Ukrainas kara 699. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:32]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 23. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:32. Kanāda nodos Ukrainai jūras spēku laivas un pievienosies ukraiņu apmācībai ar F-16, ziņo pravda.com.ua.

22:00. Izmeklējot Krievijai piemēroto sankciju apiešanu, Nīderlandē aizturēti trīs cilvēki, otrdien paziņojusi prokuratūra. Izmeklēšana vērsta pret starptautisku tīklu, kas apgāja sankcijas, ko Eiropas Savienība (ES) piemērojusi Krievijai par atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

21:00. Krievijas Federācija šodien veica 81 gaisa triecienu un mēģināja uzbrukt Dņepras kreisajam krastam, atsaucoties uz Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābu ziņo pravda.com.ua.

20:00. 23.janvārī Krievijas aviācija trāpīja dzīvojamai ēkai Hersonas apgabala Sablukovkas ciemā, divi cilvēki gāja bojā, vēsta pravda.com.ua.

19:00. Krievijas raķešu uzbrukumā Harkivai bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 8 cilvēkiem, tostarp bojā gājusi arī astoņgadīga meitene, ziņo pravda.com.ua.

17:12. Ja Krievija netiks apturēta Ukrainā, tā var turpināt, un tad nākamās būtu Baltijas valstis, pirmdien Briselē žurnālistiem norādīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Uzstājoties pirms ministru sanāksmes, kuras laikā notika videokonference ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, Landsberģis brīdināja, ka nekavējoties jāgatavojas iespējamam konfliktam ar Krieviju.

16:28. NATO otrdien parakstīja 1,2 miljardus dolāru (1,1 miljardu eiro) vēru līgumu par simtu tūkstošu artilērijas šāviņu ražošanu, lai atjaunotu sarukušos munīcijas krājumus dalībvalstīs, kas piegādā bruņojumu Ukrainai.

Līgums ļaus iegādāties 220 tūkstošus 155 milimetru šāviņu, liecina NATO atbalsta un sagādes biroja informācija.

14:26. Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 14 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Deviņas automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām, Harkivas apgabala Izjumas rajona Doņeckas ciema padomes komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Primārās medicīniskās un sanitārās aprūpes centrs", Mikolajivas apgabala Arbuzinskas ciema padomei, Nacionālās gvardes militārajai vienībai, Hmeļnickas reģiona Kamjanecas-Podiļskas rajona padomei un Hmeļnickas reģiona Kitajgorodas ciema padomei.

13:15. Ukrainas bēgļu atbalstam piešķirti 15,6 miljoni eiro, šodien lēma valdība.

Minētie līdzekļi paredzēti, lai segtu izdevumus, kas pašvaldībām radušies 2023.gada decembrī un 2024. gadā, nodrošinot atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem.

Tajā skaitā līdzekļi paredzēti izmitināšanas un ēdināšanas nodrošināšanai, sociālā atbalsta nodrošināšanai, izglītības nodrošināšanai, pārvaldes pakalpojumu pieteikšanas atbalstam, vienotu valsts un pašvaldību sniegtā atbalsta koordinācijas punktu darbības nodrošināšanai.

12:48. Krievijas varasiestādes Sanktpēterburgas apkārtnē sākušas uzstādīt pretgaisa aizsardzības sistēmas S-300. Tas notiek pēc tam, kad Ukrainas armija ar droniem veiksmīgi uzbruka militārajiem mērķiem Sanktpēterburgas apgabalā, ziņo pravda.com.ua.

11:40. Jaunākā informācija liecina, ka pieaudzis bojāgājušo skaits Krievijas uzbrukumā Harkivai. Apgabala militārās pārvaldes vadītājs Olehs Sinehubovs ziņo, ka bojāgājuši četri cilvēki, vēstīts pravda.com.ua.

Iepriekš ziņojām, ka Krievijas armija šorīt veikusi plašu raķešu uzbrukumu Ukrainai.

10:16. 22.janvārī Briselē ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē, kurā dalībvalstu ārlietu ministri diskutēja par Krievijas agresiju pret Ukrainu.

"Ukrainai nepieciešams līdzīgi domājošo demokrātiju nedalīts atbalsts, lai tā spētu sevi aizstāvēt. Tas ir mūsu pašu interesēs! Eiropas Savienībai pēc iespējas ātrāk jāpieņem lēmums par Ukrainas atbalsta instrumentu un Ukrainas atbalsta fondu saskaņā ar Eiropas miera mehānismu, lai nodrošinātu turpmāku palīdzību Ukrainai," sanāksmē uzsvēra Kariņš. Ārlietu ministrs arī mudināja iepirkt Ukrainai vajadzīgo munīciju no valstīm ārpus Eiropas Savienības, lai varētu piegādāt Ukrainai solītos 1 miljonu lādiņu.

09:34. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 377 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 960 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6214 tankus, 11 548 bruņutransportierus, 8947 lielgabalus, 970 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 657 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 6961 bezpilota lidaparātu, 1820 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 956 automobiļus un autocisternas, kā arī 1409 specializētās tehnikas vienības.

09:00. Jaunākā informācija liecina, ka Krievijas raķešu uzbrukumā otrdienas rītā Kijivā aptuveni desmit cilvēki guvuši ievainojumus, gājusi bojā viena sieviete.

Krievijas spēki uzbruka Kijivai, izmantojot spārnoto raķešu un ballistisko raķešu kombināciju, pavēstīja kara administrācijas preses pārstāvis Mikola Šamanovs. "Ir zināms, ka galvaspilsētai tika uzbrukts ar kombinētu triecienu. Vispirms no Kaspijas jūras apgabala tika izšautas spārnotās raķetes H-101, H-555, un pēc tam, visdrīzāk, ballistiskās. Visticamāk, tie bija "Iskander"," pavēstīja Šamanovs.

08:13. Krievija otrdienas rītā izšāvusi raķetes uz Ukrainu un Kijivas Svjatošinas rajonā raķetes trieciena rezultātā aizdegušās novietotas automašīnas. Kijivas pilsētas kara administrācija aicinājis Kijivas iedzīvotājus palikt patvertnēs līdz brīdim, kad tiks atcelta gaisa trauksme.

07:08. Eiropas Savienības (ES) līderi ir gatavi ieņemt stingru nostāju pret Ungāriju, ja šīs valsts premjerministrs Viktors Orbāns nākamnedēļ gaidāmajā ES samitā turpinās bloķēt 50 miljardu eiro palīdzības paketi Ukrainai, ziņo aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz avotiem, kas pazīstami ar gatavošanos sanāksmei.

Ungārija pirmdien iebilda pret bloka priekšlikumu izveidot jaunu fondu, lai garantētu drošāku veidu, kā sniegt Ukrainai kritiski svarīgo militāro palīdzību. Šāds solis tika sperts pēc tam, kad Orbāns decembra vidū bloķēja lēmumu par finansiālās palīdzības piešķiršanu Kijivai.

04:10. Igaunijas Vēstures muzeja Lielās ģildes zālē otrdien svinīgi tiks atdoti Ukrainai arheoloģiskie atradumi, kas nozagti Ukrainas austrumos un dienvidos un konfiscēti Igaunijas Luhamā robežšķērsošanas punktā.

01:54. Ukrainas spēki tiek bombardēti spēcīgos Krievijas uzbrukumos ap sagrauto Bahmutas pilsētu valsts ziemeļos, pirmdienas vakarā paziņoja Ukrainas armijas vadība.

"'Situācija ir ļoti saspīlēta un to raksturo intensīva apšaude ar artilēriju, mīnmetējiem un kaujas droniem, kā arī ienaidnieka uzbrukuma operācijas,'' savā ''Telegram'' kanālā paziņoja Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

00:10 Ukraiņi savos mobilajos tālruņos sākuši saņemt viltus ziņas no Valsts neatliekamās palīdzības dienesta par iedzīvotāju evakuācijas plānu, ziņās iekļautas aizdomīgas saites.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais