Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Lidsabiedrības atsāk izmantot "Boeing 737 MAX 9"

© pexels.com

Pēc tam, kad ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA) šonedēļ atļāva atsākt pasažieru pārvadājumus ar lidmašīnām "Boeing 737 MAX 9", un tos atsākusi arī aviokompānija "Alaska Airlines", kuras lidmašīnas incidenta dēļ trīs nedēļas "737 MAX 9" netika izmantotas.

FAA trešdien paziņoja, ka apstiprina "Boeing 737 MAX 9" pārbaužu programmu un atļauj lidmašīnas atkal izmantot pasažieru pārvadājumos.

"Alaska Airlines" paziņoja, ka līdz nākamās nedēļas beigām cer pabeigt visu 65 tās flotē esošo "MAX 9" pārbaudes un varēs pilnībā tās atkal izmantot reisiem.

Janvārī aizlieguma izmantot "MAX 9" dēļ "Alaska Airlines" atcēla 3000 reisu. Ceturtdien kompānija paziņoja, ka lidmašīnu neizmantošanas dēļ radušies zaudējumi 150 miljonu ASV dolāru (138 miljoni eiro) apmērā.

"United Airlines", kurai ir lielākā "Boeing" lidmašīnu, uz kurām attiecās aizliegums, flote, paziņoja, ka pirmo reisu ar "Boeing 737 MAX 9" atkal veiks svētdien.

"Alaska Airlines" lidmašīnai, kurā atradās 171 pasažieris un seši apkalpes locekļi, 5.janvārī neilgi pēc pacelšanās gaisā izkrita panelis, kas uzstādīts nevajadzīgas ārkārtas izejas vietā. Lidmašīna atgriezās Portlendas lidostā un veica avārijas nolaišanos. Par laimi, neviens cilvēks incidentā necieta.

Kopš tā laika FAA bija aizliegusi aviosatiksmē izmantot 171 lidmašīnu "Boeing 737 MAX 9", kamēr tās netiks pārbaudītas. Tas radīja traucējumus simtiem reisu izpildē.

"Boeing 737 MAX" lidmašīnām ilgu laiku netika ļauts pārvadāt pasažierus pēc traģiskām aviokatastrofām 2018. un 2019.gadā.