Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc gandrīz 100 gadiem atrasta noslēpumaini pazudusī Gustava Klimta glezna

© Scanpix

Tas ir viens no pēdējiem darbiem, ko mākslinieks gleznojis pirms savas nāves 1918. gadā, raksta abcnews.go.com.

Viena no pēdējām slavenā mākslinieka Gustava Klimta gleznām brīnumainā kārtā ir atrasta pēc tam, kad tā noslēpumaini pazuda pirms gandrīz 100 gadiem.

Glezna ar nosaukumu “Fräulein Lieser” tika atrasta Vīnē pēc tam, kad sabiedrība to pēdējo reizi redzēja 1925. gadā. Līdz šim vienīgā zināmā gleznas fotogrāfija glabājās Austrijas Nacionālās bibliotēkas arhīvā. Attēls, iespējams, tika uzņemts 1925. gadā saistībā ar Otto Kallira-Nirenšteina Klimta izstādi “Neue Galerie”, Vīnē.

Kopš tā laika gleznas atrašanās vieta nav bijusi zināma.

"Šī portreta atrašana, kas ir viens no skaistākajiem darbiem Klimta pēdējā radošajā periodā, ir sensācija," teikts Kinsky izsoļu nama paziņojumā, kurā tika paziņots par atklājumu.

"Kā Vīnes jūgendstila galvenā figūra Gustavs Klimts vairāk nekā jebkurš cits mākslinieks iemieso austriešu modernismu. Viņa darbi, jo īpaši veiksmīgu sieviešu portreti no augstākās vidusšķiras gadsimta mijā, saņem visaugstāko atzinību visā pasaulē.”

Mākslas darbs tiks izsolīts Kinsky izsoļu namā Vīnē 24. aprīlī, un ir sagaidāms, ka tas būs vairākus miljonus vērts.

Pagaidām glezna ceļos pa visu pasauli īsās izstādēs, līdz tā tiks izsolīta.

Tiek uzskatīts, ka portrets ir viena no pēdējām Klimta gleznām, un tas tapis īsi pirms viņa nāves no insulta 1918. gada 6. februārī. Glezna tika atrasta viņa darbnīcā un tiek uzskatīts, ka glezna tika nodota ģimenei, kas to bija pasūtījusi.

Tomēr glezna drīz pazuda, un precīzs gleznas liktenis pēc 1925. gada nav skaidrs.

"Ir zināms, ka to 20. gadsimta 60. gados iegādājās pasūtītāja mantinieks, un tā nonāca pie pašreizējā īpašnieka trīs secīgu mantojumu ceļā," paziņoja Kinsky izsoļu nams.