Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Vai suņiem un kaķiem var būt alerģija pret cilvēkiem? Atbilde ir pārsteidzoša!

© Pixabay.com

Kornela universitātes (ASV) Veterinārmedicīnas koledžas asociētā profesore Dr. Hetere Edgintone saka, ka ne tikai cilvēkiem var būt alerģija pret mājdzīvniekiem, bet arī mājas mīluļiem var būt alerģiska reakcija uz cilvēkiem, raksta žurnāls Live Science.

Par laimi, šādu alerģiju simptomi parasti ir viegli, un tikai ļoti retos gadījumos simptomi ir nopietni vai pat dzīvībai bīstami. Pēc Edgintones teiktā, ekstrēmākā alerģiskā reakcija, ko dzīvnieki (un arī cilvēki) var piedzīvot, ir anafilaktiskais šoks, kas izraisa pietūkumu, vemšanu, krampjus un pat nāvi.

Tomēr visbiežāk šādas smagas alerģiskas reakcijas mājdzīvniekiem izraisa pārtikas alerģijas vai bišu dzēlieni, nevis kontakts ar cilvēkiem. Parasti, ja sunim vai kaķim ir alerģija pret cilvēkiem, tiem būs līdzīgi simptomi kā cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret suņiem vai kaķiem - visbiežāk tas izpaužas kā ekzēma. Starp citu, ekzēmu kaķiem un suņiem var izraisīt cilvēka blaugznas, kas satur atmirušās ādas šūnas un matus, un izrādās, ka apmēram pusei suņu, kuriem ir alerģijas simptomi, ir alerģija tieši pret cilvēku blaugznām.

"Kad mēs veicam alerģijas testus suņiem vai kaķiem, mēs atklājam, ka tie parasti ir alerģiski pret 12 vai vairāk lietām vienlaikus, un cilvēki bieži vien ir viena no tām," saka Edgintone. Saskaņā ar pārskatu, citi vides alergēni, kas biežāk identificēti suņiem, ir putekļi, ziedputekšņi un pelējuma sporas.

Pret cilvēkiem alerģiskus suņus var ārstēt vairākos veidos, piemēram, profilaktiski lietojot antihistamīna līdzekļus. Šīs zāles bieži tiek ievadītas tablešu veidā, un tas nozīmē, ka dzīvniekam tās būs nepieciešamas katru dienu, lai novērstu simptomus.

Galu galā mājdzīvnieku alerģijas cilvēkiem var ārstēt, bet ne pilnībā izārstēt, raksta Live Science, un arī tikai tad, ja šāda alerģija vispār ir pamanīta un atklāta.