Ukrainas kara 703. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:10]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 27. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:10. Ukrainas aizstāvji 27. janvārī atvairīja 20 Krievijas uzbrukumus Avdīvkas frontē. Pagājušajā diennaktī kopumā notikušas 64 kaujas sadursmes, ziņo pravda.com.ua.

19:43. Ventspils dome pieņēmusi lēmumu par piecu transportlīdzekļu dāvinājumu jeb ziedojumu Ukrainas sabiedrības vispārējam atbalstam, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Ventspils pašvaldība Ukrainas sabiedrības atbalstam dāvina pašvaldībai piederošus divus automobiļus "Volkswagen Caddy", "Volkswagen Caravelle" un "Volkswagen Jetta", kā arī kvadriciklu "Polaris Sportsman XP 1000 EPS L7e".

18:00. No jebkādas uguns pārtraukšanas Ukrainas frontē ieguvēja būs Krievija, secinājuši ASV Karas studiju institūta (ISW) analītiķi. Krievija joprojām uzskata, ka prasības pēc Ukrainas "neitralitātes" un moratorija NATO paplašināšanai ir galvenais pamatojums iebrukumam Ukrainā, bet jebkāda hipotētiska piekāpšanās šīm prasībām nozīmētu lielu stratēģisku un retorisku Krievijas diktatora Vladimira Putina atkāpšanos, kurai pašlaik viņš nepiekritīs, lasāms ISW jaunākajā ziņojumā.

Krievijas aicinājumi par Ukrainas "neitralitāti" ir prasības, lai Ukraina grozītu savu konstitūciju, kas paredz kļūt par NATO dalībvalsti, un atteiktos no saistībām iestāties NATO vai Eiropas Savienībā.

16:35.Bērza saplākšņa ražotāja AS "Latvijas finieris" atbalsts Ukrainai sasniedzis 5,7 miljonus eiro, informē uzņēmuma pārstāvji. Uzņēmumā skaidro, ka koncerns "Latvijas finieris" sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā nodrošinājis Ukrainas iedzīvotājiem nepārtrauktu dažāda veida atbalstu, ziedojumu vērtībai 2023.gada beigās sasniedzot 5,7 miljonus eiro.

15:18. Ukraina un Lietuva ir vienojušās par kopīgu bezpilota lidaparātu ražošanu Ukrainas Bruņoto spēku vajadzībām, pēc tikšanās ar Lietuvas kolēģi Gabrieļu Landsberģi Kijivā paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

13:37. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija strādā pie ilgtermiņa stratēģijas atbalstam Kijivai, lai gan Kongress nespēj vienoties par atbalsta finansēšanu. "Ir diezgan skaidrs, ka ukraiņiem būs grūti visās frontes daļās censties ar tādu pašu sparu, ar kādu viņi centās pagājušajā gadā," atzinusi kāda augsta ranga administrācijas amatpersona.

Pašlaik tiek domāts, lai Ukraina pagaidām spētu noturēt savas pozīcijas kaujas laukā, bet "līdz 2024.gada beigām tā būtu daudz spēcīgāka un nostāsies uz ilgtspējīgāka ceļa," sacīja viena no augsta ranga amatpersonām, kas anonīmi "The Washington Post" stāstīja par jaunās stratēģijas tapšanu.

11:21. Aptuveni 20 000 kalnraču turpina strādāt Doņeckas apgabalā, neskatoties uz pastāvīgām briesmām, vēstīts pravda.com.ua.

10:07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 381 370 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 770 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6271 tanku, 11 652 bruņutransportierus, 9085 lielgabalus, 972 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 660 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 7037 bezpilota lidaparātus, 1845 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 072 automobiļus un autocisternas, kā arī 1433 specializētās tehnikas vienības.

09:00. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija izstrādā jaunu palīdzības stratēģiju Ukrainai, kuras mērķis ir palīdzēt tai atvairīt jaunus Krievijas uzbrukumus, nevis atgūt Krievijas okupēto teritoriju.Tiek ziņots, ka stratēģija ir vērsta arī uz ilgtermiņa mērķi stiprināt Ukrainas bruņotos spēkus un ekonomiku, raksta portāls pravda.com.ua.

00:10. Igaunijas izlūkdienesti saskatījuši pakāpeniskas Krievijas ofensīvas intensitātes samazināšanās pazīmes Ukrainā, taču vienlaikus atzīmē, ka Krievijas armija ir aktivizējusies Doņeckas apgabala Avdejevkas apgabalā. Tā paziņojis Igaunijas Aizsardzības spēku Izlūkošanas centra vadītājs pulkvedis Ants Kiviselgs, raksta ERR .

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais