Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Austrijā desmitiem tūkstoši cilvēku protestē pret labējo ekstrēmismu

© depositphotos.com

Austrijā desmitiem tūkstoši cilvēku piektdien izgāja demonstrācijās pret labējo ekstrēmismu un rasismu, iedvesmojoties no līdzīgām demonstrācijām Vācijā.

Vācijā pēdējo nedēļu laikā simtiem tūkstoši cilvēku bija pievienojušies protestiem pret galēji labējo partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD) pēc ziņām, ka tās biedri piedalījušies sanāksmē, kurā ticis apspriests migrantu masu deportācijas plāns.

Starp šīs sanāksmes dalībniekiem bijis arī Martins Zelners, kura vadītā Austrijas Identitārā kustība tic "'lielās aizstāšanas" sazvērestības teorijai par Eiropas vietējo balto iedzīvotāju aizstāšanu ar citas ādas krāsas migrantiem.

Vīnē apmēram 35 000 demonstrantu par spīti lietum sapulcējās pie parlamenta ēkas, ziņoja policija. Organizatori apgalvoja, ka demonstrācijā bijuši ap 80 tūkstošiem dalībnieku.

Uz viena no plakātiem bija rakstīts "Kikls ir nacists", pieminot galēji labējās Brīvības partijas (FPOe) līderi Herbertu Kiklu, kurš pazīstams ar kampaņām pret migrantiem. Ir gaidāms, ka šī partija šogad uzvarēs Austrijas parlamenta vēlēšanās.

Līdzīgas demonstrācijas notika Insbrukā, kur saskaņā ar policijas datiem piedalījās ap 3000 cilvēku, un Zalcburgā, kur dalībnieku skaits tika lēsts ap 1400.

Demonstrācijas organizēja vides aktīvistu grupa "Piektdienas nākotnei" un divas citas aktīvistu grupas "Melnās balsis" un "Platforma par humānu patvēruma politiku".