Ukrainas kara 714. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:39]

© Pixaby

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 7.februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:39 Masveida raķešu uzbrukuma laikā 7.februārī viena no Krievijas raķetēm pietuvojās Polijas robežai. Tā bija apzināta krievu provokācija, lai parādītu, ka viņi nebaidās no NATO, intervijā 24.kanālam sacīja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks.

20:38 Operatīvā situācija Ukrainas austrumos un dienvidos joprojām ir sarežģīta, okupanti neatlaidīgi cenšas izlauzties cauri mūsu karaspēka aizsardzībai, bet Ukrainas aizstāvji tos atgrūž.

Kā teikts Ģenerālštāba vakara ziņojumā, dienas laikā notikušas 80 militāras sadursmes.

Jo īpaši Kupjanskas virzienā tika atvairīti 3 uzbrukumi pie Sinkovkas, Ivanovkas, Harkovas apgabalā, kur ienaidnieks mēģināja izlauzties cauri mūsu karaspēka aizsardzībai. Limanas virzienā mūsu karavīri atvairīja 7 uzbrukumus pie Luganskas apgabala Belogorivkas un Doņeckas apgabala Ternovas Torskoje, kur ienaidnieks ar aviācijas atbalstu nesekmīgi mēģināja izlauzties cauri mūsu karaspēka aizsardzībai.

19:41 ASV Senāta vairākuma līderis Čaks Šūmers plāno svītrot abu partiju robežu drošības vienošanos no ārkārtas aizsardzības izdevumu likumprojekta un iekļaut likumprojektā finansējuma paketi palīdzības sniegšanai Ukrainai un Izraēlai.

Saskaņā ar The Hill teikto, senatori sagaida, ka likumprojekts tiks pieņemts bez robežu drošības reformas, kas tika atklāta svētdien un kuru izlēmīgi noraidīja Senāta republikāņu vairākums.

Šūmers joprojām plāno rīkot procedūras balsojumu par Ukrainas un Izraēlas finansējuma paketi, kas ietver robežu drošības reformas. Tādā veidā viņš var dot iespēju neaizsargātiem kolēģiem demokrātiem balsot par viņu un kampaņas gaitā argumentēt, ka viņi mēģināja atrisināt krīzi uz robežas. Taču sagaidāms, ka republikāņi bloķēs šo paketi, un tad Šūmers sacīja, ka pāries uz plānu B.

18:47 Vēl nav nožuvusi tinte ES līgumam par 50 miljardu eiro piešķiršanu Ukrainai, taču jau tagad šī summa šķiet niecīga. Valsts finansiālās vajadzības pieaug ar katru dienu, un karš ar Krieviju velkas jau gandrīz trīs gadus, raksta Politico.

ES ir paļāvusies uz ASV, lai atbalstītu Ukrainu, taču prezidenta Džo Baidena nespēja Kongresā virzīt militārās palīdzības paketi 60 miljardu dolāru apmērā ES aprindās rada bažas, ka blokam būs jāsedz lielākā daļa Kijevas izmaksu.

Līdz ar to ES piešķirtie 50 miljardi eiro ir jāizmanto līdz 2027. gadam, bet SVF lēš, ka Ukrainas finansējuma deficīts šogad vien pārsniedz 40 miljardus dolāru. Kijevai viens no lielākajiem riskiem ir tāds, ka palīdzības deficīts, iespējams, nospiedīs to uz inflācijas ceļa naudas drukāšanai.

18:00. Krievija, trešdien uzbrūkot Harkivas apgabalam, izmantoja Ziemeļkorejas raķetes, paziņoja Harkivas apgabala policijas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Serhijs Bolvinovs.

17:07. Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" infrastruktūras fonda uzņēmums"Nullus" izstājas no jaunas skolas būvniecības projekta Kijivas piepilsētā Bučā, kas plaši tika nopostīta, kad pirms diviem gadiem Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā, paziņoja "BaltCap". Kā informēja kompānijā, izstāšanās no projekta Bučā ir saistīta ar bijušā infrastruktūras fonda partnera Šarūna Stepukoņa turēšanu aizdomās par vairāk nekā 30 miljonu eiro piesavināšanos no fonda līdzekļiem.

16:07. Eiropas Savienība (ES) prognozē, ka līdz gada beigām Ukrainai varētu nodrošināt vairāk nekā miljonu artilērijas šāviņu, pateicoties dalībvalstu aizsardzības industrijas ražošanas jaudu kāpumam, trešdien ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu kopīgajā preses konferencē sacīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

15:05. Kremlim nav tiesību mācīt Lietuvu par vēlēšanu norisi, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis pēc tam, kad agresorvalsts Ārlietu ministrija šonedēļ izsauca visu trīs Baltijas valstu pilnvarotos lietvežus, lai izteiktu protestu pret tā saukto Krievijas prezidenta vēlēšanu "sabotāžu". Viņš apliecināja, ka Lietuva vienādi nodrošina visu ārvalstu misiju drošību saskaņā ar starptautiskajām saistībām. Maskava apsūdzēja Igauniju, Latviju un Lietuvu par Krievijas prasību ignorēšanu gādāt par tās vēstniecībās organizēto vēlēšanu iecirkņu apsardzi.

14:15. Krievija pašlaik cītīgi meklē iespējas, ar kuru palīdzību spētu transportēt un legalizēt nelegāli iegūtus līdzekļus Eiropā, starptautiskā konferencē par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas izmeklēšanu un kriminālvajāšanu sacīja Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurors Juris Juriss.

12:53. Saskaņā ar Ukrainas gaisa spēku sniegto informāciju Krievija 7. februāra uzbrukumā izmantojusi ieročus vairāk nekā 420 miljonu ASV dolāru vērtībā, nosūtot 64 dažādus kaujas lādiņus:

20 Shahed-136/131 uzbrukuma bezpilota lidaparāti;
29 spārnotās raķetesKh-101/Kh-555/Kh-55;
4 Kh-22 spārnotās raķetes;
3 spārnotās raķetes Kalibr;
3 ballistiskās raķetes Iskander-M;
5 S-300 vadāmās pretgaisa raķetes.

11:52. Kopumā Krievija 7. februāra rītā uzbruka Ukrainai, izmantojot 64 dažāda veida raķetes un bezpilota lidaparātus kamikadze. Galvaspilsētas Kijivas apkārtnē gājuši bojā 3 civēki, bet 16 guvuši ievainojumus. Daļai pilsētas atslēgta elektroapgāde.

Ukrainas Gaisa spēki iznīcināja 44 Krievijas mērķus, izmantojot pretgaisa raķešu spēkus, iznīcinātājlidmašīnas, bruņoto spēku mobilās ugunsgrupas vienības un elektronisko kara tehniku.

10:56. Šī rīta gaisa triecienos, nokrītot Krievijas raķetes atlūzām, Kijivas apgabalā cietuši divi cilvēki, bojātas 14 privātmājas un 2 daudzstāvu ēkas, izglītības iestāde un vairākas automašīnas. Uzbrukuma rezultātā daļa pilsētas palikusi bez elektrības.

Krievija uzbrukusi ar spārnotajām raķetēm Kh-101/Kh-555/Kh-55. Saskaņā ar Kijivas pilsētas militārās administrācijas ziņojumu, Ukrainas gaisa spēki notriekuši aptuveni 20 Krievijas mērķus.

10:01. Raķešu uzbrukuma dēļ 7. februāra rītā visā Ukrainā izskanējusi gaisa trauksme un izsludināts brīdinājums par uzlidojumu. Dienvidu apgabalos pamanīti arī uzbrūkošā karaspēka droni. Ukrainas Gaisa spēki aicina iedzīvotājiem: "Neignorējiet uzlidojumu brīdinājumus! Par situācijas izmaiņām informēsim vēlāk!"

9:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 391 470 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 890 iebrucēji.

8:10. Šorīt Ukrainas galvaspilsētas Kijivas apkārtnē dzirdami sprādzieni. Pilsētas Vitālijs Kļičko norādīja, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas reaģē un lūdza pilsētas iedzīvotājus palikt patversmēs: "Sprādziens pilsētā. Neatstājiet patversmes, līdz viss noskaidrosies!"

7:08. Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinets aicinājis pieņemt mobilizācijas likumprojektu pirmajā lasījumā, neskatoties uz izteikumiem par antikonstitucionālām normām, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Savā vakardienas paziņojumā presei komisārs atzīmē: «Mums šovakar bija steidzama tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umierovu, lai pārrunātu Ukrainai svarīgo mobilizācijas likumprojektu. Tikšanās rezultātā es nonācu pie secinājuma, ka šis likumprojekts ir jāpieņem pirmajā lasījumā. Es vēršos pie deputātiem ar šo lūgumu. Tiesībsarga biroja piezīmes var atrisināt līdz otrajam lasījumam."

00:10. Rada atbalstījusi karastāvokļa pagarināšanu un mobilizāciju Ukrainā, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais