Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti skaidro: pat viens enerģijas dzēriens mēnesī var ietekmēt veselīgu miegu

© Pixabay

Nesen veikts pētījums liecina, ka tikai viena uzmundrinošā dzēriena skārdene mēnesī var izraisīt miega traucējumus un bezmiegu, īpaši jauniešiem.

Norvēģijā veiktā pētījuma ietvaros tika aptaujāti vairāk neka 53 tūkstoši studentu un cita starpā noskaidrots, ka jauniešu vidū šāda tipa dzērieni ir īpaši lielā cieņā. Eksperti noskaidroja, ka tie cilvēki, kas 18-35 gadu vecumā lieto enerģijas dzērienus katru dienu, vidēji naktīs guļ par pusotru stundu mazāk, nekā tie, kas tādus nelieto.

Vīriešu vidū, izdzerot divus vai trīs dzērienus nedēļā, ir par 35% lielāka iespēja doties gulēt pēc pusnakts, par 52% biežāk gulēt mazāk par sešām stundām un par 60% biežāk pamosties naktī. Sievietēm ir par 20% lielāka iespēja gulēt pēc pusnakts, 58% biežāk gulēt mazāk par sešām stundām un par 24% biežāk pamosties naktī.

Bezmiegs tiek definēts kā problēmas, kas saistītas ar aizmigšanu un agru pamošanos vsmaz trīs naktis nedēļā, kā arī dienas miegainību un nogurumu vismaz trīs dienas nedēļā.

Kopumā puse no pētījumā iesaistītajām sievietēm teica, ka viņas nekad nav lietojušas enerģijas dzērienus, savukārt vīriešiem šis rādītājs bija 40%. No tiem, kas tos dzēra, 5,5% sieviešu teica, ka tos lieta četras līdz sešas reizes nedēļā un nedaudz vairāk par 3% dzēra katru dienu. Vīriešiem 8% tos dzēra četras līdz sešas reizes nedēļā un 5% katru dienu.

Rezultāti liecina, ka cilvēkiem, kuri patērē enerģijas dzērienus katru dienu, bija vairāk problēmu ar pamošanos pēc aizmigšanas, un aizmigšana prasīja ilgāku laiku, un viņi kopumā gulēja mazāk nekā tie, kuri tos nedzer. Pētījums arī atklāja, ka jo vairāk cilvēki tos dzēra, jo mazāk viņi gulēja.

Sievietēm, kuras katru dienu dzer enerģijas dzērienus, 51% ziņoja, ka cieš no bezmiega, salīdzinot ar 33% sieviešu, kuras dzēra dzērienus reizēm vai nekad. Tikmēr vīriešiem 37% ikdienas dzērāju cieta no bezmiega, salīdzinot ar 22% no tiem, kuri lietoja dzērienus reti vai nekad.

Pētnieki gan uzsver, ka nav pierādījuši, ka tieši enerģijas dzērieni izraisa šīs sekas, un atzina, ka saikni varētu izskaidrot apgrieztā cēloņsakarība, proti, enerģijas dzērienu patēriņš varētu būt slikta miega sekas, nevis otrādi.