Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

NASA brīdina: Zemei tuvojas gigantisks asteroīds

© Pixabay.com

Saskaņā ar NASA datiem, mūsu planētai tuvojas pieci gigantiski asteroīdi, un viens no tiem jau rīt būs vistuvāk Zemei, ziņo ndtv.com.

Asteroīdi, kas tuvojas Zemei, vienmēr izraisa lielu mediju interesi, un ne velti - sadursme ar tiem varētu izraisīt milzīgu katastrofu.

Nesen ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas atzīmēja, ka tuvākajās dienās Zemei būs dažas salīdzinoši tuvas tikšanās ar asteroīdiem. Saskaņā ar NASA datiem, mūsu planētai tuvojas pieci gigantiski asteroīdi, un viens no tiem jau rīt atradīsies Zemei vistuvāk.

Lielākais no tiem, Asteroid 2008 OS7, pietuvosies Zemei 2024. gada 2. februārī - tas būs “tikai” 2 850 000 km attālumā. Saskaņā ar NASA Asteroid Watch lapu, asteroīds ir apmēram sporta stadiona lielumā. Tomēr mums neesot, par ko uztraukties.

Saskaņā ar NASA teikto, lielākajai daļai Zemei tuvu esošu objektu ir orbītas, kas tiem neļauj pietuvoties Zemei, un tāpēc tie nerada trieciena risku, taču nelielai to daļai, ko sauc par potenciāli bīstamiem asteroīdiem, ir jāpievērš lielāka uzmanība.

NASA brīdinājusi arī par četriem citiem asteroīdiem, kas ir ievērojami mazāki - apmēram mājas vai lidmašīnas izmērā.

NASA Asteroid Watch vietne izseko asteroīdus un komētas, kas salīdzinoši tuvu tuvojas Zemei. Vietnē tiek parādīts tuvākās tuvošanās datums, aptuvenais objekta diametrs, relatīvais izmērs un attālums no Zemes katrā tikšanās reizē. Tas izseko asteroīdus, kas atrodas pat 7,5 miljonu kilometru attālumā no Zemes

Ne visi asteroīdi ir vienāda izmēra un formas, jo, tā kā asteroīdi veidojas dažādās vietās dažādos attālumos no saules, nav divu vienādu asteroīdu. Lielākā daļa asteroīdu ir izgatavoti no dažāda veida akmeņiem, bet dažu sastāvā ir arī māli vai metāli, piemēram, niķelis un dzelzs.