Vācijā tiek dibināta jauna konservatīva partija

© Scanpix

Grupa Vācijas konservatīvo, kas atšķēlušies no kristīgajiem demokrātiem (CDU) un to Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU), sestdien paziņojusi par jaunas partijas dibināšanu.

Grupa, kas līdz šim bija pazīstama kā "Vērtību savienība" (Werteunion), Erfurtē notikušajā sanāksmē ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēmusi lēmumu dibināt tāda paša nosaukumu konservatīvi liberālu partiju, lai startētu rudenī gaidāmajās landtāgu vēlēšanās trijās Austrumvācijas federālajās zemēs.

"Partija varētu jau startēt zemju vēlēšanās Austrumvācijā un sadarboties ar visām partijām (..), kas ir gatavas politiskajām pārmaiņām Vācijā," paziņojis jaundibināmās partijas pagaidu līderis Hanss Georgs Māsens, ļaujot noprast, ka neizslēdz sadarbības iespēju ar eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD), ar kuru kategoriska atteikušās sadarboties visas pārējās partijas.

Tikmēr aptaujas liecina, ka Brandenburgā, Tīringenē un Saksijā, kur augusta beigās un septembrī paredzētas landtāgu vēlēšanas, AfD popularitātē jau apsteigusi visas pārējās partijas. Savukārt nacionālajā līmenī AfD ar 23% lielu atbalstu ierindojusies otrajā vietā, atpaliekot vienīgi no CDU/CSU.

"Vērtību savienību" 2017.gadā izveidoja CDU/CSU biedri, kas iebilda pret toreizējās kancleres un ilggadējās konservatīvo līderes īstenoto politiku, tajā skaitā pret viņas lēmumu 2015.gadā atvērt Vācijas robežu nekontrolētai nelegālo imigrantu plūsmai.

Māsens, kas ilgus gadus bijis CDU biedrs, tolaik ieņēma Vācijas Konstitūcijas aizsardzības biroja (BfV) vadītāja amatu, taču 2018.gadā bija spiests to atstāt savu pretrunīgi vērtēto izteikumu dēļ par imigrāciju.

Viņš norādīja, ka jaunveidojamā partija vērsīsies pret CDU noslīdēšanu "kreisi-zaļo pozīcijā", kas turpinās arī pašreizējā līdera Frīdriha Merca vadībā.

Jaundibināmā partija paziņojusi, ka tai ir jau aptuveni 4000 biedru, kas pamatā nākuši no CDU vai CSU.