Lietuvas mediķu izstrādātā jaunā lietotne 16 sekundēs nosaka, vai jādodas pie ārsta

© Pixabay.com

Cilvēka balss ir viens no galvenajiem saziņas veidiem - to izmanto, lai nodotu informāciju, izteiktu jūtas un sazinātos viens ar otru. Viena no svarīgākajām balss aparāta daļām ir balsene, un, ja tās darbība ir traucēta, var sākties rīkles slimības. Lai izvairītos no slimībām un komplikācijām, ir svarīgi pēc iespējas agrāk atklāt balss izmaiņas. Par Lietuvas mediķu jaunu izgudrojumu, kas var palīdzēt laicīgi atklāt rīkles slimības, raksta lrytas.lt.

Kauņas Ausu, deguna un rīkles slimību klīnikas pētnieki ir izstrādājuši bezmaksas mobilo lietotni, ar kuras palīdzību cilvēks tikai 16 sekunžu laikā var uzzināt, vai viņa balss ir normāla, vai arī jāapmeklē ārsts-speciālists, lai veiktu pārbaudes.

Lietotnes izstrādātāji stāsta, ka lietotne “VoiceScreen” veic balss analīzi, izmantojot patskaņa “a” un noteikta izrunāta teikuma ierakstus.

"Šī metode palīdz noskaidrot balss izmaiņas un atšķirt normālu balsi no patoloģiskas," skaidro profesors. Pēc datu analīzes tiek aprēķināts akustiskās balss kvalitātes indekss (ABKI), kas nosaka balss veselību.

Pētnieku izstrādātā lietotne ir paredzēta ne tikai lietošanai primārās aprūpes iestādē, bet to lieliski var izmantot arī cilvēks, kurš nav saistīts ar medicīnu un kam nav nekādu specifisku zināšanu.

Turklāt pārbaudes atbilde ir redzama mobilajā tālrunī tikai dažu sekunžu laikā. "Mēs iegūstam rezultātu un redzam to ekrānā. Ja rezultāts ir patoloģisks, tiek parādīts rezultāts sarkanajā zonā, kas signalizē par nepieciešamību vērsties pie ārsta speciālista un veikt detalizētākus izmeklējumus,” stāsta profesors Virgilijs Ulozs.

Pētnieki kopā ar kolēģiem turpina darbu pie lietotnes uzlabošanas un vairāku iespēju radīšanas. Šobrīd lietotne ļauj izvērtēt ne tikai cilvēka balsi, bet arī viņa sūdzības, ja tādas viņam ir, savukārt atjauninātajā versijā būs iekļauta četru īsu jautājumu anketa, pateicoties kurai aptauja būs vēl precīzāka.

“Tas nozīmē, ka tiks apvienotas absolūti minimālas balss izmaiņas un pacienta sūdzības, un iegūts jauns indekss jeb rādītājs, kas precīzāk raksturos balss veselību. Tas ir ļoti svarīgi, jo ABKI var mainīties minimāli, bet pacients jau sajutīs citus simptomus, līdz ar to tas palielinās izmeklējuma precizitāti”, stāsta asoc. Dr. Ulozaite-Staniene.

Jāpiebilst gan, ka lietotne var noteikt tikai to, vai balss ir mainījusies, nevis precīzu diagnozi. Dr. Ulozaite-Staniene atgādina, ka balss izmaiņu izcelsmi nosaka un diagnosticē ārsts speciālists, bet “VoiceScreen” ir vienkārši ātrs palīglīdzeklis, lai pārbaudītu, vai balss ir normāla vai patoloģiska.

Svarīgākais