Ukrainas kara 708. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 1.februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03 Ukraina, iespējams, spēja būtiski sabojāt visveiksmīgākā Krievijas bezpilota lidaparāta kamikadze Lancet ražošanu. Šo bezpilota lidaparātu skaits frontē pēdējos mēnešos ir ievērojami samazinājies, raksta Forbes.

Tiek atzīmēts, ka pirms pilna mēroga kara radītais Lancets ir pierādījis sevi kā efektīvu un lētu veidu, kā iznīcināt Ukrainas tankus un artilēriju. Tāpēc jau 2023. gadā krievi sāka strauji palielināt tā ražošanu.

Pēc Krievijas OSINT grupas LostArmour aprēķiniem, ja 2023. gada janvārī-februārī internetā parādījās 25 video ar veiksmīgiem Lancet uzbrukumiem, tad jūlijā to skaits sasniedza 135. Tomēr rudenī Lancets sāka pazust no frontes. Septembrī un oktobrī reģistrēti 50 veiksmīgi streiki, novembrī - 89 novembrī, decembrī - 59.

20:55 Ukraina var atņemt Krievijai iespēju bloķēt kuģošanu Melnās jūras ziemeļrietumu daļā. To televīzijas kanālā Espresso sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku rezerves 1. pakāpes kapteinis, Ukrainas bruņoto spēku flotes štāba priekšnieka vietnieks Andrejs Riženko.

Pēc viņa teiktā, Ivanovecas laivas galvenais uzdevums bija meklēt un iznīcināt virszemes mērķus.

19:54 Ienaidnieka uzbrukumā Berislavai tika nogalināti un ievainoti ārzemju brīvprātīgie .

Par to paziņoja Hersonas OVA vadītājs Aleksandrs Prokudins.

"Krievijas armija nogalināja divus Francijas pilsoņus. Vēl trīs ārzemnieki guva vieglus ievainojumus. Ievainoto vidū ir arī organizācijas Ukrainas pārstāvniecības aktīvists. Sirsnīga līdzjūtība upuru ģimenēm," detaļās dalījās Prokudins.

18:58. Šodien ES līderi pārvarēja Ungārijas ilgstošo opozīciju un panāca vienošanos par finansiālās palīdzības piešķiršanu Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā. Programma ir paredzēta nākamajiem četriem gadiem.

Ungārijas premjers Viktors Orbāns pēc sanāksmes pauda prieku, ka Ukrainā nenonāks Ungārijas līdzekļi. "Mūsu nostāja par karu Ukrainā paliek nemainīga: mums ir nepieciešams pamiers un miera sarunas," rakstīja Orbāns.

17:40. Atzinīgi novērtējot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Mācību vadības pavēlniecības ieguldījumu Ukrainas karavīru sagatavošanā, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka ir nozīmīgi pārņemt Ukrainas karavīru pieredzi un atziņas Latvijas karavīru sagatavošanā.

Kā informē aģentūra LETA, Rinēkvičs šodien apmeklēja NBS Mācību vadības pavēlniecību un Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju, lai iepazītu karavīru apmācības un izglītības kārtību un organizāciju.

16:46. Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete šodien konferencē "Krievijas karš pret bērniem" vērtēja, ka „Vladimira Putina vadītās Krievijas pastrādātie masu noziegumi pret Ukrainas iedzīvotājiem, tostarp pret bērniem valsts okupētajās teritorijās, ir viena no tumšākajām 21. gadsimta vēstures nodaļām.”

Kalniete akcentēja, ka Krievijas zvērības ir jāizmeklē īpašā starptautiskā tribunālā, kurā Putins un viņa līdzgaitnieki atbildēs par nodarīto.

15:43. Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas 13. grupas speciālo spēku vienības karavīri naktī uz 1. februāri iznīcinājuši vadāmo raķešu korveti "Ivanovets", kas ietilpst Krievijas Melnās jūras flotē.

Ienaidnieka kuģis bija devies reidā Donuzlavas ezerā Krimā. Izlūkdienesta speciēlisti lēš, ka šāds kuģis varētu izmaksāt ap 60 - 70 milj. dolāru.

14:41. Par Ukrainas bērnu nolaupīšanu un deportēšanu uz Krieviju zina 51% Latvijas iedzīvotāju, liecina uzņēmuma "Norstat Latvija" gada sākumā veiktā aptauja, informēja konferences "Krievijas karš pret bērniem" rīkotāju pārstāve Ieva Stūre.

Kā liecina janvārī veiktā iedzīvotāju aptauja, turpat puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāji nav pat dzirdējuši par Ukrainas bērnu nolaupīšanu un aizvešanu uz Krieviju. Informatīvā kampaņa "Viltus vasaras nometne" stāsta, kā ukraiņu ģimenēm tika melīgi solīts, ka bērniem būs iespēja atgūties no kara šausmām vasaras nometnēs, bet tā vietā viņi tikai nolaupīti un aizvesti uz Krieviju.

14:06. Jau stundu pēc Eiropas Savienības (ES) samita sākuma visu 27 dalībvalstu līderi ceturtdien panākuši vienošanos par ilgtermiņa finansiālo palīdzību Ukrainai, pavēstījis Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

"Tas nodrošina stabilu, ilgtermiņa un prognozējamu finansējumu Ukrainai," norādījis Mišels.

Saskaņā ar vienošanos ES līderi katru gadu rīkos debates par Ukrainai paredzēto līdzekļu izmantošanu. 50 miljardi eiro paredzēti nākamajiem četriem gadiem.

13:00. Visas 27 Eiropas Savienības (ES) valstis ir izpildījušas apņemšanos nodrošināt Ukrainai paredzamu, ilgtermiņa atbalstu 50 miljardu eiro apmērā, tviterī pavēstījusi Ministru prezidente Evika Siliņa (JV). Viņa norāda, ka tas stiprinās Ukrainu tās cīņā par savu brīvību. "Šī ir ļoti laba ziņa Latvijas un visas Eiropas drošībai," raksta Ministru prezidente.

12:05. Starptautiskajai sabiedrībai jādara viss iespējamais, lai atgrieztu Krievijas nolaupītos Ukrainas bērnus, uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš ceturtdien kopā ar Ukrainas prezidenta kundzi Olenu Zelensku kopīgi atklāja starptautisko konferenci "Krievijas karš pret bērniem".

11:18. "Eiropas Savienībai (ES) ir steidzami jāpalielina munīcijas lādiņu piegādes Ukrainai. Pašreiz Eiropas Savienības industrija spēj saražot 1 miljonu munīcijas lādiņu gadā, un tas ir tikai sākums Eiropas militārās industrijas izrāvienam. Līdz gada beigām Eiropas Savienības ražošanas kapacitāte sasniegs 1,4 miljonu lādiņu," uzsvēra aizsardzības ministrs Andris Sprūds pēc Eiropas Savienības Ārlietu padomes aizsardzības ministru sanāksmes.

10:16. Ukrainas armija pavasarī sāks jaunu pretuzbrukumu, trešdien laikrakstam "The Telegraph" paziņojis Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirillo Budanovs.

09:11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 386 230 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1000 iebrucēji.

08:11. Ukraina ir dokumentējusi 626 ķīmiskos uzbrukumus no Krievijas puses, paziņoja Ukrainas pastāvīgā pārstāvja starptautiskajās organizācijās Vīnē vietniece Natālija Kostenko Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Sadarbības drošības jomā foruma kārtējā sēdē. "Mēģinot apspiest Ukrainas karavīru pretošanos, Krievijas spēki plaši pielieto aizliegtus ieročus. Pārkāpjot Konvenciju par ķīmisko ieroču aizliegumu, Krievijas spēki pielieto gāzes granātas un paštaisītus spridzekļus, kas aprīkoti ar kairinošas iedarbības vielām, nometot tos no droniem."

07:34. Ukraina ir paziņojusi sabiedrotajiem, ka tai kritiski trūkst artilērijas šāviņu, jo Krievija katru dienu frontē izlieto trīsreiz vairāk uguns līdzekļu, ziņoja aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz Ukrainas aizsardzības ministra Rustema Umerova vēstuli kolēģiem Eiropas Savienībā (ES).

07:00. Krievija uz robežas ar Igauniju no ceturtdienas slēgusi robežšķērsošanas punktu Ivangorodā autotransporta satiksmei, kā iemeslu minot rekonstrukciju, ko paredzēts turpināt līdz 2025.gada beigām. Līdz ar to pārtraukta arī transportlīdzekļu kustība caur Igaunijas robežkontroles punktu Narvā. Gājēji robežu caur šiem kontrolpunktiem joprojām var šķērsot.

00:10 Melnajā jūrā Krievijas armija palielinājusi nesējraķešu klātbūtni, raķešu Caliber skaits ir četrkāršojies.

Saskaņā ar Dienvidukrainas aizsardzības spēku sniegto informāciju Melnajā jūrā ienaidnieks ir palielinājis savu jūras spēku grupu līdz 13 vienībām. "Zemūdens raķešu pārvadātājs ir izvietots savā bāzē. Ienaidnieks ir nolicis kaujas dežūrās divas fregates. Kopējais "Caliber" zalvju skaits var sasniegt 16 vienības. Raķešu draudu līmenis ir ārkārtīgi augsts," norāda Ukrainas bruņotie spēki.

Cilvēki tiek aicināti pievērst uzmanību uzlidojuma signāliem.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais