Ukrainas kara 700. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:35]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 24. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:35 Trešdienas, 24. janvāra vakarā Krievijas armija uzbrūk Odesas apgabalam ar uzbrukuma bezpilota lidaparātiem. Daži postījumi un upuri jau ir zināmi.

Kā informē Dienvidukrainas aizsardzības spēki, Odesas apgabalā turpinās pretgaisa aizsardzības kaujas darbs. Ienaidnieks uzbrūk ar trieciendroniem. Šobrīd zināms, ka ugunsgrēks fiksēts Odesas dzīvojamos rajonos.

21:50 Seversky Doņecas kauja pie Belogorovkas ciema Luganskas apgabalā kļuva par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem pilna mēroga kara laikā. Liela loma tajā bija vācu Vector izlūkošanas bezpilota lidaparātiem no Quantum Systems, kas pirmo reizi tika piegādāti tālajā 2022. gadā.

Kā raksta Defense Express, šo ieroču piegādes Ukrainai šobrīd ir trīskāršojušās. Uzņēmums Quantum Systems, kas tos ražo, norāda, ka pieprasījuma pieaugums ir saistīts ar Ukrainas militārpersonu nepieciešamību naktī atklāt ienaidnieka pozīcijas.

20:28 24 stundu laikā Aizsardzības spēku aviācija veica triecienus sešās teritorijās, kur bija koncentrēts Krievijas okupantu personāls un tehnika. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā.

19:35 Ukrainas armijas ģenerālštābs trešdien publicējis paziņojumu, kurā tiešā formā nav minēta lidmašīnas "Il-76" nogāšanās Krievijas Belgorodas apgabalā, bet solīts "arī turpmāk īstenot pasākumus, lai iznīcinātu" militārā transporta lidmašīnas, cita starpā arī Belgorodas-Harkivas virzienā.

Ukraiņu mediji to interpretē kā apstiprinājumu tam, ka "Il-76" tiešām notriekuši ukraiņu karavīri.

"Lai mazinātu raķešu triecienu draudus, Ukrainas Bruņotie spēki ne tikai kontrolē gaisa telpu, bet arī detalizēti apzina raķešu palaišanas punktus un to piegāžu loģistiku, īpaši pielietojot militārā transporta aviāciju," teikts paziņojumā.

"Fiksētā apšaužu intensitāte ir tiešā veidā saistīta ar militārā transporta lidmašīnu skaita pieaugumu, kas pēdējā laikā devušās uz Belgorodas lidlauku," skaidroja ģenerālštābs.

Jau ziņots, ka trešdienas rītā Krievijā Belgorodas apgabala Koročas rajonā avarējusi militārā transportlidmašīna "Il-76".

Avoti Ukrainas armijā iepriekš apliecināja, ka šo lidmašīnu notriekuši ukraiņi. Kāds Aizsardzības ministrijai tuvs avots izteicās, ka lidmašīna notriekta pacelšanās brīdī.

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka pirms lidmašīnas nogāšanās gaisā novēroti divi spēcīgi sprādzieni, kas bijuši dzirdami 30 kilometru attālumā.

Avoti Ukrainas ģenerālštābā norāda, ka lidmašīna pārvadājusi zenītraķetes S-300.

Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka lidmašīnu notrieca Ukrainas spēki un tajā atradās 65 Ukrainas militārpersonas apmaiņai, seši apkalpes locekļi un trīs Krievijas karavīri. Visi viņi gājuši bojā.

18:53 Bijušais vietējās ārējās izlūkošanas vadītājs ģenerālleitnants Valērijs Kondratjuks saka, ka nav dzirdējis par Kremļa galvas Vladimira Putina atentāta mēģinājumiem. To viņš teica intervijā kanālam 1+1, norādot, ka Putins tagad ir ļoti piesardzīgs attiecībā uz savu drošību.

18:00. Krievijas parlaments trešdien pirmajā lasījumā apstiprināja likumprojektu, kas paredz mantas konfiskāciju cilvēkiem, kas notiesāti par "viltus ziņām" par Krievijas armiju. Likumprojektu atbalstīja 395 deputāti, trīs balsoja pret.

17:05. Ja Krievija uzvarēs karā Ukrainā, tās ambīcijas turpinās vērsties ne tikai pret Baltijas valstīm, bet arī pret visu NATO, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. "Ja Krievijai izdosies to panākt, panākt lūzumu, teiksim, kara Ukrainā gaitā, tā neapšaubāmi sāks īstenot savus vidēja un ilgāka termiņa plānus, kas ir ļoti ambiciozi un reāli īstenojami. Es uzsveru, ka tie ir reāli īstenojami. Tās nav deklarācijas, tās tiek pilnībā īstenotas," Nausēda sacīja intervijā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT. Lietuvas izlūkdienesti norāda, ka Kremļa režīma galvenā prioritāte šobrīd ir nezaudēt karu Ukrainā, tāpēc tas pašlaik tur koncentrē vislielākos militāros resursus, bet Krievijas sauszemes karaspēka skaits pie NATO valstu, arī Lietuvas, robežām ir ievērojami samazinājies.

16:05. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns trešdien paziņoja, ka telefonsarunā ar NATO vadītāju Jensu Stoltenbergu atkārtoti apliecinājis savu atbalstu Zviedrijas dalībai aliansē.

15:12. Slovākijas premjerministrs Roberts Fico trešdien ieradies vizītē Ukrainā, kur tikās ar kaimiņvalsts premjerministru Denisu Šmihaļu. Šmihaļs sacīja, ka Kijiva vēlas pragmatiskas attiecības ar Slovākiju, lai gan Fico provokatīvie izteikumi ir radījuši zināmu spriedzi. Slovākijas premjers tikai dažas dienas pirms vizītes Ukrainā apšaubīja Ukrainas suverenitāti un aicināja panākt kompromisu ar Krieviju.

14:00. Ukraina turpina sarunas ar Vācijas valdību par spārnoto raķešu "Taurus" piegādi, trešdien paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. Kuleba sacīja, ka Ukraina vēlas iegūt šīs raķetes no Vācijas, lai izmantotu tās uzbrukumos Krievijas militārajai infrastruktūrai okupētajā Ukrainas teritorijā, nevis mērķiem Krievijā. "Mums nav nepieciešams "Taurus", lai uzbruktu Maskavai," intervijā medijiem "Bild", "Welt.tv" un "Politico" uzsvēra Kuleba.

12:45. Ukrainas varasiestādes izsludinājušas visā valstī brīdinājumu par iespējamiem uzlidojumiem. Paziņojums tika izsludināts saistībā ar Krievijas lidmašīnas MiG-31K pacelšanos, ziņo pravda.com.ua.

12:30. Krievijas Belgorodas apgabala Koročas rajonā avarējusi militārā lidmašīna "IL-76", ziņo amatpersonas. Tikmēr avoti Ukrainas armijā pavēstījuši, ka šo lidmašīnu notriekuši ukraiņi.

11:35. Vācijas valdība nolēmusi piegādāt Ukrainai sešus militāros helikopterus "Sea King Mk41", otrdien paziņoja Vācijas Aizsardzības ministrija. Šī būs pirmā reize, kad Vācija piegādās Ukrainai militāros helikopterus.

Reizē ar daudzfunkcionālajiem lidaparātiem Ukrainai tiks piegādātas arī rezerves daļas un papildu aprīkojums. Ukrainas militārpersonām tiks nodrošināta arī apmācība helikopteru lietošanā.

10:41. Aizvadītajā diennaktī Tavrijas frontē tika sabojāti vai iznīcināti kopumā 200 Krievijas bezpilota lidaparāti, informē pravda.com.ua. Krievija veica 39 gaisa triecienus un veica 919 artilērijas uzbrukumus. Kopumā okupanti zaudēja 394 karavīrus.

09:48. Pentagons norāda, ka finansējuma trūkums ne tikai ietekmē ASV spēju nosūtīt ieročus Ukrainai, bet arī palīdzēt remontēt tās jau nodrošināto aprīkojumu, ziņo pravda.com.ua.

08:43. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 378 660 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 840 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6227 tankus, 11 579 bruņutransportierus, 9008 lielgabalus, 971 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 659 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 6998 bezpilota lidaparātus, 1822 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 005 automobiļus un autocisternas, kā arī 1416 specializētās tehnikas vienības.

08:12. Naktī uz trešdienu Ukrainas Gaisa spēki ziņoja par Krievijas taktisko lidmašīnu uzlidojumu draudiem valsts austrumos, vēsta pravda.com.ua. “Austrumu frontē vērojama ienaidnieka taktiskā aviācijas darbība! Pastāv uzlidojumu draudi!"

07:07. Otrdienas rītā sarīkotajā Krievijas raķešu apšaudē vairākos Ukrainas reģionos nogalināti vismaz 18 cilvēki, bet 130 ievainoti, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis sacīja, ka apšaudē nodarīti bojājumi vairāk nekā 200 objektiem, un brīdināja, ka bojāgājušo skaits var pieaugt, jo vēl turpinās glābšanas darbi, sevišķi Harkivā, kur tiek pārmeklētas augstceltnes drupas.

00:10. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs 23.janvārī sacīja, ka nesaskata tiešus vai nenovēršamus Krievijas draudus nevienai NATO dalībvalstij, lai gan alianse ir palielinājusi modrību, lai novērstu uzbrukumu, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais