Vācijā protestos nedēļas nogalē ielās izgājiis ap pusmiljons cilvēku

© Scanpix

Vācijā nedēļas nogalē aptuveni pusmiljons cilvēku protestēja pret labējo ekstrēmismu, liecina Vācijas Iekšlietu ministrijas aplēses.

Ministrija ziņo, ka notikuši 128 protesti, kuros piedalījušies 457 000 cilvēku. Taču pagaidām trūkst datu no Hamburgas, Mēklenburgas-Priekšpomerānijas un Zāras, tāpēc šī ir provizoriska informācija, uzsvēra Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis.

Saskaņā ar policijas aplēsēm Berlīnē pie Reihstāga ēkas sestdien protestēja vairāk nekā 150 000 cilvēku. Savukārt demonstrācijas organizatori apgalvo, ka bija sapulcējušies aptuveni 300 000.

Iekšlietu ministrija parasti balstās uz policijas aplēsēm.

Sašutumu Vācijā izraisīja ziņas, ka labējās eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) pārstāvji 25.novembrī esot piedalījušies slepenā sanāksmē ar labējiem ekstrēmistiem, kurā plānota to miljonu imigrantu piespiedu izraidīšana, kas nav pietiekami integrējušies vācu sabiedrībā.

Atmosfēru, kuru jau iepriekš raksturoja tradicionālo partiju satraukums par pieaugošo AfD popularitāti, nokaitēja pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Correctiv" 10.janvārī publicētais ziņojums par Potsdamā notikušo sanāksmi.

Protesti Vācijā plānoti arī šodien. Piemēram, demonstrācijā Frankfurtē gatavojas piedalīties aptuveni 7000 cilvēku.

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.