piemērotākus militārām vajadzībām.

17:00. Par valsts nodevību aizdomās turētajam Ukrainas deputātam Nestoram Šufričam no politiskās partijas "Platforma dzīvībai un mieram" ir izvirzīta jauna apsūdzība - Krievijas Nacionālās gvardes finansēšana.

Šufričs esot maksājis Krievijas Nacionālajai gvardei (Rosgvardija) par viņa elitārā īpašuma aizsardzību Krimas pussalā. Tikai 2016. gada trīs mēnešos vien viņa saistītais uzņēmums okupantiem par šiem pakalpojumiem samaksāja vairāk nekā pusmiljonu Krievijas rubļu.

16:00. Polijas premjerministrs Donalds Tusks ceturtdien asi kritizējis ASV Senāta republikāņus par vilcināšanos apstiprināt likumprojektu, kas paredz turpmāku palīdzību Ukrainai. "Dārgie Amerikas republikāņu senatori. Ronalds Reigans, kurš palīdzēja miljoniem no mums atgūt brīvību un neatkarību, šodien droši vien apgriezies kapā otrādi. Kauns jums," platformā "X" angļu valodā paziņoja Tusks.

15:00. Krievijas karaspēks izvērsis masīvu uzbrukumu Doneckas apgabala Avdijivkai, pastiprinot mēnešus ilgušos centienus ieņemt pilsētu, pavēstīja Avdijivkas mērs Vitālijs Barabašs. "Diemžēl ienaidnieks vērš spiedienu no visām pusēm. Nav tādas pilsētas daļas, kas būtu vairāk vai mazāk mierīga," medijiem sacīja mērs.

13:55. Latvijas atbalsts Ukrainas rekonstrukcijai turpināsies, ceturtdien sacīja Latvijas ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS), attālināti tiekoties ar Ukrainas Ministru kabineta ministru Oļegu Ņemčinovu. Valainis atzina, ka Latvija ir ieinteresēta jaunu ekonomiskās sadarbības projektu īstenošanā ar Ukrainu dažādās jomās, sākot ar transportu, izmantojot Latvijas ostu sniegtās iespējas, līdz inovācijām un tehnoloģijām, attīstot sadarbību kosmosa un tīro tehnoloģiju jomā. No 19. līdz 22.februārim gaidāmās EM valsts sekretāra vizītes laikā Ukrainā viņu pavadīs arī 20 Latvijas uzņēmēju delegācija no dažādām nozarēm. Paredzēta arī sadarbības līgumu slēgšana.

12:44. Bulgārijas varas iestādes gatavo grozījumus valsts kriminālkodeksā, lai varētu saukt pie atbildības Kremļa režīmu par pastrādātajiem noziegumiem pret Ukrainu, ziņo pravda.com.ua.

11:11. Itālijas vadošie ieroču ražotāji "Beretta" un "CD Europe S.R.L.", neraugoties uz sankcijām, turpina Krievijai piegādāt snaiperu šautenes, pistoles un munīciju šiem ieročiem, konstatēts izdevumu "The Insider" un "IrpiMedia" pētījumā.

Uzņēmuma "Beretta" ieroču un munīcijas piegāde notiek ar Krievijas uzņēmējam Mihailam Hubutijam piederošo uzņēmumu starpniecību.

10:31. Lielbritānijas valdība ceturtdien paziņoja, ka turpinās nepiemērot muitas nodevas gandrīz visu Ukrainas preču importam līdz 2029.gadam, turpinot nodrošināt valstij labvēlīgus tirdzniecības nosacījumus pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma, atsaucoties uz "Reuters", vēsta UNN.

Lielbritānija atcēla nodokļu piemērošanu gandrīz visai valsts tirdzniecībai ar Ukrainu pēc tam, kad Krievija sāka pilna apmēra karadarbību Ukrainā pirms gandrīz diviem gadiem, un iepriekš valdībā tika panākta vienošanās, ka šis nolīgums būs spēkā līdz 2024.gada martam.

10:19. Vācijas valdība apsver iespējas nacionalizēt Krievijas valsts kontrolētās naftas kompānijas "Rosņeftj" divus meitasuzņēmus valstī, trešdien paziņoja informācijas avoti valdībā.

09:22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 392 380 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 910 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6383 tankus, 11 899 bruņutransportierus, 9411 lielgabalus, 980 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 666 zenītartilērijas iekārtas, 332 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7191 bezpilota lidaparātu, 1880 spārnotās raķetes, 24 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 513 automobiļus un autocisternas, kā arī 1505 specializētās tehnikas vienības.

08:19. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz ceturtdienu notriekuši 11 no 17 trieciendroniem "Shahed", ko uz Ukrainu raidīja Krievija, platformā "Telegram" pavēstīja Gaisa spēki. Droni notriekti Mikolajivas, Odesas, Vinnicas un Dņipropetrovskas apgabalos.

07:08. Ukraiņu karavīri spiesti rūpīgi sadalīt munīciju, kas iet uz beigām, savukārt krievi izmanto radušos situāciju, lai vairāk uzbruktu ukraiņu pozīcijām un mierīgajām pilsētām, sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs. "Mēs zinām, ka dažās vienībās viņi (ukraiņu karavīri) ļoti, ļoti rūpīgi sadala savu munīciju, jo sāk uztraukties, ka rezerves iet uz beigām," atzina Kērbijs.

"Krievi to zina, tāpēc turpina uzbrukumus ar droniem un raķetēm, lai piespiestu ukraiņus tērēt savus pretgaisa aizsardzības līdzekļus, kas - un viņiem tas ir zināms - šobrīd netiek papildināti," norādīja amatpersona.

00:10. Ukrainas bruņotie spēki turpina iznīcināt ienaidniekus un viņu ekipējumu. Tādējādi 24 stundu laikā Aizsardzības spēku lidmašīnas veikušas triecienus 6 teritorijās, kurās bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika, teikts Ģenerālštāba vakara ziņojumā.

Turklāt raķešu spēku vienības uzbruka 3 ienaidnieka personāla, ieroču un militārā aprīkojuma koncentrācijas zonām un 2 ienaidnieka munīcijas noliktavām.

Ģenerālštābs arī atgādina, ka dienas sākumā ienaidnieks veica vairākus uzbrukumus Ukrainas teritorijai, izmantojot dažādus gaisa uzbrukuma līdzekļus: uzbrukuma bezpilota lidaparātus, spārnotās, ballistiskās un pretgaisa vadāmās raķetes.