Ukrainas kara 710. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:12]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 3.februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:12. Ukraina un Francija ir jau soli tuvāk tam, lai parakstītu divpusējo līgumu par drošības garantijām. Par to ziņo Ukrainas Valsts prezidenta kanceleja .

Tiek atzīmēts, ka kārtējais sarunu raunds par divpusējā līguma noslēgšanu par Ukrainas drošības garantiju nodrošināšanu notika Francijas delegācijas vizītes laikā Kijevā.

20:28. Artilērijas munīcijas trūkums un Rietumu kavēšanās ar militārās palīdzības piegādēm rada neskaidrību Ukrainas operatīvajos plānos frontes līnijās, lasāms ASV Karas studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

Saskaņā ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) sniegto informāciju Ukrainas spēki dažkārt var uzbrukt Krievijas artilērijai, bet kopumā tiem trūkst pietiekamas munīcijas efektīvai cīņai pret ienaidnieka artilēriju.

Tāpat daudziem Ukrainas bezpilota lidaparātiem nav pietiekama darbības rādiusa, lai uzbruktu Krievijas lielgabaliem, kas izvietoti 15 līdz 24 kilometru attālumā no frontes līnijas.

"ISW turpina vērtēt, ka artilērijas trūkums un Rietumu drošības palīdzības kavēšanās radīs nenoteiktību Ukrainas operatīvajos plānos un, visticamāk, liks Ukrainas spēkiem taupīt materiālus, kas var piespiest Ukrainas spēkus pieņemt smagus lēmumus par prioritāšu piešķiršanu atsevišķiem frontes sektoriem," secina analītiķi.

18:22. ASV televīzijas tīkls HBO pārtraucis attiecības ar serbu aktieri un Krievijas kara atbalstītāju Milošu Bikoviču un atcēlis viņa dalību populārā seriāla "The White Lotus" ("Baltais lotoss") trešajā sezonā.

HBO pagājušajā mēnesī paziņoja, ka 36 gadus vecajam Bikovičam būs loma "Baltā lotosa" trešajā sezonā, ar šo vēsti uzreiz izraisot ukraiņu sociālo tīklu lietotāju asu reakciju.

Bikovičs piedalījies filmēšanā Krievijas okupētajā Krimā un atbalstījis Krievijas karu pret Ukrainu, norādīja ukraiņi.

17:33. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6341 tanku, 11 805 bruņutransportierus, 9300 lielgabalus, 979 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 663 zenītartilērijas iekārtas, 332 lidmašīnas, 324 helikopterus, 7161 bezpilota lidaparātu, 1847 spārnotās raķetes, 24 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 352 automobiļus un autocisternas, kā arī 1473 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

16:05. Krievijas Tieslietu ministrija pasludināja pilsoņtiesību aktīvistu Oļegu Orlovu par "ārvalstu aģentu".

70 gadus vecais Orlovs līdz ar vēl pieciem cilvēkiem tika iekļauts "ārvalstu aģentu" melnajā sarakstā par Krievijas kara pret Ukrainu kritizēšanu un it kā nepatiesas informācijas izplatīšanu par politisko vadību Maskava.

14:01. Kanāda varētu nodot Ukrainai tūkstošiem "gaiss-zeme" raķešu CRV7, kuras iepriekš bija plānots utilizēt.

Kā vēsta telekanāls CBC, Kanādas Aizsardzības ministrijas rīcībā ir 83 300 raķešu CRV7, kas saražotas 80.gados un no ekspluatācijas tika izņemtas 2000.gadu sākumā.

Opozīcijas līderis Pjērs Pualjevrs aicināja nodot šīs raķetes Ukrainai, norādot, ka labāk būtu tās atdot Kijivai, nekā tērēt naudu to iznīcināšanai.

12:38. Ukrainas varas iestādes ir kritizējušas Vācijas telekanālu ZDF par reportāžu no Krievijas okupētās Mariupoles, apsūdzot žurnālistus "realitātes sagrozīšanā" un par darbu "Krievijas propagandas garā".

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Olehs Nikolenko aicināja ZDF sniegt oficiālu paskaidrojumu par šo reportāžu, kuru veidojis telekanāla Maskavas biroja vadītājs Armins Kerpers.

"Realitātes sagrozīšana nav žurnālistika. Turklāt ZDF Maskavas biroja šefa vizīte okupētajā Mariupolē bez Ukrainas piekrišanas pārkāpj Ukrainas likumdošanu. Mēs aicinām ZDF sniegt oficiālu paskaidrojumu. Ukrainas likumu pārkāpšana var ietekmēt medija turpmāko darbu Ukrainā," Nikolenko piektdien rakstīja sociālā tīkla platformā "X".

Telekanāls piedāvāja šo reportāžu kā "retu skatu uz Krievijas okupāciju". Kerpers stāstīja par "lielu daudzumu postījumu", ko vņš redzējis pat pilsētas centrā, bet arī atzīmēja sagrauto pilsētas rajonu aktīvu atjaunošanu. "Tiek atjaunotas ielas, skolas, dzīvojamie nami un veseli kvartāli. Tas notiek ļoti ātri."

"Mariupole nav spoku pilsēta. Šī pilsēta funkcionē. Ir elektrība, apkure. Ir karstais ūdens un internets, viss ir. Cilvēki šeit dzīvo savu dzīvi," sacīja Kerpers. Viņš piebilda, ka pilsētā droši vien vairs nav palikuši tie, kas negrib dzīvot starp krieviem.

10:41. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 387 940 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 880 iebrucēji.

08:45. Ministru kabinets iecerējis pārdalīt 7,6 miljonus eiro Ukrainas atbalstam, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts.

ĀM norāda, ka finansējums tiks novirzīts ĀM, Satiksmes ministrijai un Centrālajai finanšu līgumu aģentūrai (CFLA) kā Latvijas attīstības sadarbības aģentūrai un ĀM funkcionāli padotībā esošai iestādei.

Pēc ĀM paustā, būtiski, lai Latvija turpina sociālās infrastruktūras projektu īstenošanu un rekonstrukcijas darbu Ukrainā, jo īpaši Čerņihivas apgabalā, ciešā sadarbībā ar Ukrainas partneriem, balstoties uz līdzšinējo pieredzi Ukrainas rekonstrukcijas darbā.

00:10. Ukrainas gaisa spēki informē, ka Belbekas lidlaukam notikušā uzbrukuma rezultātā, iespējams, trāpīts vismaz trīs ienaidnieka lidmašīnām, vēsta pravda.com.ua.