Ukrainas kara 701. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:50]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 25. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:50. Krievija apgalvo, ka brīdinājusi Ukrainas izlūkdienestu par karagūstekņu reisu 15 minūtes pirms kravas lidmašīnas notriekšanas Belgorodas apgabalā. Ukraina šos apgalvojumus noliedz un joprojām nav apstiprināts, ka uz borta tiešām bijuši 65 sagūstīti Ukrainas karavīri.

20:45. Darjai Tretjakovai par dalību 2. aprīlī notikušajā sprādzienā Sanktpēterburgā piespriež 27 gadus ilgu cietumsodu. Notikumā gāja bojā Krievijas propagandas blogeris Vladlens Tatarskijs, bet 52 cilvēki guva ievainojumus.

19:55. Lielbritānija piedāvājusi Vācijai izeju no strupceļā nonākušajām debatēm par spārnoto raķešu "Taurus" piegādēm Ukrainai un rosina Berlīnei šīs raķetes eksportēt uz Lielbritāniju, kas tad savukārt piegādātu raķetes "Storm Shadow" Ukrainai.

19:00.
Polijas lauksaimnieki trešdien visā valstī sāka ceļu blokādes, lai protestētu pret Ukrainas lauksaimniecības produktu importu, kas, viņuprāt, samazina pašu ienākumus.

18:20. Labdarības organizācija "Ziedot.lv" un Ukrainas vēstniecība Latvijā aicina Latvijas uzņēmumus un sabiedrību Čerņihivas skolēniem sagādāt portatīvos datorus mācībām. Labdarības akcijas "Datoru koalīcija" mērķis ir sagādāt vismaz 2000 portatīvos datorus, viena datora izmaksas ir vidēji līdz 400 eiro. Paredzēts, ka 31.janvārī Latviju apmeklēs Ukrainas pirmā lēdija Olena Zeļenska. Datorus plānots nodot Zelenskas labdarības fondam.

17:45. Lietuvas Ārlietu ministrija ierosinājusi vēl par vienu gadu pagarināt pašlaik līdz maijam noteiktos ierobežojumus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kā arī mudinājusi pastiprināt ierobežojumus Baltkrievijas pilsoņiem, tomēr nenosakot tos tik stingrus, kādi ir Krievijas pilsoņiem. Ministrija ierosinājusi esošos ierobežojumus atstāt spēkā līdz 2025.gada 2.maijam."2022.gada 24.februārī Krievijas sāktais karš pret Ukrainu joprojām turpinās, un iemesli, kuru dēļ tika pieņemts likums, nav zuduši. Krievijas rīcībai ir būtiska negatīva ietekme ne tikai uz Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu drošību, bet arī uz Eiropas drošību kopumā," norādīts ministrijas ierosinājumā.

16:40. Ukraina darīs visu iespējamo, lai turpinātu atgriezt mājās Krievijas Federācijā ieslodzītos Ukrainas pilsoņus, sacīja Ukrainas Augstākās Radas cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Lubinets, raksta pravda.com.ua.

15:44. Ukraina šogad sāks četru atomelektrostaciju reaktoru būvniecību, lai kompensētu zaudēto enerģijas jaudu, ziņo pravda.com.ua.

14:28. Krievijas tiesa bijušajam krievu diversantu bandu vadonim Krimā un Donbasā Igoram Strelkovam (Girkinam) lietā par aicinājumiem uz ekstrēmistisku darbību piespriedusi četrus gadus cietumā.

Process noritēja slēgtā režīmā, kaut arī pats Strelkovs un viņa advokāti lūdza, lai tam ļauj sekot līdzi žurnālistiem un citiem interesentiem.

Prokurors Strelkovam bija pieprasījis četrus gadus un 11 mēnešus cietumā.

Maksimālais sods Strelkovam izvirzītajās apsūdzībās bija pieci gadi cietumā.

13:38. Vairāk munīcijas un pretgaisa aizsardzības resursu piešķiršana Ukrainai būtu labākās zāles pret agresora radīto kara nogurumu Rietumos, šodien Saeimas ikgadējās ārpolitikas debatēs sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Kols arī uzsvēra, ka Ukraina jāuzņem NATO un Eiropas Savienībā, un ka šiem mērķiem nav alternatīvu.

12:41. Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes 25.janvāra sēdē deputāti lēma biedrībai "Tabitas sirds" piešķirt 5 000 eiro ziedojumu, lai tā arī turpmāk varētu sniegt praktisku palīdzību Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri patvērušies Liepājā.

Lai atbalstītu Ukrainas civiliedzīvotājus Liepājā, kuri izceļojuši no Ukrainas un nevar atgriezties dzimtenē Krievijas Federācijas izraisītā kara dēļ, Liepājas pašvaldība lēmusi par atkārtotu finansiālā atbalsta sniegšanu 5 000 eiro apmērā biedrībai "Tabitas sirds", kas nodrošina ukraiņu ģimeņu primāro atbalsta funkciju. Šī ir sestā reize, kad Liepājas pašvaldība lēmusi par ziedojuma piešķiršanu.

11:34. Ukraiņu karavīri notriekuši 11 no 14 droniem "Shahed", ko Krievija aizvadītajā naktī raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

"Naktī uz 2024.gada 25.janvāri pretinieks veica triecienu ar 14 trieciendroniem "Shahed-136/131" no Primorskoahtarskas rajona Krievijas Federācijā un Čaudas raga Krimā, kā arī ar četrām vadāmajām zenītraķetēm "S-300" no Belgorodas apgabala Harkivas virzienā un vienu no okupētā Doneckas apgabala," platformā "Telegram" norādīja Gaisa spēki

10:23. Krievijas armija trešdienas vakarā ar raķetēm apšaudīja Doneckas apgabala Himikas pilsētu Ukrainas austrumos, nogalinot vismaz divus cilvēkus un ievainojot vēl deviņus, paziņoja Ukrainas policija.

Starp ievainotajiem bija divi pusaudži. Uzbrukumā tika sagrautas trīs mājas un nodarīti postījumi desmitiem citu māju, un zem gruvešiem vēl atradās nezināms skaits cilvēku.

09:10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 379 610 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 950 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6257 tankus, 11 621 bruņutransportieri, 9067 lielgabalus, 972 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 660 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 7033 bezpilota lidaparātus, 1844 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 044 automobiļus un autocisternas, kā arī 1420 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08:07. Krievijā Krasnodaras apgabala Tuapsē koncerna "Rosņeftj" naftas pārstrādes rūpnīcā izraisījies plašs ugunsgrēks, un, kā vēsta izdevums ASTRA un citi vietējie mediji, rūpnīcas rajonā atbilstoši provizoriskajai informācijai trāpījis drons.

07:00 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir pieprasījis veikt starptautisku izmeklēšanu par Krievijas transportlidmašīnas "IL-76" avāriju, kas trešdien notikusi Belgorodas apgabalā.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde (HUR) pašlaik mēģina noskaidrot vairāk informācijas par desmitiem Ukrainas karagūstekņu likteni, kas saskaņā ar Krievijas apgalvoto bijuši šajā lidmašīnā, Zelenskis paziņoja trešdienas vakara uzrunā.

00:10 Vācija 2024.gadā plāno apmācīt vismaz 10 tūkstošus Ukrainas bruņoto spēku karavīru, kā arī paredzējusi piegādāt Ukrainai tankus un citu aprīkojumu. Tā paziņojis Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, raksta Tagesspiegel.

Pēc viņa teiktā, pretgaisa aizsardzības sistēmas joprojām ir galvenā Vācijas palīdzības Ukrainai prioritāte. Tā ir Berlīne, kas vada to partnervalstu koalīciju, kuras strādā pie Ukrainas pretgaisa aizsardzības stiprināšanas. Jo īpaši Vācija šogad plāno Ukrainai nodot papildu pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS-T un pretgaisa pašpiedziņas lielgabalus Gepard.

Pistoriuss ir atzinis, ka Vācijai ir jāpaātrina ieroču ražošana, un Berlīne ir gatava uzņemties šo uzdevumu. "Mēs apmierinām Ukrainas steidzamākās vajadzības šeit un tagad ar ieročiem, materiāliem un apmācību," uzsvēra Pistoriuss.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais