Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

VIDEO. Briseles centrā skan šāvieni

© Ekrānuzņēmums

Lauksaimnieki šodien sarīkojuši protesta akcijas arī pie Eiropas Savienības (ES) galvenās mītnes, kur notiek ES dalībvalstu valdību vadītāju sanāksme. Ielas ir bloķētas, tiek kurināti ugunskuri un dzirdami arī šāvieni.

Pieprasot augstākas cenas pārtikas produktiem un mazāku birokrātiju, lauksaimnieki Beļģijā jau piekto dienu bloķē ceļus, cenšoties izjaukt satiksmi ostās.

Satiksmi bloķē daži simti traktoru, bet protestu ietekmi izjutuši simtiem tūkstošiem beļģu, kam bijis grūti nokļūt darbavietās vai citos galamērķos.

Lauksaimnieku protesti notiek arī citur ES. Francijā zemnieki apbēruši valdības birojus ar mēsliem un nobloķējuši satiksmi ap Parīzi ar traktoriem un siena ķīpām.

Neraugoties uz neērtībām, Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro pret valdība protestiem izturas ļoti piesardzīgi.

Premjerministrs uzsvēra, ka ir svarīgi ieklausīties lauksaimniekos, norādot, ka "viņi saskaras ar milzu problēmām," sākot ar pielāgošanos klimata pārmaiņām un beidzot ar cīņu pret vides piesārņojumu.

Beļģija pašlaik ir ES prezidējošā valsts, un de Kro solīja ES samitā pievērst uzmanību arī lauksaimnieku protestu jautājumam.