Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Vairākas ES valstis izsaka lielākas ambīcijas klimata pārmaiņu ierobežošanā

© Kaspars Krafts / F64

Vācija un desmit citas Eiropas Savienības (ES) valstis aicinājušas Eiropas Komisiju (EK) ieteikt vērienīgu klimata aizsardzības mērķi 2040. gadam.

EK Zinātniskā konsultatīvā padome nesen pauda atbalstu ES emisijas samazināšanai par 90% līdz 95% līdz 2040. gadam salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni. Līdz šim ir izvirzīts mērķis līdz 2030. gadam samazināt ogļskābās gāzes emisiju par 55%, salīdzinot ar 1990. gada līmeni, un līdz 2050. gadam kļūt klimatneitrālai.

"Globālā sasilšana pastiprinās virkni nelabvēlīgu seku, apdraudot pasaules labklājību un drošību," teikts valstu kopīgajā vēstulē.

"Tomēr mēs varam pārliecināt citus rīkoties tikai tad, ja paši paveiksim savu darbu," norādīja Austrijas, Bulgārijas, Dānijas, Spānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Īrijas, Luksemburgas, Portugāles un Nīderlandes pārstāvji.

Vēstulē teikts, ka izvirzītajam mērķim jāatbilst Eiropas Klimata akta principiem. Piemēram, būtu jāņem vērā labākās pieejamās zinātniskās atziņas. Mērķim būtu jāatspoguļo arī izmaksu efektivitāte, godīga un taisnīga pāreja uz zaļāku ekonomiku un bezdarbības izmaksas, kā arī Eiropas Zinātniskās konsultatīvās padomes klimata pārmaiņu jautājumos ieteikumi, norādīts vēstulē.