Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Sliktas ziņas vulkāna izvirduma skartās Grindavīkas iedzīvotājiem

© Depositphotos

Grindavīkas iedzīvotāju kopiena pēdējo nedēļu un mēnešu laikā ir piedzīvojusi nerimstošo dabas spēku ietekmi, vēlreiz pierādot, kāpēc Islandi bieži sauc par "uguns un ledus zemi", raksta bbc.com.

Mājas šajā pilsētā Reikjanes pussalā Islandes dienvidrietumos tika iznīcinātas pagājušajā mēnesī, kad lava plūda cauri divām plaisām, ko radīja vulkāniskā sistēma.

Kādreiz Grindavīka bija plaukstošs zvejnieku ciemats, bet tagad tā ir pamesta - tās iedzīvotāji sāk saprast, ka viņi, iespējams, nekad vairs nevarēs tur atgriezties.

Pēdējo trīs gadu laikā pussalā ir notikuši pieci vulkāna izvirdumi.

10. novembrī, saskaroties ar satraucoši daudzām zemestrīcēm un aizdomām par magmu zem pilsētas, Islandes varas iestādes lika evakuēt Grindavīku, kurā dzīvoja aptuveni 3800 iedzīvotāju.

Nākamo dienu laikā kļuva skaidrs, ka vairākas mājas ir pilnībā izpostītas seismiskās aktivitātes dēļ. Iedzīvotāji cerēja atgriezties mājās, jo zemestrīču biežums samazinājās, taču decembra vidū netālu esošajā krāteru sērijā sākās spēcīgs izvirdums, kas ilga trīs dienas - tā bija 4 km gara plaisa, kas izšļāca verdošu lavu.

Lai arī izvirdums notika aptuveni 3 km attālumā, taču vēlāk pilsētā tika atklātas papildu plaisas, kas mudināja varas iestādes sākt bojātās infrastruktūras remontu.

Traģēdija notika 10. janvārī, kad pilsētā strādājošs vīrietis iekrita vienā no plaisām.

Četras dienas vēlāk bīstami netālu no Grindavīkas sākās vēl viens izvirdums.

Dažās nedēļās pirms janvāra izvirduma valdība bija nolēmusi uzcelt aizsargsienas, lai novērstu lavas plūsmu uz Grindavīku un tuvējo Svarcengi ģeotermālo spēkstaciju.

Pirmajās stundās aizsargsienas izrādījās noderīgas, lai gan vienā no sienām bija plaisa, kas nozīmēja, ka daļa lavas plūda uz pilsētu, un šādas plaisas tikai turpināja rasties, ļaujot lavai applūdināt pilsētu - šī ir viena no visplašākajām dabas katastrofām, ko Islande pieredzējusi 51 gada laikā, liekot cilvēkiem pamest savas mājas, iespējams, uz visiem laikiem.

View this post on Instagram

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)