Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

PVO ceļ trauksmi: vēža gadījumu skaits 25 gadu laikā pieaugs par 77%

© Pixabay.com

Pasaules Veselības organizācija (PVO) prognozē, ka 2050. gadā būs 35 miljoni jaunu vēža gadījumu, raksta unian.net.

PVO prognozē, ka līdz 2050. gadam vēža gadījumu skaits pasaulē pieaugs par 77%.

PVO Starptautiskā vēža izpētes aģentūra pārbaudīja 2022. gada datus par vairāk nekā 185 valstīm un 36 vēža formām un atklāja, ka 10 vēža veidi veido divas trešdaļas no jauniem saslimšanas un nāves gadījumiem visā pasaulē 2022. gadā.

Plaušu vēzis bija visizplatītākais vēzis, turklāt ziņots par 2,5 miljoniem jaunu gadījumu. Krūts vēzis sievietēm ierindojās otrajā vietā ar 2,3 miljoniem jaunu gadījumu, kam seko kolorektālais vēzis ar 1,9 miljoniem jaunu gadījumu un prostatas vēzis ar 1,5 miljoniem jaunu gadījumu.

Ziņojumā teikts, ka 2022. gadā no plaušu vēža nomira 1,8 miljoni cilvēku.

Dzemdes kakla vēzis bija visizplatītākais vēzis sievietēm 25 valstīs.

"Jauns globāls pētījums no PVO atklāj nopietnu nevienlīdzības un aizsardzības pret vēzi trūkumu visā pasaulē, jo īpaši valstīs ar zemiem ienākumiem, kur iedzīvotājiem nav piekļuves būtiskām vēža ārstēšanas metodēm," komentēja Veselības departamenta direktors Bente Mikelsens.

PVO prognozē, ka 2050. gadā būs 35 miljoni jaunu vēža gadījumu. Prognoze atspoguļo iedzīvotāju novecošanos, kā arī tādu riska faktoru kā tabakas, alkohola, aptaukošanās un vides ietekmi.

"Šī pieauguma ietekme nebūs vienādi jūtama dažādās valstīs ar dažādiem attīstības līmeņiem. Tās valstis, kurām ir vismazākie resursi cīņai pret vēzi, uzņemsies slimības globālo slogu," teica Dr. Fredijs Brejs, ASV departamenta vadītājs.