Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kosmētikas uzņēmums “Avon” iekuļas nepatikšanās Krievijas dēļ

© Pixabay.com

Skaistumkopšanas gigants “Avon” ir saņēmis kritiku par darba turpināšanu Krievijas tirgū, neskatoties uz Ukrainā notiekošo karu, raksta bbc.com.

Uzņēmums joprojām pieņem darbā jaunus tirdzniecības aģentus Krievijā, kā arī turpina ražošanu milzīgā rūpnīcā Maskavas reģionā. Uzņēmuma galvenā mītne atrodas Apvienotajā Karalistē, bet uzņēmējdarbību Krievijā tas sāka pirms 30 gadiem.

Atbildot uz saņemto kritiku, “Avon” pārstāvji teica, ka uzņēmums sniedz "kritisku atbalstu" sievietēm, kuru iztika ir atkarīga no viņu nodarbošanās.

“Avon” ir pazīstams ar savu tirdzniecīnas politiku, izmantojot pārstāvjus, kuri demonstrē kosmētiku, smaržas un kopjošo kosmētiku.

Sākoties konfliktam Ukrainā, “Avon” paziņoja, ka pārtrauc investīcijas un aptur savu skaistumkopšanas preču eksportu no Krievijas uz citiem tirgiem, tostarp Ukrainu.

“Avon” mātesuzņēmums, Brazīlijas uzņēmums “Natura&Co”, iepriekš uzsvēra, ka tas tikai uztur vietējās darbības, lai atbalstītu savus tirdzniecības aģentus, kuri ir atkarīgi no sava biznesa.

"Mēs uzskatām, ka viņu piekļuves ierobežošanai produktiem būtu liela ietekme uz sievietēm un bērniem," viņi teica.

Tomēr šobrīd joprojām ir iespējams reģistrēties kā jaunam uzņēmuma tirdzniecības aģentam Krievijā, un darbiniekiem tiek piedāvātas balvas, naudas prēmijas un pat brīvdienas par mērķu sasniegšanu.

Tīmekļa vietne Krievijas pilsoņiem, kas vecāki par 18 gadiem, piedāvā piekļuvi "ikoniskiem, augstas kvalitātes produktiem" un apraksta papildu ienākumus, ko viņi varētu gūt, veidojot savu "dzīvi" kā skaistumkopšanas eksperti.

YouTube videoklipā, kas publicēts uzņēmuma “Avon Russia” kontā, atzīmējot 30 gadu jubileju, vecākie vadītāji apraksta balvu pasniegšanas ceremonijas, apmācību sociālo mediju pārvaldībā un to, kā uzlabot pārdošanu kā atlīdzību tās labākajiem pārdevējiem.

“Avon” pārstāvis teica: "Avon Russia atbalsta sievietes Krievijā, izmantojot vietēji finansētas aktivitātes. Mēs to uzskatām par būtisku atbalstu sievietēm, kuru iztika ir atkarīga no viņu “Avon” biznesa."

Stīvens Tjans, daļa no Jēlas Universitātes pētnieku komandas, kas seko līdzi tam, ko uzņēmumi ir darījuši, reaģējot uz Ukrainas karu, sacīja, ka uzņēmumam vajadzētu "kaunēties" par uzņēmējdarbības turpināšanu Krievijā.

"Nav nekāda attaisnojuma, lai turpinātu finansēt Putina kara mašīnu. Ir bijis vairāk nekā pietiekami daudz laika, lai ļautu uzņēmumiem izstāties," viņš sacīja.

Marks Diksons, Moral Rating Agency dibinātājs, kas cīnās pret uzņēmumiem, kas veic uzņēmējdarbību Krievijā, apsūdzēja “Avon” par "morāles mazgāšanu".

"Kā “Avon” var godprātīgi pārdot produktus sievietēm un bērniem no uzņēmuma, kas atbalsta ekonomiku, kas aizstāv Putina iebrukuma Ukrainā?" viņš jautāja.

Uzņēmums sāka savu darbību Krievijā 90. gadu sākumā, un kopš tā laika ir guvis tur milzīgus panākumus - saskaņā ar “Avon” Krievijas tīmekļa vietni, tas ir pirmais smaržu zīmols valstī.

2004. gadā tā atvēra savu rūpnīcu Maskavas apgabalā, kur ražo vairāk nekā 220 veidu kosmētikas un smaržas, un šobrīd apkalpo tikai Krievijas tirgu.

Sākoties karam Ukrainā, uzņēmums paziņoja, ka apsver iespēju pārcelt ražošanu Austrumeiropas tirgiem uz Poliju, bet uzņēmums tikai daļēji ir izpildījis šo solījumu - kad pagājušā gada oktobra beigās BBC žurnālists veica kontrolpasūtījumu no “Avon” Krievijā, trīs no četriem produktiem bija ražoti Krievijā rūpnīcā, un tikai viens ražots Polijā.

Kontaktpersona arī veica pasūtījumu vietējā kompānijā “Avon Ukraine”, lai pārbaudītu, vai eksports no Krievijas ir apturēts. Tika pasūtītas piecas preces, un uz visām bija norādīts, ka tās ražotas Polijā.

“Natura&Co” savā 2022. gada pārskatā norādīja, ka “Avon” ir smagi ietekmējis karš Ukrainā un "plānotais tirdzniecības pārstāvju skaita samazinājums", pārejot uz jaunu biznesa modeli.

“Avon”, kas 2016. gadā pārcēla savu galveno mītni uz Apvienoto Karalisti, nesen paziņoja, ka pirmo reizi gatavojas atvērt fiziskus veikalus Lielbritānijā.

Kompāniju 1886. gadā ASV nodibināja Deivids Makkonels, kurš pats jauca smaržas nelielā birojā Ņujorkā.