Ukrainas kara 713. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:30]

© Pexels

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 5.februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:30. Trīs ģimenes ar 4 nepilngadīgiem bērniem no okupētās teritorijas izdevies atgriezties Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

22:00. Hersonas apgabalā okupantu izraisītā apšaudē gājis bojā vīrietis, vēl divi ievainoti, raksta pravda.com.ua.

21:00. Zelenskis devis rīkojumu Ukrainas bruņotajos spēkos izveidot atsevišķu spēku nodaļu bezpilota lidaparātiem, ziņo pravda.com.ua.

20:11. Saeimas deputāti ar Ukrainas atbildīgajām amatpersonām šodien dalījās pieredzē par drošības iestāžu parlamentāro uzraudzību, aģentūrai LETA pavēstīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (JV). Ukrainas pārstāvji Latvijā ieradušies plašākā vizītē, lai, ņemot vērā šīs valsts ceļu uz iestāšanos NATO un Eiropas Savienībā, savos normatīvajos aktos un darbībā virzītos uz abu organizāciju regulējuma un pieejas pārņemšanu, atzīmēja NDK vadītājs.

19:17. Bulgārijā lauksaimnieki otrdien ar traktoriem un citu tehniku uz laiku nobloķētu satiksmi, pieprasot kompensāciju par lētāku Ukrainas lauksaimniecības produktu importu.

17:04. Krievijas Ārlietu ministrija Maskavā izsaukusi Baltijas valstu pagaidu pilnvarotos, lai izteiktu draudus saistībā ar gaidāmajām Krievijas prezidenta "vēlēšanām".

Krievijas Ārlietu ministrija pieprasīja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas varas iestādēm veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu vēlētāju un vēstniecību darbinieku drošību, balsošanas laikā.

Ministrija piedraudēja ar Krievijas pilsoņu "nopietniem protestiem" šajās valstīs, ja vēlēšanu laikā viņiem būs "grūtības".

15:58. Ukrainas Pretkorupcijas tiesa nacionalizējusi Krievijas oligarha naftas aktīvus pusmiljarda grivnu vērtībā. Apmierināta Tieslietu ministrijas prasība pret sankcijām pakļauto Krievijas pilsoni Eduardu Hudainatovu.

Izmeklēšanā atklājās, ka Hudainatovs kontrolēja naftas tirdzniecības uzņēmumu ar vairāku ārzonu firmu un saistīto personu starpniecību, turpinot gūt ievērojamu peļņu no Ukrainas naftas un gāzes tirgus.

15:10. Ukrainas bruņoto spēku Speciālo operāciju spēki iznīcinājuši Krievijas radiolokācijas staciju un aprīkojumu, kas palīdzēja krieviem uzbrukt Ukrainas dienvidiem ar bezpilota lidaparātiem.

Krievi mēģinājuši uzlabot bezpilota lidaparāta "Mohajer-6" darbību. Viņi uzstādīja aprīkojumu, kas palielina tā diapazonu un darbības rādiusu. Šādi lidaparāti tiek izmantoti izlūkošanai pirms triecieniem ar "Shahed" droniem pa kritiskās infrastruktūras objektiem Ukrainas dienvidos.

14:02. Krievijas naftas pārstrādes sektors ziņo par ražošanas kritumu četru procentu apmērā šī gada janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri. Lielāko kritumu piedzīvojis Krievijas valstij piederošais naftas un gāzes uzņēmums "Rosņeftj", kura naftas pārstrādes rūpnīca Krasnodaras apgabalā, naktī no 24. uz 25. janvāri, cieta Ukrainas bezpilota lidaparātu uzbrukumā.

13:00 Vizītē Kijevā ieradās Eiropas Komisijas viceprezidents, Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Hoseps Borels.

Atjaunināts. Borels personīgi apstiprināja savu ierašanos Ukrainā tīklā X un publicēja savu fotogrāfiju no vilciena vagona.

Viņš sacīja, ka apmeklē Kijevu ceturto reizi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, lai ar Ukrainas draugiem apspriestu ES nelokāmo atbalstu Ukrainai.

12:32 Ukrainas bruņoto spēku īstenotā raķešu kuģa Ivanovets iznīcināšana var ietekmēt Krievijas vadības un kontroles sistēmu kustību, taču Krievija arī turpmāk saglabās spēju veikt liela attāluma triecienus pa Ukrainas mērķiem.

Par to X tīklā ziņoja Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija, atsaucoties uz izlūkošanas datiem. Raķešu kuģis Ivanovets patrulēja okupētās Krimas rietumu krastā, lai atbalstītu Krievijas okupācijas Ukrainā turpināšanu.

Laivas modernā sakaru sistēma ļāva tai nosūtīt un saņemt mērķtiecīgus datus no citiem kuģiem, helikopteriem un liela attāluma patruļlidmašīnām.

11:15 Bijušais bataljona Aidar rotas komandieris Jevgeņijs Dikijs pieļāva iespēju, ka Ukrainas bruņotie spēki pametīs Avdijevku šāviņu trūkuma dēļ.

Viņaprāt, Ukrainai ir izdevīgi turēt šo pilsētu, jo kaujās par to zaudējumu attiecība ir 1:12, nevis par labu okupācijas karaspēkam. Dikijs piebilst, ka problēma nav tā, ka Avdijevkai vienkārši netika piegādāti šāviņi - tagad visā frontē ir kritisks munīcijas trūkums.

10:41 Krievijas karavīri Ukrainas dienvidos sākuši mazāk izmantot frontes līniju un stratēģisko aviāciju, teletona laikā sacīja Dienvidu aizsardzības spēku Apvienotā koordinācijas preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka.

"Viņi saprata, ka lidmašīnu zaudēšana Hersonas virzienā ir absolūti reāla. Bija pārliecinošs piemērs - mīnus trīs iznīcinātāji-bumbvedēji, mīnus izlūkošanas lidojuma punkts, mīnus gaisa kontroles punkts. Tie visi ir ļoti būtiski zaudējumi mūsu virzienā. Gumeņuks paskaidroja.

Viņa arī sacīja, ka Krievija tagad mēģina atrast jaunas robežas raķešu palaišanai, kuras Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas nesasniegs.

09:58 Krievijas karaspēks veic Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas gatavības izlūkošanu, gatavojoties masveida raķešu uzbrukumam Ukrainai. Par to teletona laikā stāstīja Dienvidu aizsardzības spēku Apvienotā koordinācijas preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka.

08:25 Krievijas zaudējumi Ukrainā dienā palielinājās par vairāk nekā 1 tūkstoti iebrucēju un šķērsoja jaunu sarkano līniju - tagad tie ir vairāk nekā 390 tūkstoši cilvēku.

Dienas laikā iznīcināti vēl 1020 pretinieki, Facebook ziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Ģenerālštābs piebilda, ka šobrīd kopējie ienaidnieka zaudējumi ir aptuveni 390 580 okupantu.

Turklāt dienas laikā tika “mīnusētas” 35 iebrucēju bruņu kaujas mašīnas, 17 tanki, 18 artilērijas sistēmas, viens pretgaisa aizsardzības ierocis un 10 speciālās tehnikas vienības.

07:52 Krievijas karaspēks naktī uz otrdienu Harkivas apgabalā Bohoduhivas rajonā apšaudījis Zoločivas ciemu, sagrauta trīsstāvu viesnīcas ēka, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs.

"Atbilstoši provizoriskajai informācijai zem drupām atrodas viens cilvēks, trīs cilvēkus izdevās izglābt - divas sievietes un vīrieti. Aizdegās arī veikala fasāde," platformā "Telegram" pavēstīja apgabala vadītājs.

Kā ziņo Ukrainas Gaisa spēki, naktī uz otrdienu ziemeļaustrumu virzienā izsludināta gaisa trauksme.

Trauksme izsludināta ienaidnieka taktiskās aviācijas aktivitātes dēļ, teikts ierakstā platformā "Telegram".

07:00 Naktī uz otrdienu, 6. februāri, Krievijas iebrucēju armija veica raķešu uzbrukumu Harkovas apgabalam.

02:05 reģionā tika izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme. Tikmēr Harkovas garnizona priekšnieks Sergejs Meļņiks savā oficiālajā Telegram kanālā “Ģenerālis Marsels” aicināja Harkovas un apgabala iedzīvotājus palikt patversmēs.

Jau 02:22 viņš ziņoja par jaunu raķešu palaišanu. Arī Harkovas apgabala militārās administrācijas vadītājs Oļegs Sinegubovs aicināja cilvēkus uzturēties drošās vietās.

00:10. Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien aicinājis republikāņus noraidīt divpartiju Senāta vienošanos, kas ļautu nodrošināt militāro palīdzību Ukrainai 60 miljardu ASV dolāru apmērā.

Likumprojekts ietver gan palīdzību Ukrainai, Izraēlai un cita veida palīdzību, gan imigrācijas reformas.

Svarīgākais