Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina gatavojas ražot bezpilota lidaparātus Lietuvā

© Pixabay.com

Ukraina varētu sākt bezpilota lidaparātu ražošanu Lietuvā, un Viļņa atbalsta šo ideju, raksta laikraksts “Rzeczpospolita”, atsaucoties uz Lietuvas Darba partijas priekšsēdētāja Andrjusa Mazuroņa paziņojumu.

"Ukrainā bezpilota lidaparātu tehnoloģija ir ļoti labi attīstīta. Un viņi vēlas pārcelt rūpnīcas uz drošāku teritoriju, kas varētu būt kaut kur NATO teritorijā, kur ir pavisam citas drošības garantijas, bet arī tuvu Ukrainai," atzīmēja Lietuvas politiķis.

Pēc viņa teiktā, šāda ražošana Lietuvā radīs darba vietas un infrastruktūru ražošanai, kas ir valsts nacionālās drošības interesēs.

Mazuronis uzsvēra, ka kaujas bezpilota lidaparātu izstrādei un ražošanai ir jābūt Lietuvas aizsardzības prioritātei, turklāt Lietuvā jau ir nepieciešamā ražošanas bāze.

Viņš piebilda, ka, salīdzinājumā ar tankiem vai smago aprīkojumu, bezpilota lidaparāti prasa salīdzinoši maz ieguldījumu.

Arī Lietuvas Seima deputāts Pauļus Saudargas uzskata, ka Lietuvas aizsardzības nozarei nav iespēju ražot smago tehniku, tāpēc tai būtu jākoncentrējas uz kaujas droniem.

"Lietuvā nav smagās rūpniecības. Mēs neražojam tankus, mēs neražojam lidmašīnas, un neizskatās, ka mēs sāksim to darīt nākamajos gados. Bet mēs varam ražot mazus dronus," uzsvēra politiķis.

Pēc deputāta domām, karš Ukrainā ir parādījis, kā pieaug bezpilota lidaparātu nozīme bruņotos konfliktos - tie ieņem arvien nozīmīgāku lomu Ukrainas frontē.