Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Rinkēvičs vizītē Maltā uzsver savstarpējo sadarbību un atbalsta sniegšanu Ukrainai

© Dmitrijs Suļžics / F64

Valsts prezidents Egars Rinkēvičs vizītē Maltā uzsvēris, ka Latvija un Malta ir līdzīgi domājošās valstis. Viņa ieskatā abām valstīm patlaban ir svarīgi sadarboties, risinot globālās problēmas, jo īpaši tad, kad Krievija veic pilna mēroga karu pret Ukrainu.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, vizītes laikā Rinkēvičs tiekas ar Maltas prezidentu Džordžu Vellu, Maltas Ministru prezidentu Robertu Abelu un citām Maltas augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības, reģionālos jautājumus, kā arī Eiropas Savienības (ES) paplašināšanos un sadarbību starptautiskajās organizācijās.

Tikšanās laikā ar Maltas amatpersonām Rinkēvičs pauda nostāju, ka Ukrainas uzvara un eiroatlantiskā integrācija ir visas Eiropas drošības interesēs. ES ir jāsniedz Ukrainai viss nepieciešamais atbalsts. Jebkura kavēšanās maksā dzīvības. Valsts prezidents pauda gandarījumu par Eiropadomes panākto vienošanos par 50 miljardu eiro makrofinansiālo atbalstu Ukrainai.

Tāpat Rinkēvičs uzsvēra, ka ir nepieciešams turpināt darbu pie 13.sankciju kārtas īstenošanas pret Krieviju. Valsts prezidents akcentēja, ka ir jāvirzās uz priekšu saistībā ar priekšlikumu izmantot iesaldētos un imobilizētos Krievijas līdzekļus, lai palīdzētu Ukrainai atgūties no kara. Tāpat ir jāturpina atbalsts Ukrainas miera iniciatīvai un iesaistīšanās tajā.

Valsts prezidents atzina, ka abām valstīm pēdējie gadi ir bijuši izaicinājumu pilni, tai skaitā Covid-19 pandēmija, Krievijas karš pret Ukrainu, eskalācija Tuvajos Austrumos, kā arī nelegālā migrācija. Eiropas vienotība un spēks ir ārkārtīgi svarīgi, lai risinātu šīs un daudzas citas problēmas.

Valsts prezidents pauda atzinību par Maltas kā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts centieniem, aktīvi iestājoties par starptautisko mieru un drošību, tostarp par taisnīgu mieru Ukrainā. Rinkēvičs apliecināja Latvijas nostāju attiecībā uz kandidēšanu 2025.gada ANO Drošības padomes vēlēšanās.

"Latvija stingri iestāsies par noteikumiem balstītu starptautisko kārtību. Mēs strādāsim pie tā, lai Krieviju un tās vadību sauktu pie atbildības par agresijas noziegumiem un kara noziegumiem, kas pastrādāti pret Ukrainu," norādīja Rinkēvičs.

Rinkēviča valsts vizīte notiek pēc Maltas puses aicinājuma. Pēdējā valsts vizīte Maltā notika 2004.gada februāra vidū, kad Maltu apmeklēja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.