Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

ASV nāvessoda izpildē pirmo reizi izmanto slāpekli

© Pixabay

ASV Alabamas štatā ceturtdien ar slāpekļa gāzi tika izpildīts nāvessods notiesātam slepkavam, pirmo reizi izmantojot šāda veida soda metodi.

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) šis notikums atkal ir saasinājis debates par nāvessoda nepieciešamību. Valsts iestādes norāde, ka metode ir humāna, bet kritiķi to dēvē par nežēlīgu un eksperimentālu.

Amatpersonas sacīja, ka 58 gadus vecais Kenets Jūdžins Smits tika pasludināts par mirušu pulksten 20.25. Alabamas cietumā pēc tīras slāpekļa gāzes ieelpošanas caur sejas masku, lai izraisītu skābekļa trūkumu. Tā bija pirmā reize, kad Amerikas Savienotajās Valstīs tika izmantota jauna izpildes metode kopš letālās injekcijas ieviešanas 1982. gadā.

Soda izpilde ilga aptuveni 22 minūtes, un Smits, šķiet, vairākas minūtes palika pie samaņas. Vismaz divas minūtes šķita, ka viņš trīcēja un raustījās, kam sekoja smaga elpošana vairāku minūšu garumā, līdz elpošana vairs nebija jūtama.

Savā atvadu paziņojumā Kenets Jūdžins Smits sacīja: "Šovakar Alabama liek cilvēcei spert soli atpakaļ. ... Es dodos prom ar mīlestību, mieru un gaismu.”