Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva, iespējams, slēgs vēl divus robežkontroles punktus ar Baltkrieviju

© Dmitrijs Suļžics / F64

Lietuvas valdības Nacionālā drošības komisija ierosinājusi uz laiku pārrtraukt preču, transporta un personu kustību pār Lietuvas un Baltkrievijas robežu Lavorišķu un Raigardas robežkontroles punktos, otrdien paziņoja Lietuvas valdība.

Komisija, kas apsprieda arī riskus saistībā ar tranzīta plūsmām no Baltkrievijas caur Lietuvu un Baltkrievijas izlūkdienestu un drošības dienestu darbībām pret Lietuvas valsti, arī ierosinājusi pakāpeniski samazināt izsniegto atļauju skaitu Baltkrievijas un Lietuvas autobusu kompānijām, kas veic regulārus starptautiskos pārvadājumus.

Vēl viens priekšlikums paredz ierobežot pasažieru uzņemšanu un izlaišanu Kenas dzelzceļa robežkontroles punktā, kā arī liegt gājējiem un velosipēdistiem šķērsot Baltkrievijas un Lietuvas robežu. Kā informēja Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite, apmēram 8% jeb 13 000 cilvēku gadā tranzīta vilcienu pasažieru izkāpj vai iekāpj Kenas stacijā.

Nacionālā krīžu pārvaldības centra vadītājs Vilmants Vitkausks žurnālistiem teica, ka abus robežkontroles punktus varētu slēgt 1.martā.

"Baltkrievijas pilsoņu plūsma pēdējā laikā ir palielinājusies par aptuveni 50% caur visiem sauszemes ceļu robežkontroles punktiem ar Baltkrieviju. Transporta, preču un cilvēku plūsmas palielināšanās prasa optimizēt šo plūsmu pārvaldības procesu un vēl detalizētāk pārbaudīt personas, transportlīdzekļus un preces," viņš sacīja.

Galīgais lēmums par abu kontrolpunktu slēgšanu jāpieņem Lietuvas valdībai.