Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas valdība piekāpjas lauksaimniekiem

© Pixabay

Francijas lauksaimnieku arodbiedrība, kas bloķēja galvenos ceļus ap Parīzi, piektdien panākusi piekāpšanos no valdības.

Jaunais Francijas premjerministrs Gabriels Atāls, kurš apmeklēja liellopu fermu Augšgaronnas departamentā, paziņoja, ka ir sadzirdējis lauksaimnieku vēstījumu.

Premjerministrs solīja, ka valdība apturēs lauksaimniecības tehnikai izmantotās dīzeļdegvielas sadārdzināšanos, un tiks izveidots ārkārtas fonds, lai palīdzētu lopkopjiem cīnīties ar lopu slimībām.

Degvielas nodokļa paaugstināšana izprovocēja protestus, bet lauksaimnieki jau sen ir neapmierināti ar situāciju nozarē.

Lauksaimnieki jau vairākas dienas bloķē ceļus visā Francijā un rīko protesta akcijas pie sabiedriskajām ēkām. Saskaņā ar arodbiedrības FNSEA publicēto informāciju protestos un ceļu blokādēs piedalās aptuveni 55 000 cilvēku.

"Mēs esam nolēmuši, ka lauksaimniecība ir svarīgāka par visu pārējo," paziņoja Atāls.

Lauksaimniecības ministrs Marks Feno brīdināja pārtikas ražotājus un lielveikalus, ka tiem var tikt uzlikts naudas sods, ja tie neievēros likumus par atalgojumu lauksaimniekiem. "Mums ir vajadzīgi uzņēmēji, kas ir ekonomiski atbildīgi un patriotiski noskaņoti pret Francijas lauksaimniecību," uzsvēra ministrs.

Lauksaimnieki ir sašutuši par, viņuprāt, lielveikalu un rūpniecisko uzpircēju spiedienu uz produktu iepirkuma cenām, kā arī par sarežģītajiem vides aizsardzības noteikumiem. Taču pēdējais piliens daudziem bija pakāpeniska nodokļu atvieglojumu atcelšana dīzeļdegvielai, ko izmanto lauksaimniecības tehnikai.