Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Par mēģinājumu apliet Monas Lizas gleznu ar tomātu zupu arestētas divas sievietes

© Ekrānuzņēmums / YouTube

Divas klimata aktīvistes svētdien Luvras muzejā Parīzē svieda zupu pret stiklu, kas aizsargā Monu Lizu, kliedzot saukļus ilgtspējīgas pārtikas sistēmas atbalstam.

Sociālajos medijos ievietotajā video redzamas divas sievietes, kurām uz T-krekliem rakstīts uzraksts "FOOD RIPOSTE". Viņas paiet zem drošības barjeras, lai pienāktu tuvāk gleznai un met zupu pret stiklu, kas aizsargā Leonardo da Vinči šedevru.

"Kas ir vissvarīgākais?" viņas kliedza. "Māksla vai tiesības uz veselīgu un ilgtspējīgu pārtiku? Mūsu lauksaimniecības sistēma ir slima. Mūsu zemnieki mirst darbā!”

Pēc tam varēja redzēt Luvras darbiniekus noliekot melnus paneļus Monas Lizas priekšā un lūdzot apmeklētājus evakuēties no telpas. Parīzes policija paziņoja, ka pēc incidenta arestēti divi cilvēki.

„Food Riposte” grupa savā tīmekļa vietnē paziņoja, ka Francijas valdība pārkāpj savas saistības klimata jomā un aicināja ieviest valsts finansētas veselības aprūpes sistēmas ekvivalentu, lai nodrošinātu cilvēkiem labāku piekļuvi veselīgai pārtikai, vienlaikus nodrošinot lauksaimniekiem pienācīgus ienākumus.

Dusmīgie franču lauksaimnieki jau vairākas dienas ir izmantojuši savus traktorus, lai izveidotu ceļu blokādes un palēninātu satiksmi visā Francijā, mēginot panāktu labāku atlīdzību par savu produkciju, mazāku birokrātiju un aizsardzību pret lētu importu.