Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Taizemē apcietināta antiputinistu mūziķu grupa "Bi-2", izdošanu Krievijai aptur Izraēlas vēstniecība

© Gints Ivuškāns/f64

Mūzikas grupa "Bi-2" jau kopš gada sākuma ir sevi pozicionējusi kā grupu, kas nosoda Putina režīmu un karu Ukrainā. Aizvadītajā nedēļā tika ziņots, ka grupa pēc koncerta Puketā aizturēta Taizemē. Runā, ka aizturēšanu ir organizējuši prokremliskie spēki, vēsta "DW".

Bi-2 mūziķi Taizemē tiek turēti nepiemērotos apstākļos. "Viņi tagad atrodas atvērtā kamerā - tas ir būris zem karstās saules, tagad tur ir 35-40 grādu karstums," sacīja žurnālists un Dožd vadītājs Mihails Kozirevs, raksta "DW".

Pēc viņa teiktā, "Bi-2" dalībniekiem tika atņemtas personīgās mantas, bet aizturēšanas dokumenti nav tulkoti krievu valodā. Situāciju tiešā kontrolē patur Krievijas varas iestādes, tā ir priekšzīmīga atriebība pret mūziķiem, kuri neatbalsta karu, uzskata Kozirevs.

Grupa "Bi-2" tika aizturēta pēc koncerta Puketā 24.janvārī un sodīta ar naudas sodu par neatļautu darbu valstī. Sods tika samaksāts, taču Krievijas ģenerālkonsuls Puketā sacīja, ka pieci no septiņiem aizturētajiem mūziķiem ir Krievijas Federācijas pilsoņi, un saskaņā ar Taizemes likumiem izraidīšana tiek veikta uz valsti, kurā izdota pase.

Grupas kanāls Telegram paskaidroja, ka aizturēti visi grupējuma dalībnieki, tostarp Krievijas, Izraēlas un Austrālijas pilsoņi, un “Bi-2” līderi Leva (Egors Bortņiks) un Šura (Aleksandrs Umans) nav Krievijas Federācijas pilsoņi. .

Pēc Krievijas Federācijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā grupējums ieņēma pretkara pozīciju un pameta Krieviju; Leva no "Bi-2" tika pievienots “ārvalstu aģentu” sarakstam.

Aģentūra LETA vēsta: "

Četri Taizemē aizturētie krievu rokgrupas "Bi-2" mūziķi tiks deportēti uz Izraēlu, jo viņiem ir šīs valsts, nevis Krievijas pilsonība, ziņo portāls "Ynet".

Taizemes varasiestādes aizturēja mūziķus un viņu pārstāvjus uzreiz pēc koncerta Puketā 24.janvārī.

Kā norāda "Ynet", šajā lietā iejaucās Izraēlas Ārlietu ministrija un Izraēlas vēstniecība Taizemē, paužot bažas par grupas dalībnieku drošību gadījumā, ja viņus deportēs uz Krieviju. Paši mūziķi paziņoja, ka situācija saistībā ar viņu iespējamo deportāciju uz Krieviju vēl nav atrisināta, un lūdza sekot līdzi jaunumiem viņu oficiālajos kanālos.

"Ynet" vēsta, ka četriem "Bi-2" mūziķiem ir Izraēlas pilsonība, bet vēl diviem ir ASV un Austrālijas pases. Taču trīs grupas dalībnieki Taizemē ieceļoja ar Krievijas pasēm un tikai viens ar Izraēlas pasi. Saskaņā ar vietējiem likumiem mūziķus jādeportē uz valsti, kurā izdots dokuments, ar kuru viņi šķērsoja robežu. Tomēr pēc Izraēlas iestāžu iejaukšanās problēma tika atrisināta.

Pēc aizturēšanas 24.janvārī tiesa piemēroja "Bi-2" dalībniekiem nelielus naudas sodus par uzstāšanos bez darba vīzām, bet pēc tam viņi netika atbrīvoti, bet nosūtīti uz aizturēšanas centru, lai tos deportētu.

Krievijas opozīcijas politiķis Dmitrijs Gudkovs stāsta, ka Krievijas ģenerālkonsuls Taizemē Vladimirs Sosnovs personīgi cenšas panākt mūziķu deportēšanu uz Krieviju. Gudkovs piebilda, ka Krievijā mūziķi savas pretkara nostājas dēļ varētu tikt saukti pie kriminālatbildības.

"B-2" dalībnieki atzina, ka aizturēšanas iemesls bija "nepareizi organizatoru sagatavoti dokumenti", tomēr, viņuprāt, ne mazāk būtisku lomu nospēlēja ārējs spiediens, kura iemesls ir mūziķu uzskati un nostāja. "Bi-2" atklāti iestājās pret karu ar Ukrainu.

"