Ukrainas kara 709. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:38]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 2.februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:38. Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins britu telekanālam "Sky News" apgalvojis, ka Ukraina līdz šim ir dokumentējusi vairāk nekā 120 000 kara noziegumu, kas notikuši Krievijas pret Ukrainu izvērstā pilna mēroga kara gaitā, tai skaitā "slepkavības, izvarošanas, spīdzināšanas, piespiedu deportācijas, cietsirdīgu izturēšanos, marodierismu un daudzus citus noziegumus."

20:37. Pēdējo 24 stundu laikā Ukrainas Aizsardzības spēku lidmašīnas uzbrukušas 10 apgabaliem, kuros bija koncentrēts krievu dzīvais spēks. Savukārt raķešu vienības veikušas 3 triecienus pa Krievijas munīcijas noliktavām.

19:32. Lietuva Ukrainai piegādājusi vēl vienu militārās palīdzības partiju, tostarp tālvadības detonācijas sistēmas un munīciju prettanku granātmetējiem.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija piešķīrusi 15 miljonus eiro, lai izveidotu jaunas bumbu patvertnes skolām Ukrainas frontes apgabalos. Lietuva piešķīra papildu 500 miljonus eiro un uzņēmās atbildību par projektu.

18:35. Ukrainas gaisa spēki paziņojuši, ka 31. janvāra trieciens pa Belbekas lidlauku īslaicīgi okupētajā Krimā, iespējams, skāris vismaz trīs Krievijas lidmašīnas un daļu personāla.

Ukrainas spēku pārstāvis apgalvoja, ka "Vislabākais apstiprinājums, protams, ir satelītattēli, kas jau ir pieejami internetā. Bet vēl labāks apstiprinājums ir nekrologi Krievijas ziņu izdevumos - tas, ka viņi paši atzīst nodarīto kaitējumu un ievieto informāciju par to."

17:35. Krievu okupācijas spēki pēcpusdienā apšaudījuši Hersonu, ziņo medijs "Ukrainska Pravda". Pilsētas centrā sagrauta trīsstāvu ēka un nodarīti bojājumi blakus esošajām ēkām. Cietusi 73 gadus veca sirmgalve un 17 gadus vecs pusaudzis.

16:39. Vācijas galēji labējās partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) Bundestāga deputāta Eigena Šmita palīgs varētu būt saistīts ar Krievijas izlūkdienestiem, konstatēts žurnāla "Der Spiegel" un tīmekļa medija "The Insider" pētījumā.

Kazahstānā dzimušā Šmita palīgs Vladimirs Sergijenko uzturējis kontaktus ar Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) virsnieku, teikts pētījumā.

Pērnvasar "Der Spiegel" publicēja rakstu par to, ka Sergijenko kontaktējies ar kādu cilvēku Maskavā, ar kuru spriests par Ukrainai paredzēto vācu tanku piegāžu palēnināšanu.

16:05. Igaunijas uzņēmumu grupa "Skinest Grupp", kuras vienīgais īpašnieks ir Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis, piektdien kā neatbilstošu noraidīja grupas sasaistīšanu ar preču tranzītu ar Krieviju, uzsverot, ka grupai nav aktīvu Krievijā, tā nepārdod preces un nesniedz pakalpojumus Krievijā, lai gan joprojām nelielā apjomā Krievijā iepērk specifiskas dzelzceļa nozares rezerves daļas .

Grupas piektdien izplatītajā paziņojumā uzsvērts, ka 2022.gadā tika nolemts aiziet no Krievijas tirgus, ir pārdoti visi grupas aktīvi Krievijā un ar agresorvalsti saistītie uzņēmumi.

Ar tādu paziņojumu uzņēmums reaģēja uz medijos izskanējušo informāciju, ka ar grupu iepriekš saistīts uzņēmums pēc 2022.gada februāra, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā, ir kļuvis par lielāko preču no Krievijas eksportētāju Igaunijā.

15:17. Gan Saeima, gan Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) ir īpaši aicinājuši ANO un Starptautisko Sarkano Krustu aktīvi iesaistīties, lai pēc iespējas ātrāk un drošāk atgrieztu Krievijas nolaupītos ukraiņu bērnus viņu ģimenēm, par Saeimas priekšsēdētājas biedres, Latvijas delegācijas EPPA vadītājas Zandas Kalniņas-Lukaševicas (JV) pausto informēja Saeimas Preses dienestā.

"Ir ļoti svarīgi izdarīt spiedienu uz Krieviju globālā mērogā. Mums ir jāpārliecinās, ka mūsu partneri apzinās, kādā veidā Krievija turpina karu pret civiliedzīvotājiem, bērniem un ukraiņu nacionālo identitāti," starptautiskā konferencē "Krievijas nolaupītie" uzsvēra Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētājas biedre atzīmēja, ka jautājums ir īpaši svarīgs un steidzams, ņemot vērā to bērnu ārkārtējo neaizsargātību, kuri pašlaik cieš no Krievijas agresijas kara pret Ukrainu sekām.

14:11. Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī, kas piektdien ieradusies iepriekš neizziņotā vizītē Ukrainā, paziņojusi, ka operācijas "Unifier" ietvaros Kanādas bruņotie spēki kopš 2014.gada apmācījuši vairāk nekā 40 000 Ukrainas karavīru.

12:47. Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī piektdien ieradusies iepriekš neizziņotā vizītē Ukrainā.

Preses konferencē Kijivā viņa uzsvēra Kanādas atbalstu Ukrainai un norādīja, ka līdz šim Kanāda sniegusi Ukrainai 9,5 miljardu Kanādas dolāru (6,5 miljardi eiro) vērtu palīdzību, tostarp 2,4 miljardu Kanādas dolāru (1,7 miljardi eiro) vērtu militāro palīdzību.

"Tuvojoties otrajai gadadienai kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma, mūsu atbalsts Ukrainas neatkarīgajai nākotnei joprojām ir nelokāms," uzsvēra ministre.

11:58 Vakar, 1.februārī, Krievijas lidmašīna "pazaudēja" aviācijas bumbu virs okupētās Zimogorjes pilsētas tā sauktajā “LPR”, vēsta Krievijas Telegramas kanāls ASTRA, atsaucoties uz avotiem.

Munīcija, domājams, FAB-500, nokrita Parkhomenko ielā. Ielas iedzīvotāji tika evakuēti. Kā informē izdevuma sarunu biedri, munīcijas apskate un izņemšana notiks šodien.

Tiek atzīmēts, ka šī nav pirmā reize, kad Krievijas lidmašīnas nomet bumbas. Pēc Astras aprēķiniem, Belgorodas apgabalā vien Krievijas militārpersonas nometušas vismaz piecas aviācijas bumbas FAB-250.

11:01 Kopējais Krievijas okupācijas spēku grupējums Dņepras kreisajā krastā Hersonas un Zaporožjes apgabalos tiek lēsts vairāk nekā 70 tūkstošu cilvēku apmērā.

09:39 ASV Valsts departaments, reaģējot uz Krievijas diktatora Vladimira Putina ideju izveidot "demilitarizētu zonu" starp Krievijas Federāciju un Ukrainu, norādīja, ka, lai to panāktu, Krievijai būs nepieciešams demilitarizēt okupētās Ukrainas daļas.

08:44 2. februāra naktī krievi pāri Ukrainai palaida 24 uzbrukuma bezpilota lidaparātus, un pretgaisa aizsardzības spēkiem izdevās iznīcināt gandrīz pusi no tiem.

07:48 Naktī uz 2. februāri Kirovogradas apgabalam un kaimiņu reģioniem notika masveida bezpilota lidaparātu uzbrukums.

07:01 1. februārī Krievijas karaspēks veica gaisa triecienu valsts pieminekļa Kamenskaja siča teritorijai, kas ir daļa no Horticas nacionālā dabas rezervāta.

00:10 Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs pauda savu redzējumu par būtiskām izmaiņām pieejā kara vešanā pret Krievijas Federāciju.

Ģenerālis ir pārliecināts, ka "mūsu vissvarīgākais uzdevums būs pieņemt jaunu skatījumu uz aizsardzības spēku izmantošanas formām un metodēm uzvaras sasniegšanai", teikts viņa rakstā CNN. Viņaprāt, galvenais karaspēka izmantošanas stratēģijas, metožu un formu maiņas iemesls ir militārās tehnikas un ieroču un īpaši bezpilota sistēmu attīstība, kuru izmantošana ir kļuvusi plaši izplatīta un ļauj veikt visdažādākos uzdevumus.