Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Vai Putins tiešām izmantos kodolieročus? Analizē eksperts

© Depositphotos

Krievijas prezidents Vladimirs Putins patiešām var ķerties pie kodolieroču izmantošanas - šādu viedokli intervijā pauda militārais eksperts Petrs Černiks, raksta unian.net.

"Viss var būt. Ļaujiet man sniegt jums skaidru piemēru. Kad 1945. gadā eksplodēja pirmā kodolbumba, ko amerikāņi pārbaudīja, burtiski dažus mēnešus vēlāk Amerikas Savienotajās Valstīs tika izveidots intelektuālais klubs ar nosaukumu “Pastardienas pulkstenis”. Tas ir intelektuāls jēdziens, kas aprēķina potenciālās cilvēces nāves briesmas no kodolapokalipses.

1962.gadā, kad Karību jūras reģionā un Kubā vārījās kodolkrīze, kad Hruščovs jau bija pavēlējis sagatavot kodolraķetes triecienam Amerikā, tad intelektuāļi uzskatīja, ka līdz apokalipsei bija atlikušas 2 minūtes, lai gan Hruščovam personīgi nekas nedraudēja un par Padomju Savienības sabrukumu tajā laikā nebija runas," viņš atzīmēja.

Eksperts atzīmē, ka šis “Pastardienas pulkstenis” tagad ir pabīdīts par 30 sekundēm uz priekšu. Pēc viņa teiktā, tas ir daudz.

"Ne par sekundi, ne par divām, bet par trīsdesmit. Un viņi skaitīja ļoti ilgi. Kad sākās liela mēroga iebrukums, par šo koncepciju nekas nebija dzirdēts. Es tam ļoti rūpīgi sekoju, bet viņi par to sāka runāt tikai sešus mēnešus vēlāk,” viņš skaidroja.

Černiks atzīmēja, ka aprēķinos tiek izmantoti superdatori, kuros ir miljardiem mainīgo lielumu. Viņi iziet cauri iespējamiem scenārijiem par to, kas varētu notikt.

"Un, ja viņi pabīdīja rādītāju 30 sekundes uz priekšu, vai jūs domājat, ka viņi zināja, ko dara? Neviens nezina, kur ir atgriešanās punkts," viņš paziņoja.

Kopš Krievijas Federācijas pilna mēroga kara pret Ukrainu sākuma Maskavas kodolieroču izmantošanas draudi ir kļuvuši daudz reālāki nekā iepriekš - Putins ne reizi vien ir draudējis spert šo soli.

Turklāt Putins paziņoja par dažu kodolieroču pārvietošanu uz Baltkrieviju, un pēc pašpasludinātā valsts prezidenta Aleksandra Lukašenko teiktā, šis process jau ir noslēdzies.

Nesen kļuva zināms, ka Krievija ir radījusi arī jaunu "zemes kodolsprādziena simulatoru", kuru plāno izmantot militārām mācībām.