Ukrainas kara 702. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:44]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 26. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:44. Ukraina no Krievijas atguvusi 77 karavīru mirstīgās atliekas. Ukraiņu varas iestādes ziņo, ka šī procedūra tika plānota ilgu laiku un nav saistīta ar šonedēļ notikušo transporta lidmašīnas katastrofu Belgorodas apgabalā.

20:47. Krievija pagājušajā gadā importēja ārvalstīs ražotas mikroshēmas 1,7 miljardu dolāru vērtībā, neraugoties uz starptautiskajām sankcijām, kuru mērķis ir neļaut Maskavai iegūt modernas tehnoloģijas, kuras var izmantot militāriem mērķiem tās karā Ukrainā, atsaucoties uz slepeniem Krievijas muitas dienesta datiem, ziņo Bloomberg.

19:50. Tūkstošiem cilvēku pēdējās dienās visā Krievijā stāv rindā, lai parakstītos par Borisa Nadeždina kandidatūru 17. martā gaidāmajās Krievijas Federācijas prezidenta vēlēšanās. Joprojām nav skaidrs, vai Krievijas varas iestādes pieļaus viņa kandidatūru.

Boriss Nadeždins vairākkārtēji ir atklāti aicinājis izbeigt konfliktu Ukrainā, krievu vīriešu iesaukšanu armijā un kritizējis valsts attieksmi pret LGBTQ+ aktivitātēm.

18:55. Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS), Igaunijas Rīgikogu priekšsēdētājs Lauri Husars un Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena nākamnedēļ uzturēsies vizītē Kanādā un ASV, lai runātu par atbalstu Ukrainai un Krievijas iegrožošanu.

Būtisks temats vizītē būšot gatavošanās NATO Vašingtonas samitam un tālāka NATO aizsardzības un atturēšanas stratēģijas nostiprināšana.

17:50.
Maskavas Basmanas tiesa aizmuguriski noteikusi apcietinājumu juristam Markam Feiginam apsūdzībās par "viltus ziņu izplatīšanu par Krievijas armiju".

Par "ārvalstu aģentu" pasludinātais Feigins savulaik bijis ukraiņu pilotes Nadijas Savčenko un krievu pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieču advokāts.

16:48. Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) ar Lietuvas finanšu ministri Gintari Skaisti piektdien pārrunājis instrumentus Ukrainas atbalstam.

Abu valstu ministri bija vienisprātis, ka Ukrainai ir jāsaņem visi nepieciešamie resursi, lai turpinātu sevi aizsargāt Krievijas ierosinātajā karā līdz pilnīgai uzvarai. Tas ir arī ļoti svarīgi visai Eiropas Savienībai, tāpēc tai jāstiprina gan atbalsts Ukrainai, gan stingri jāievēro noteiktās sankcijas Krievijai.

"Mēs turpināsim iestāties par Ukrainas un mūsu brīvību un reģiona drošību, sniedzot nepieciešamo atbalstu arī turpmāk līdz Ukrainas pilnīgai uzvarai," sarunā uzsvēra Ašeradens, piebilstot, ka Latvija divu gadu laikā ir atbalstījusi Ukrainas valdību un iedzīvotājus, sniedzot gan militāro palīdzību, gan atbalstu Ukrainas bēgļiem Latvijā, humāno palīdzību un finanšu atbalstu Ukrainas valdībai.

16:08. Saeimas priekšsēdētāja biedre, deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV) gandarīta par Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Politiskajā komitejā piedāvāto risinājumu Krievijas iesaldēto līdzekļu konfiskācijai un nodošanai Ukrainas vajadzībām.

Kalniņas-Lukaševicas ieskatā, šis ir īstais laiks, lai, piemērojot starptautiskās tiesībās akceptējamus pretpasākumus, to paveiktu ar iesaldētajiem Krievijas valstij piederošajiem līdzekļiem.

"Būtisks faktors ir, ka Krievijas nodarītie zaudējumi Ukrainai ir apjomīgāki kā iesaldēto un konfiscējamo aktīvu vērtība. Tātad nepastāv risks par nepieciešamību pēc pārkāpumu izbeigšanās tos atgriezt agresorvalstij. Tagad mums kopā ar mūsu diplomātiem jāpieliek darbs, lai arī Eiropas Savienības līderi būtu pietiekami drosmīgi pieņemt nepieciešamos lēmumus. Nedrīkstam aprobežoties ar šaurāku pieeju. Krievija nebaidās neatgūt tās centrālās bankas rezerves, bet Krievija baidās no šo līdzekļu nonākšanas Ukrainā, jo tas palīdzēs Ukrainai uzvarēt," pauž deputāte.

15:26. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada februārī krituši vismaz 43 014 Krievijas karavīri, liecina Lielbritānijas sabiedriskās raidorganizācijas BBC krievu redakcijas un krievu neatkarīgā izdevuma "Mediazona" apkopotie dati.

Pētījumā noskaidroti 43 014 Ukrainā kritušu Krievijas karavīru vārdi. Pētījums veikts, izmantojot publiski pieejamos datus, piemēram, ierēdņu paziņojumus un medijos publicēto informāciju, kritušo karavīru publicēto informāciju sociālajos tīklos un informāciju no kapsētām. Tomēr pētījuma autori uzsver, ka reālais kritušo skaits pat pēc vispiesardzīgākajām aplēsēm ir vismaz divreiz lielāks.

14:20. Bijušajam krievu diversantu bandu vadonim Krimā un Donbasā Igoram Strelkovam (Girkinam) lietā par aicinājumiem uz ekstrēmistisku darbību piespriestais četru gadu cietumsods liecina par pieaugošu autoritārismu Krievijā, secinājuši Lielbritānijas izlūki.

"Spriedums Girkinam ir daļa no plašākas vēršanās pret tiem, kas kritizē Kremli un karu Ukrainā, un atspoguļo arvien autoritārāku raksturu dzīvei Putina Krievijā," lasāms Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākajā apskatā, kas piektdien publicēts platformā "X".

Britu izlūki atgādināja, ka Strelkovs tika arestēts 2023.gada jūlijā pēc algotņu grupējuma "Vagner" līdera Jevgēnija Prigožina organizētā dumpja mēģinājuma.

Izlūkdienesta ziņojumā piebilsts, ka Strelkovs kritizēja Krievijas vadību un pret Ukrainu izvērstā agresijas kara gaitu.

13:28. Eiropas Savienībai (ES) palīdzība Ukrainai būtu jāsniedz no iesaldētajiem Krievijas līdzekļiem, piektdien Eiropas Komisijas (EK) un Latvijas Bankas rīkotajā starptautiskajā konferencē "Desmit gadi kopā ar eiro" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš gan piebilda, ka šo viedokli pauž kā ekonomists, nevis kā centrālās bankas prezidents.

"Karš ir dārgs, un kāpēc gan nelikt Krievijai par to samaksāt? Kāpēc Eiropas nodokļu maksātājiem maksāt par to, ja varētu izmantot Eiropā iesaldētos Krievijas līdzekļus," teica Kazāks.

11:45. Tikai viena mēneša laikā aptuveni 50 000 viltus kontu vācu valodā publicējuši vairāk nekā vienu miljonu ierakstu plataformā "X", nosodot Vācijas valdības atbalstu Ukrainai, raksta nedēļas izdevums "Der Spiegel".

Kā vēsta "Der Spiegel", Vācijas Ārlietu ministrija ir atklājusi Krievijas dezinformācijas kampaņu miljardiera Īlona Maska pārvaldītajā sociālajā tīklā "X", kas agrāk bija pazīstam kā "Twitter". Šīs kampaņas mērķis varētu būt palielināt sabiedrības neapmierinātību ar pašreizējo Vācijas koalīcijas valdību un izjaukt turpmāku atbalstu Ukrainai, atsaucoties uz Vācijas Ārlietu ministrijas iekšējo ziņojumu, piektdien vēsta "Der Spiegel".

10:29. Krievijas spēki arvien biežāk Ukrainā izmanto ķīmiskos ieročus, klaji pārkāpjot Krievijas pieņemto Ķīmisko ieroču konvenciju, lasāms ASV Karas studiju institūta jaunākajā ziņojumā.

09:20. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) nav varējusi noskaidrot, vai trešdien Belgorodas apgabalā avarējušajā Krievijas transportlidmašīnā "IL-76" bija ukraiņu karagūstekņi, ANO Drošības padomes sēdē ceturtdien paziņoja organizācijas ģenerālsekretāra vietniece Rozmarija Dikarlo.

Kā viņa atgādināja, Krievija apgalvo, ka lidmašīnā bija 65 karagūstekņi, seši Krievijas apkalpes locekļi un trīs Krievijas karavīri. Savukārt Kijivas rīcībā esošā informācija liecina, ka "IL-76" varēja atrasties raķetes okupācijas spēku armijai. Dikarlo piebilda, ka Ukraina ir aicinājusi veikt starptautisku notikušās avārijas izmeklēšanu.

08:45. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 380 600 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 990 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6265 tankus, 11 637 bruņutransportierus, 9082 lielgabalus, 972 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 660 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 7033 bezpilota lidaparātus, 1845 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 064 automobiļus un autocisternas, kā arī 1425 specializētās tehnikas vienības.

08:17. Nepilnus divus gadus pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ANO bēgļu aģentūra UNHCR humāno situāciju Ukrainā raksturo kā ļoti nopietnu un brīdina, ka palīdzība palēninās.

"Gaisa triecieni ir katru dienu, jo īpaši frontes līnijas tuvumā un pilsētās. Un katram triecienam līdzi nāk iznīcība, kas ietekmē civiliedzīvotājus. Tādēļ daudzi cilvēki ir palikuši bez mājām un bijuši spiesti tās pamest," Kijivā Vācijas ziņu aģentūrai DPA teica ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi.

07:04. Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs Rafaels Grosi paziņojis, ka nākamās IAEA misijas ietvaros tuvāko divu nedēļu laikā apmeklēs Zaporižjas atomelektrostaciju.

"Šī būs 16. personāla rotācija. Kad es tur būšu, es runāšu ar stacijas vadību, ar stacijas Krievijas vadību," paziņoja Grosi. Grosi arī pavēstīja, ka viņš plāno apmeklēt Maskavu un Kijivu, lai risinātu sarunas.

00:10. Splitas pilsētas Horvātijas apgabaltiesa, pamatojoties uz starptautiskās juridiskās palīdzības lūgumu, nolēma nodot Ukrainai Viktora Medvedčuka jahtu "Royal Romance".

Svarīgākais