Krievija apsūdz Ukrainu karagūstekņu nogalināšanā, notriecot transporta lidmašīnu

Foto ilustrācijai - "Il-76" © Pixabay

Krievijas Aizsardzības ministrija trešdien apsūdzēja Ukrainas spēkus militārās transporta lidmašīnas notriekšanā, nogalinot visus 74 tajā esošos cilvēkus, tostarp 65 ukraiņu karagūstekņus.

Ukrainas amatpersonas līdz šim nav sniegušas apstiprinājumu vai noliegumu Krievijas apgalvojumiem par avāriju Krievijas Belgorodas pierobežas reģionā, lai gan paziņoja, ka tās izskata.

Ziņu aģentūra „Associated Press” nevarēja apstiprināt, kas atradās lidmašīnā, vai citu informāciju par lidmašīnas notriekšanu. 700 dienu kara laikā Krievija un Ukraina ir apmainījušās ar pretrunīgām apsūdzībām, un faktu konstatēšana bieži ir bijusi sarežģīta gan kara zonas ierobežojumu dēļ, gan tāpēc, ka katra puse stingri kontrolē informāciju.

Sociālajos tīklos publicētajā avārijas video bija redzams, kā sniegotā lauku apvidū no debesīm nokrīt lidmašīna un masīva uguns bumba izvirda vietā, kur tā acīmredzot atsitās pret zemi.

Saskaņā ar paziņojumu Krievijas radars reģistrēja divu raķešu palaišanu no Ukrainas Harkovas apgabala, kas robežojas ar Belgorodas apgabalu. Ministrija nesniedza pierādījumus savai prasībai.

Ugunsdzēsēji, ātrā palīdzība un policija steidzās uz notikuma vietu Belgorodas Koročanskas rajonā, vēsta valsts ziņu aģentūra „Tass”, atsaucoties uz vietējo avārijas dienestu amatpersonu.

Ukrainas militārā izlūkdienesta pārstāvis Andris Jusovs medijiem apstiprināja, ka ieslodzīto apmaiņa bija plānota trešdien, taču tā nenotika. Viņš sacīja, ka aģentūra pārbauda, vai lidmašīnā atradās Ukrainas karagūstekņi.

Lidmašīna devās uz Belgorodas apgabalu no Čkalovskas lidostas Maskavas apgabalā, un karagūstekņu apmaiņa bija paredzēta Kolotilovkas robežšķērsošanas punktā uz Krievijas un Ukrainas robežas, teikts paziņojumā. Attiecīgais punkts atrodas aptuveni 135 kilometrus no Jablonovas ciema, netālu no vietas, kur lidmašīna nokrita.

Krievijas amatpersonas un likumdevēji pauda sašutumu un apšaubīja, vai būtu jāveic turpmāka ieslodzīto apmaiņa. Pēdējais šāds notikums, ko organizēja Apvienotie Arābu Emirāti, notika šomēnes un bija līdz šim lielākais, kad 230 Ukrainas karagūstekņi tika atbrīvoti pret 248 krieviem. Tas bija pirmais gandrīz piecu mēnešu laikā un 49. kopš kara sākuma.

Svarīgākais