Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijā izjauc irāņu plānus nogalināt ebrejus

© Pixabay

No Zviedrijas deportēts irāņu pāris, kas, domājams, strādāja Irānas izlūkdienestā un plānoja teroraktu pret ebrejiem, otrdien vēsta Zviedrijas Radio. Pāris saņēma patvērumu Zviedrijā, izliekoties par afgāņiem.

Irāņi tika aizturēti 2021.gada aprīlī aizdomās par teroraktu pret Zviedrijas ebrejiem, bet pierādījumu trūkumu dēļ viņiem oficiālas apsūdzības netika izvirzītas. Taču 2022.gadā viņi tika deportēti.

"Mums ir stingra pārliecība, ka viņi šeit ieradās ar misiju Irānas vārdā. Viņi šeit, Zviedrijā, tika uzskatīti par ļoti nopietnu drošības apdraudējumu. Un tas ir iemesls, kāpēc viņi tika izraidīti, pat ja mēs nevarējām viņus saukt pie atbildības," Zviedrijas Radio sacīja galvenā prokurora vietnieks Hanss Irmans.

Lai gan izmeklēšana bija slepena, Zviedrijas Radio atsaucās uz avotiem, kas apgalvoja, ka abi aizdomās turamie strādāja Irānas Islāma Revolucionārās gvardes (IRGC) labā un Zviedrijā identificēja trīs iespējamos mērķus.

Viens no mērķiem, domājams, bija Zviedrijas Ebreju kopienu oficiālās padomes priekšsēdētājs Arons Verstandigs, kurš Zviedrijas Radio pastāstīja, ka 2021.gadā viņš saņēmis zvanu no Zviedrijas Drošības dienesta, kas informējis viņu, ka viņš tiek uzskatīts par mērķi.

Saskaņā ar Zviedrijas Radio sniegto informāciju irāņu pāris apsūdzības terorakta plānošanā noliedza.