Ukrainas kara 711. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:30]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 4.februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:30. Pasaules un Eiropas čempions pauerliftingā Aleksandrs Belokoņs gāja bojā frontē, vēsta dialog.ua. Traģisko vēsti ukraiņiem paziņoja Ukrainas Cīņas asociācijas viceprezidents Vadims Kisels.

Savas sporta karjeras laikā A. Belokoņs saņēma neskaitāmas balvās. 2017. gadā viņš tika iekļauts Ukrainas rekordu grāmatā, kad Odesā viņš varēja pavilkt traktoru ar piekabi, kurā atradās cilvēki. 2021. gadā spēkavīrs uzstādīja vēl vienu rekordu kravas automašīnu vilkšanā. Sportists arī 2020. gadā izcīnīja Ukrainas spēcīgākā vīra titulu (95 kg svara kategorijā).
Kad Krievija iebruka Ukrainu, Belokoņš devās uz fronti, lai aizstāvētu Ukrainu ieročiem rokās.

18:17. Krievijas un Ukrainas kara veterāns Jevgeņijs Dikijs sacīja, ka situācija ar munīciju Ukrainas bruņotajos spēkos šobrīd ir ārkārtīgi saspringta.

"Attiecībā uz munīciju šobrīd situācija ir ārkārtīgi saspringta. 2000 šāviņu vienai kara dienai ir ļoti maz. Ko tas īsti nozīmē? Ofensīvas kulminācijā, 2023. gada vasarā, mēs atļāvām sev 7-8 tūkstošus šāviņu dienā,” viņš atzīmēja intervijā kanālam 24.

16:03. Krievija Kupjanskas virzienā novirzījusi aptuveni 500 tankus, vairāk nekā 600 kaujas mašīnas un aptuveni 40 tūkstošus karavīru. Mērķis ir atgūt Harkivas apgabala teritoriju, no kuras krievi tika padzīti 2022. gada rudenī, raksta Forbes.

14:01. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6343 tankus, 11 818 bruņutransportierus, 9331 lielgabalu, 979 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 663 zenītartilērijas iekārtas, 332 lidmašīnas, 324 helikopterus, 7173 bezpilota lidaparātus, 1848 spārnotās raķetes, 24 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 393 automobiļus un autocisternas, kā arī 1479 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

12:03. Artilērijas munīcijas trūkums un Rietumu kavēšanās ar militārās palīdzības piegādēm rada neskaidrību Ukrainas operatīvajos plānos frontes līnijās, lasāms ASV Karas studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

Saskaņā ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) sniegto informāciju Ukrainas spēki dažkārt var uzbrukt Krievijas artilērijai, bet kopumā tiem trūkst pietiekamas munīcijas efektīvai cīņai pret ienaidnieka artilēriju.

Tāpat daudziem Ukrainas bezpilota lidaparātiem nav pietiekama darbības rādiusa, lai uzbruktu Krievijas lielgabaliem, kas izvietoti 15 līdz 24 kilometru attālumā no frontes līnijas.

10:29. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 388 750 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 810 iebrucēji.

08:31. Lai īstenotu neformālās izglītības pasākumus, tostarp latviešu valodas apguvi, bērniem un jauniešiem no Ukrainas, varētu piešķirt 780 000 eiro, liecina rīkojuma projekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Atbalsta programma būs vērsta uz sociālās ilgtspējības, integrācijas, saliedēšanas, ukraiņu kopienas labbūtības veicināšanu, pašvaldību iesaisti un sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām (NVO), lai aptvertu pēc iespējas vairāk Ukrainas bērnu un jauniešu.

Plānots, ka atbalsta programmas saturu veidos dažādi neformālās izglītības pasākumi, ietverot daudzveidīgas aktivitātes, piemēram, ukraiņu valodas, tradīciju un kultūras vērtību saglabāšanai un praktizēšanai, latviešu valodas prasmju apgūšanai un nostiprināšanai, Latvijas dabas un kultūrtelpas iepazīšanai.

00:10. Krievijai šogad liegta dalība Minhenes drošības konferencē, pavēstīja starptautiskā foruma rīkotāji.

Ikgadējā konference ir neatkarīgs drošības politikas forums lēmumu pieņēmējiem, lai apspriestu pašreizējās un nākotnes problēmas. Dalībnieki parasti ir valstu, valdību un starptautisku organizāciju vadītāji, ministri, likumdevēji un augsta ranga aizsardzības jomas pārstāvji.

"Pirms dažām dienām Krievijas prezidents sacīja, ka viņš būtu priecīgs risināt sarunas, bet ne ar šo Ukrainas valdību. Citiem vārdiem sakot, nav nopietnas vēlmes runāt," sacīja konferences direktors Kristofs Heisgens. "Un tāpēc mēs esam teikuši, ka neaicināsim Krievijas valdību uz tikšanos, bet aicinām Krievijas nevalstisko organizāciju pārstāvjus, trimdas politiķus."

Svarīgākais