Ukrainas kara 707. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:52]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 31. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:52 Ukrainas karaspēks vairs nespēj sekot līdzi pašreizējām artilērijas apšaudēm no Krievijas. Ukrainas bruņotie spēki jau tagad piedzīvo nopietnu munīcijas trūkumu.

Par to raksta Business Insider. Pēc dažām aplēsēm, Ukraina šobrīd izšauj tikai 2000 artilērijas šāviņu dienā, bet Krievija ap 10 000.

21:25 Okupanti šodien uzbruka vairākos virzienos, un notika 52 militāras sadursmes. Par to ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Tiek atzīmēts, ka Avdejevskas virzienā mūsu aizstāvji atvairīja 8 uzbrukumus Avdejevkas apgabalā un vēl 6 uzbrukumus Doņeckas apgabala Pervomaiskojes un Nevelskojes apkaimē, kur ienaidnieks ar aviācijas atbalstu nesekmīgi mēģināja izlauzties cauri mūsu karaspēka aizsardzībai. .

Arī Limanas virzienā Ukrainas karavīri atvairīja 9 uzbrukumus pie Ternovas, Jampolovkas un Torskoje, Doņeckas apgabalā. Tur arī Krievija mēģināja izlauzties cauri Ukrainas bruņoto spēku aizsardzībai. Ienaidnieks veica gaisa triecienus Belogorovkas un Serebrjanskas mežniecības apgabalos Luganskas apgabalā.

20:26 Ukraina un Krievija trešdien veikušas karagūstekņu apmaiņu, kuras gaitā atbrīvoti vairāk nekā 400 cilvēki, paziņojušas karojošās puses.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka atbrīvoti 195 tās karavīri, bet Ukrainas prezidents Vlodimirs Zelenskis pavēstīja, ka Ukrainā atgriezušies 207 cilvēki - gan karavīri, gan civiliedzīvotāji.

Apmaiņu palīdzēja noorganizēt Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), kas bijuši iesaistīti arī iepriekšējās gūstekņu apmaiņās.

Ukraina atklāja, ka jaunākais no atbrīvotajiem gūstekņiem ir 20 gadus vecs, bet vecākais 61 gadu vecs. Atbrīvoto vidū ir arī karavīri, kas cīnījās Mariupolē un Čūsku salā.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī abas puses veikušas 50 gūstekņu apmaiņas, šo ieskaitot. Ukraina atklāja, ka kopumā atbrīvoti vairāk nekā 3000 karagūstekņi. Atbrīvots arī līdzīgs skaits krievu.

19:43 Pie Belbekas lidlauka īslaicīgi okupētajā Krimā dzirdami sprādzieni, raksta mediji.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par 20 “Ukrainas” raķešu likvidēšanu. 17 no tiem it kā tika iznīcināti virs Melnās jūras. Vēl trīs atrodas virs Krimas teritorijas.

Turklāt Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka Ukrainas raķešu lauskas nokritušas militārās vienības teritorijā netālu no apmetnes. Ļubimovka no Krimas Republikas, kur atrodas Belbekas lidlauks. Pēc viņu teiktā, Krievijas lidmašīnas nav cietušas.

18:47 Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgūšanā citām valstīm jāizmanto visi diplomātiskie un tiesiskie rīki, sarunā ar Ukrainas ģenerālprokuroru Andriju Kostinu uzsvēra tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Tieslietu ministrijā aģentūru LETA informē, ka šodien ministre tikās ar Kostinu, lai pārrunātu Krievijas saukšanu pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā, īpaši uzsverot Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgūšanu viņu ģimenēs.

Kostins pateicies Latvijai par sniegto atbalstu Ukrainas bērnu atgriešanas jautājumā un starptautiskās konferences "Krievijas karš pret bērniem" organizēšanā.

Lībiņa-Egnere norāda, ka vēl daudz darba jāiegulda, lai sadarbības partneri Eiropā pietiekami izprastu šo kara noziegumu esamību un apjomu. Pēc Ukrainas oficiālajiem datiem, Krievija ir nolaupījusi un deportējusi vismaz 20 000 Ukrainas bērnus, tādējādi nozogot viņiem ģimeni, valsti un bērnību. Latvija ir apņēmusies padarīt šo jautājumu redzamāku sabiedrotajiem, lai nekavējoties varētu rast praktiskus risinājumus, izmantojot visus diplomātiskos un tiesiskos līdzekļus, lai neļautu Krievijai turpināt veikt šos kara noziegumus un atgrieztu nolaupītos bērnus atpakaļ.

Tāpat puses vienojās, ka nepieciešama ciešāka sadarbība Eiropas Savienības (ES)līmenī organizētās noziedzības apkarošanā tādās jomās, kas saistīta ar sankciju apiešanu, kā arī Krievijas kontrolētā organizētās noziedzības tīkla ietekmi Eiropā. Vienlaikus abas puses pauda bažas par pieaugošo ukraiņu bēgļu bērnu iesaistīšanu organizētās noziedzības aktivitātēs, lai starp valstīm pārvietotu nelikumīgā veidā iegūtus naudas līdzekļus vai narkotiskās vielas.

Abas puses bija vienisprātis arī par to, ka nepieciešams stiprināt sankcijas pret Krieviju. Ukrainas ģenerālprokurors norāda, ka Krievija turpina apiet sankcijas, lai finansētu raķešu, ieroču un munīcijas iegādi.

Tieslietu ministre apliecināja Latvijas apņemšanos turpināt atbalstīt Ukrainu ES politisko diskusiju formātos, kā arī praktiskajā tiesībaizsardzības iestāžu sadarbībā, meklējot arvien efektīvākus risinājumus, lai nodrošinātu Krievijas atbildību par noziegumiem Ukrainā.

18:00. Ukraina veikusi vēl vienu lidrobotu uzbrukumu naftas ieguves objektam dziļi Krievijas teritorijā, ziņu aģentūrai AFP trešdien atklāja avots Ukrainas armijas izlūkdienestā.

17:10. Latvija atbalsta aktīvu rīcību, lai Ukrainas bērni atgrieztos pie savām ģimenēm, un atbildīgie par viņu nolaupīšanu saņemtu sodus, tiekoties ar Ukrainas prezidenta kundzi Olenu Zelensku, trešdien uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV). "Latvijā ir ļoti spilgta vēsturiskā atmiņa par to, ko nozīmē okupācijas varas īstenota iedzīvotāju piespiedu izvešana, mēģinājumi izmantot pašus briesmīgākos līdzekļus, lai salauztu tautas gribu pretoties un iznīcinātu tās kultūru. Tas atstāj graujošas sekas uz ģimenēm un uz visu sabiedrību. Šie kara noziegumi ir īpaši ļauni un necilvēcīgi - atbildīgie ir jāsoda atbilstoši starptautiskajai likumdošanai. (..) Atbalstīsim centienus atgriezt Ukrainas bērnus savu ģimeņu apskāvienos," pauda Siliņa.

16:00. Ukraina vēl nav izlēmusi, vai piedalīsies šovasar gaidāmajās Parīzes olimpiskajās spēlēs, šodien Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisiju kopsēdē pauda Ukrainas parlamenta komitejas par Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā locekle Marija Mezenceva.

15:17. No Krievijas gūsta Ukrainā atgriezti vēl 207 ukraiņu aizstāvji un civiliedzīvotāji, raksta pravda.com.ua.

14:10. Eiropadomē Latvijas prioritāte ir Ukrainas nodrošināšana ar finansiālo atbalstu, uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kura trešdien Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču. Viņa akcentēja, ka Latvijai ir svarīgi, lai Ukraina varētu būt stipra un pretstāvēt Krievijai. Ministru prezidente pauda cerību, ka Eiropadome noslēgsies ar 27 dalībvalstu vienošanos par 50 miljardu eiro piešķiršanu Ukrainai, pret ko iepriekš iebilda Ungārija. Arī Valsts prezidents pauda cerību, ka Ukraina vajadzīgo atbalstu saņems, spēs turpināt cīņu pret Krievijas agresiju un nodrošināt valsts pamatfunkcijas.

12:46. Krievijā Sanktpēterburgā naktī uz trešdienu naftas pārstrādes rūpnīcas "Ņevskij mazut" teritorijā nogāzies drons, un aiz šīs operācijas stāv Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde, vēsta tīmekļa medijs "RBK-Ukraina", atsaucoties uz avotu izlūkdienestos. Krievi ukraiņu dronu mēģinājuši notriekt no kompleksa S-400, kas ir visjaudīgākā pretgaisa aizsardzības sistēma, tomēr drons nogāzies rūpnīcas teritorijā.

"Zīmīgi ir tas, ka, lai notriektu mūsu dronus, viņi izmantojuši tieši S-400. Ir ļoti interesanti, kā strādā Krievijas pretgaisa aizsardzība, jo pēc drona it kā notriekšanas tas vienalga nogāzās mūsu mērķa teritorijā," sacīja izdevuma sarunbiedrs.

12:15. Krievijas ekonomika cieš no ilgtermiņa neveiksmēm un ieilgušā kara dēļ kļūst par Ķīnas ekonomisko vasali, rakstā izdevumam "Foreign Affairs" norāda ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss.

Pēc Bērnsa teiktā, karš jau ir apkaunojis Krieviju un atklājis tās vājās puses, sākot ar viendimensiju ekonomiku un beidzot ar uzpūsto militāro varenību un korumpēto politisko sistēmu. Un Putina uzpūstās ambīcijas ir devušas arī pretēju rezultātu: tās ir veicinājušas NATO paplašināšanos un nostiprināšanos.

11:00. Ukrainai vajag vairāk munīcijas, trešdien pirms Briselē gaidāmās tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministriem paziņoja ES augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels.

"Mums ir jāparāda, ka mēs joprojām esam apņēmušies pildīt savas saistības pret Ukrainu," pavēstīja Borels, piebilstot, ka ir svarīgi noskaidrot situāciju un "saprast, kur mēs esam tagad, kur mēs būsim līdz martam un līdz gada beigām".

10:30. Atsaucoties Ukrainas aizstāvju lūgumam, biedrība Tavi draugi sadarbībā ar Latvijas Pastu un biedrību Mēs Iecavai pagarina labdarības akciju Adījumi Ukrainas atbalstam līdz 29. februārim. Latvijas iedzīvotāji ir aicināti ziedot adījumus Ukrainas aizstāvjiem frontē, nogādājot tos jebkurā pasta nodaļā vai nododot Latvijas Pastapakomātos bez papildu samaksas.

Akcijas ietvaros no 1. novembra līdz šim saziedoti aptuveni 150 kilogrami adījumu, kas ir sašķiroti un jau nogādāti Ukrainā.

10:01. 2024. gada beigas ir ātrākais laiks, kad varam domāt un cerēt par izmaiņām kara gaitā, kas pietuvinātu tā baigām, un tas arī tikai pie ļoti pozitīviem notikumu rezultātiem Ukrainas labā, savās prognozēs par Ukrainas-Krievijas kara gaitu TV24 raidījumā “Globuss” dalās Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava.

08:31. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 385 230 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1090 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6310 tankus, 11 757 bruņutransportierus, 9195 lielgabalus, 974 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 663 zenītartilērijas iekārtas, 332 lidmašīnas, 324 helikopterus, 7100 bezpilota lidaparātus, 1846 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 231 automobili un autocisternu, kā arī 1452 specializētās tehnikas vienības.

07:06. Ukraina jau trešdien varētu saņemt jaunākās ASV augstas precizitātes raķetes GLSDB, kas spēj trāpīt mērķiem 145 kilometru attālumā.

Kā medijiem "Reuters" un "Politico" pavēstīja avoti, GLSDB sūtījums uz Ukrainu tika apstiprināts pēc to veiksmīgiem izmēģinājumiem virs Meksikas līča 16.janvārī. Kā norāda "Politico", ASV spēkos jau ir šo raķešu no gaisa palaižamais variants. Tomēr no zemes šaujamās raķetes, ko saņems Kijiva, vēl nav piegādāts bruņotajiem spēkiem.

00:10. Jaunais mobilizācijas likumprojekts Ukrainā jau ir beigu stadijā, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais