Apspriež Kadāfi pretinieku apbruņošanu

Atsākoties Lībijas līderim Muammaram Kadāfi lojālo spēku ofensīvai, no jauna uzvirmojušas runas par iespējamo lībiešu nemiernieku apbruņošanu. Kaut gan šis jautājums netika skarts otrdien Londonā notikušajā starptautiskajā konferencē, gan ASV prezidents Baraks Obama, gan Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē atgādinājuši, ka starptautiskās sabiedrības galvenais mērķis ir panākt M. Kadāfi gāšanu, tādēļ nemiernieku apbruņošana būtu apspriežama.

Nedēļas sākumā nemiernieki vēstīja, ka viņiem izdevies pietuvoties M. Kadāfi dzimtajai pilsētai Sirtai, taču jau otrdien kļuva skaidrs, ka opozīcijas spēkiem nākas atkāpties, turklāt samērā strauji. Euronews vēsta, ka opozīcijas kaujinieki jau atmesti vairāk nekā 150 kilometrus no Sirtas, bet Lībijas oficiālās varasiestādes vakar ziņoja, ka atguvušas kontroli pār ostas pilsētu Rāslānūfu. Rietumu militārie analītiķi uzsver, ka lībiešu nemiernieki, kuriem nav smagā bruņojuma, nespēj stāties pretī armijai.

ASV prezidents Baraks Obama intervijā televīzijas kompānijai CBS apstiprinājis, ka starptautiskās sabiedrības mērķis ir M. Kadāfi atkāpšanās. Viņš paziņojis – Lībijas opozīcijai jau tagad tiek sniegta humānā palīdzība, tai tiek piegādāti medikamenti un sakaru ierīces. Atbildot uz tiešu jautājumu, B. Obama sacījis, ka «nevar izslēgt» Lībijas nemiernieku apbruņošanu, taču tūdaļ pat piebildis, ka nevarot arī apgalvot, ka tas notiks.

BBC norāda – runa ir par dažādu ANO Drošības padomes rezolūcijas interpretāciju. Francijas ārlietu ministrs A. Žipē, kurš vēlētos apbruņot nemierniekus, atgādinājis, ka pieņemtā rezolūcija Nr. 1973 to neparedz un «Francija vēlas stingri pieturēties pie rezolūcijas». Savukārt ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone norādījusi, ka, pēc viņas domām, jaunā ANO DP rezolūcija atceļ iepriekšējo, kas noteica striktu ieroču piegādes aizliegumu Lībijai. Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Hāgs savukārt sarunā ar BBC sacījis: «Mūsu prioritāte ir aizsargāt civiliedzīvotājus ar tiem pašiem līdzekļiem, kas izmantoti pēdējo desmit dienu laikā.»

AFP vēsta, ka Lībijas nemiernieki pauduši neapmierinātību ar to, ka sava militārā uzbrukuma laikā nav saņēmuši pienācīgu atbalstu no sabiedroto aviācijas. «Ja franču lidmašīnas būtu piedalījušās uzbrukumā, šovakar mēs būtu Sirtā, bet pēc trim dienām – Tripolē. Pasakiet Sarkozī un Kameronam, ka mums nepieciešama palīdzība, ka bez gaisa triecieniem Kadāfi atkal sāks mūs slaktēt. Mums ir tikai pāris lādiņu, ar tiem nepietiek,» sarunā ar AFP sacījis viens no nemiernieku kaujiniekiem, kurš sevi nosaucis par Ramadānu Berki.

Svarīgākais